Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κύπρου

Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση σημειώ­θη­κε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα στον θαλάσ­σιο χώρο ανοι­κτά της Κύπρου.

Σύμ­φω­να με το αμε­ρι­κα­νι­κό ινστι­τού­το γεω­λο­γι­κών μελε­τών (USGS), ο σει­σμός είχε μέγε­θος 6,6 βαθμών.

Νωρί­τε­ρα, το Ευρω­με­σο­γεια­κό Σει­σμο­λο­γι­κό Κέντρο (EMSC) είχε υπο­λο­γί­σει πως η ισχύς του ήταν 6,4 βαθ­μοί, ανα­θε­ω­ρώ­ντας την αρχι­κή του εκτί­μη­ση (6,5).

Από τη δική του πλευ­ρά, το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών υπο­λό­γι­σε ότι το μέγε­θος του σει­σμού ήταν 6,4 βαθ­μοί της κλί­μα­κας Ρίχτερ.

Η δόνη­ση σημειώ­θηκε στις 03:07, σε βάθος 19,6 χιλιο­μέ­τρων, 112 χιλιό­με­τρα δυτι­κά-βορειο­δυ­τι­κά της Λεμε­σού, σύμ­φω­να με το EMSC.

Πάντως, κατά την προ­κα­ταρ­κτι­κή εκτί­μη­ση του USGS, η πιθα­νό­τη­τα ο σει­σμός να προ­κα­λέ­σει θύμα­τα ή ζημιές θεω­ρεί­ται μικρή.

Η Κύπρος βρί­σκε­ται σε περιο­χή με έντο­νη σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, όπου συνα­ντιέ­ται η ευρα­σια­τι­κή τεκτο­νι­κή πλά­κα με την αφρικανική.

Την 9η Οκτω­βρί­ου 1996, σει­σμός μεγέ­θους 6,8 βαθ­μών είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε δύο ανθρώ­πους και είχε προ­κα­λέ­σει ζημιές σε σπί­τια στην Πάφο και στη Λεμεσό.

Τη 10η Σεπτεμ­βρί­ου 1953, σει­σμός μεγέ­θους 6,3 βαθ­μών είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε 40 ανθρώ­πους και είχε κατα­στρέ­ψει εκα­το­ντά­δες σπί­τια, κυρί­ως στην περιο­χή της πόλης της Πάφου.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο