Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα: Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάργα

Σει­σμός τώρα: Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση 5,6 Ρίχτερ σημειώ­θη­κε στις 2:49 τα ξημε­ρώ­μα­τα, 14 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά-βορειο­α­να­το­λι­κά της Πάργας.

Το εστια­κό βάθος σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το Αθη­νών ήταν 10 χιλιό­με­τρα. Tο ίδιο επί­κε­ντρο είχε και ο σει­σμός των 4,3 Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε 21 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα .

Ο σει­σμός έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τός στην Θεσπρω­τία και την Πρέ­βε­ζα καθώς και σε Ιωάν­νι­να, Άρτα, Κέρ­κυ­ρα και γενι­κό­τε­ρα στη ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Άρχισε η καταγραφή και η αποκατάσταση ζημιών

Εκτε­τα­μέ­νες ζημιές σε σπί­τια και στο οδι­κό δίκτυο έχουν προ­κλη­θεί από τις δύο ισχυ­ρές σει­σμι­κές δονή­σεις μεγέ­θους 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που σημειώ­θη­καν λίγο πριν τα μεσά­νυ­χτα η πρώ­τη και λίγο πριν τις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα η δεύ­τε­ρη, στην περιο­χή του Κανα­λα­κί­ου του Δήμου Πάρ­γας. Επί­σης, τρία άτο­μα τραυ­μα­τί­στη­καν ελα­φρά από πτώ­ση αντι­κει­μέ­νων μέσα στα σπί­τια τους και δια­κο­μί­στη­καν σε νοσο­κο­μείο των Ιωαννίνων.

Με το φως της ημέ­ρας, άρχι­σε ο έλεγ­χος και η κατα­γρα­φή των ζημιών σε σπί­τια και άλλα οική­μα­τα, ενώ κατά τη διάρ­κεια της νύχτας μηχα­νή­μα­τα της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και των Δήμων Πάρ­γας και Σου­λί­ου απο­κα­τέ­στη­σαν την κυκλο­φο­ρία σε δρό­μους προς Κανα­λά­κι, Σού­λι, Γλυ­κή και άλλα χωριά, που είχαν κλεί­σει λόγω πτώ­σης βρά­χων και χωμάτων.

Στην πλη­γεί­σα περιο­χή βρί­σκο­νται από τα ξημε­ρώ­μα­τα ο περι­φε­ρειάρ­χης Αλέ­ξαν­δρος Καχρι­μά­νης, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Π.Ε. Πρέ­βε­ζας Στρά­τος Ιωάν­νου, ο προϊ­στά­με­νος Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Δημή­τρης Μαυ­ρο­γιώρ­γος, ο δήμαρ­χος Πάρ­γας Νίκος Ζαχα­ριάς, ο διοι­κη­τής Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Ηπεί­ρου Από­στο­λος Βασ­δέ­κης κ.ά., οι οποί­οι σε επεί­γου­σα συνε­δρί­α­ση του Συντο­νι­στι­κού Οργά­νου Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας εκτί­μη­σαν την κατά­στα­ση και δρο­μο­λό­γη­σαν τις άμε­σες παρεμ­βά­σεις που απαι­τού­νται, έχο­ντας ήδη καλέ­σει και κλι­μά­κια του ΤΑΣ Κοζά­νης να επι­σκε­φθούν την πλη­γεί­σα περιο­χή. Επί­σης υπήρ­ξε συνερ­γα­σία και με το Δήμαρ­χο Σου­λί­ου Γιάν­νη Καρα­γιάν­νη, ώστε να αντι­με­τω­πι­στούν προ­βλή­μα­τα και ζημιές που έχουν προ­κλη­θεί στο δρό­μο Σού­λι- Γλυκή.

Οι μεγα­λύ­τε­ρες ζημιές εντο­πί­ζο­νται στις Τοπι­κές Κοι­νό­τη­τες Κανα­λα­κί­ου, Γλυ­κής, Σκα­φι­δω­τής, Σκο­τει­νού, Κυψέ­λης και σε ορι­σμέ­να χωριά του Δήμου Σου­λί­ου. Ζημιές υπέ­στη επί­σης το δίκτυο ηλε­κτρο­φω­τι­σμού μέσης τάσης στην περιο­χή Σκο­τει­νού- Σκαφιδωτής.

Ο περι­φε­ρειάρ­χης ενη­μέ­ρω­σε ήδη τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Τάκη Θεο­δω­ρι­κά­κο και έχει συνε­χείς επι­κοι­νω­νί­ες με τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκο Χαρ­δα­λιά και τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των που προ­κύ­πτουν και για τυχόν πρό­σθε­τες παρεμ­βά­σεις που θα απαιτηθούν.

Ήδη από την Περι­φέ­ρεια ενη­με­ρώ­θη­καν οι κάτοι­κοι των οποί­ων τα σπί­τια είναι ακα­τάλ­λη­λα ότι θα φιλο­ξε­νη­θούν σε ξενο­δο­χείο της περιο­χής, ενώ δόθη­καν οδη­γί­ες και θα ληφθούν μέτρα για να απο­φευ­χθούν τυχόν κρού­σμα­τα προ­σβο­λής από τον κορονοϊό.

seismos parga3 seismos parga4 seismos parga5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο