Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα: Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη — Μικρό τσουνάμι

Σει­σμός τώρα: Συνε­χί­ζε­ται η σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην Κρή­τη, μετά την σει­σμι­κή δόνη­ση που σημειώ­θη­κε στις 15:51 στον θαλάσ­σιο χώρο 64 χλμ νότια της Ιεράπετρας.

Μέχρι αυτήν την ώρα, στην ευρύ­τε­ρη θαλάσ­σια περιο­χή έχουν σημειω­θεί περισ­σό­τε­ρες από δέκα σει­σμι­κές δονή­σεις. Οι ισχυ­ρό­τε­ρες από αυτές ήταν στις 16:33, που κατα­γρά­φη­κε ‑σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το Αθη­νών- δόνη­ση 5 Ρίχτερ στον θαλάσ­σιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπό­τε κατα­γρά­φη­κε δόνη­ση 4,8 βαθ­μών με επί­κε­ντρο θαλάσ­σιο χώρο 62 χλμ νοτιο­α­να­το­λι­κά της Άρβης.

Μικρό­τε­ρες σει­σμι­κές δονή­σεις της τάξης των 4 και 3 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ είναι, επί­σης, ένα επα­να­λαμ­βα­νό­με­νο φαινόμενο.

Τσου­νά­μι μικρής έντα­σης προ­κά­λε­σε ο σει­σμός νότια της Ιεράπετρας

Η σει­σμι­κή δόνη­ση που σημειώ­θη­κε σήμε­ρα νότια της Ιερά­πε­τρας Κρή­της προ­κά­λε­σε τσου­νά­μι μικρής έντα­σης στα νότια παρά­λια της Κρή­της και στη νήσο Χρυ­σή, δήλω­σαν ο καθη­γη­τής του ΕΚΠΑ και πρό­ε­δρος του Οργα­νι­σμού Αντι­σει­σμι­κού Σχε­δια­σμού & Προ­στα­σί­ας (ΟΑΣΠ) Ευθύ­μης Λέκ­κας και ο Δρ Γερά­σι­μος Παπα­δό­που­λος, πρό­ε­δρος του Συστή­μα­τος Προει­δο­ποι­ή­σης για Τσου­νά­μι της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Όπως ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του ο κ. Λέκ­κας, το τσου­νά­μι εκδη­λώ­θη­κε αρχι­κά με από­συρ­ση και κατό­πιν επί­κλι­ση του νερού της θάλασ­σας περί­που 20 λεπτά μετά την εκδή­λω­ση του σει­σμού, φαι­νό­με­νο που επα­να­λή­φθη­κε 3–4 φορές σύμ­φω­να με τη μαρ­τυ­ρία του μετα­πτυ­χια­κού φοι­τη­τή του ΠΜΣ “Στρα­τη­γι­κες Δια­χεί­ρι­σης Περι­βάλ­λο­ντος, Κατα­στρο­φών και Κρί­σε­ων” και αξιω­μα­τι­κού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος Ροβυ­θά­κη Εμμα­νου­ήλ. Η μετα­βο­λή στη στάθ­μη της θάλασ­σας ήταν περί­που μισό μέτρο.

Επι­ση­μαί­νει τέλος πως πρό­κει­ται για ακρι­βή επα­νά­λη­ψη του φαι­νο­μέ­νου που εκδη­λώ­θη­κε την 1.7.2009 στην ίδια περιο­χή με σει­σμό μεγέ­θους 6,4 και ακρι­βώς παρό­μοιο τοπι­κό τσουνάμι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο