Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα — Τουρκία: Αυξάνονται οι νεκροί από τη σεισμική δόνηση

Ένας πολύ ισχυ­ρός σει­σμός έπλη­ξε το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής την ανα­το­λι­κή Τουρ­κία, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με τον νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό των αρχών, και να προ­κλη­θούν ζημιές σε κτί­ρια κοντά στο επί­κε­ντρο της δόνη­σης, η οποία έγι­νε αισθη­τή και στις γει­το­νι­κές χώρες.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Anadolu, που επι­κα­λεί­ται αξιω­μα­τού­χους, οι τραυ­μα­τί­ες είναι «δεκά­δες».

seismos tourkia13

Ο σει­σμός, μεγέ­θους 6,8 βαθ­μών, έπλη­ξε την επαρ­χία Ελα­ζίγ, που απέ­χει περί­που 550 χιλιό­με­τρα από την πρω­τεύ­ου­σα Άγκυ­ρα, σύμ­φω­να με το Ευρω­παϊ­κό-Μεσο­γεια­κό Σει­σμο­λο­γι­κό Κέντρο (EMSC).

Η δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση ΤΡΤ έδει­ξε εικό­νες στις οποί­ες αστυ­νο­μι­κοί και δια­σώ­στες ερευ­νούν ένα κτί­ριο που έχει καταρ­ρεύ­σει εν μέρει στο Ελα­ζίγ. Τα τζά­μια των παρα­θύ­ρων έσπα­σαν και τα μπαλ­κό­νια έπε­σαν στο έδα­φος. Στην περιο­χή έχουν στα­λεί σωστι­κά συνερ­γεία και ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού είπε ότι ο σει­σμός είναι συμ­βάν “επι­πέ­δου 3”, με βάση το σχέ­διο αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών της χώρας. Αυτό σημαί­νει ότι απαι­τεί­ται βοή­θεια σε πανε­θνι­κό επί­πε­δο, όχι όμως και απο­στο­λή διε­θνούς βοήθειας.

seismos tourkia14

Η πλη­γεί­σα περιο­χή είναι απο­μα­κρυ­σμέ­νη και σχε­τι­κά αραιο­κα­τοι­κη­μέ­νη. Ενδέ­χε­ται να χρεια­στεί λίγος χρό­νος μέχρι να εκτι­μή­σουν οι αρχές το πλή­ρες μέγε­θος της καταστροφής.
Τα κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης στη Συρία και το Ιράν μετέ­δω­σαν ότι η δόνη­ση έγι­νε αισθη­τή και στις δύο χώρες. Τοπι­κά μμε στον Λίβα­νο ανέ­φε­ραν επί­σης ότι οι κάτοι­κοι της Βηρυ­τού και της Τρί­πο­λης αισθάν­θη­καν τον σεισμό.

seismos tourkia15

Η Τουρ­κία έχει πλη­γεί σφο­δρά τα τελευ­ταία χρό­νια από πολύ ισχυ­ρούς σει­σμούς. Τον Αύγου­στο του 1999 σκο­τώ­θη­καν περισ­σό­τε­ροι από 17.000 άνθρω­ποι από τη δόνη­ση των 7,6 βαθ­μών που έπλη­ξε το Ιζμίτ, 90 χιλιό­με­τρα νοτιο­α­να­το­λι­κά της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης. Περί­που 500.000 έμει­ναν άστεγοι.

Το 2011, 523 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από ισχυ­ρό σει­σμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

seismos tourkia19

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο