Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεξιστικό παραλήρημα του Μητροπολίτη Κοζάνης: Οι γυναίκες να κρατούν το στόμα τους κλειστό

Σε σκο­τα­δι­στι­κό, σεξι­στι­κό παρα­λή­ρη­μα προ­έ­βη από άμβω­νος ο Μητρο­πο­λί­της Σερ­βί­ων και Κοζά­νης Παύ­λος, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας τις μεσαιω­νι­κές αντι­λή­ψεις που επι­κρα­τούν στην Εκκλη­σία της Ελλά­δος ανα­φο­ρι­κά με τον ρόλο της γυναί­κας στην κοινωνία.

«Οι γυναί­κες μπο­ρούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί σε κάποια στιγ­μή να έχουν το στό­μα τους κλει­στό, καθώς στη συνέ­χεια θα γίνει το δικό τους» είπε ο Μητρο­πο­λί­της σε έναν λόγο που μοιά­ζει να έχει βγει από τις αρχές του προη­γού­με­νου αιώνα.

Στο παρα­λή­ρη­μά του, ο Παύ­λος κατα­πιά­στη­κε και με τις 13 γυναι­κο­κτο­νί­ες που έχουν λάβει χώρα στην Ελλά­δα μέσα στο 2021, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «εμπαιγ­μό» τον όρο «γυναι­κο­κτο­νία». Πιο συγκε­κρι­μέ­να σημείωσε:

«Φτιά­ξα­με κι έναν και­νού­ριο όρο εμείς οι Έλλη­νες για τις γυναί­κες, για να τις εμπαί­ζουν. Και αυτές τα πιστεύ­ουν… Γυναι­κο­κτο­νία λέει… Πού να ακου­στεί στον νομι­κό, ποι­νι­κό κόσμο ανά την οικου­μέ­νη και να γελά­σει, ή μάλ­λον να καγ­χά­σει… Δηλα­δή, γυναί­κα δεν είσαι άνθρω­πος; Για­τί εμείς ξέρου­με ανθρω­πο­κτο­νία. Είτε στον άνδρα, είτε στη γυναί­κα. Είσαι άνθρω­πος. Είσαι εικό­να του Θεού. Αφού δεν είσαι άνθρω­πος τι είσαι;»

Στην συνέ­χεια έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα διη­γή­σεις γυναι­κών που εκμυ­στη­ρεύ­ο­νται ότι οι άνδρες τους πολ­λές φορές τις ταπει­νώ­νουν. «Στο χέρι σας είναι να μετα­δώ­σε­τε, να μεταγ­γί­σε­τε αυτό που είστε. Ελε­γαν οι μανά­δες μας: “Ακού­στε παι­διά μου, εμείς οι γυναί­κες ό,τι θέλου­με κάνου­με, αρκεί σε κάποια στιγ­μή να έχου­με το στό­μα μας κλει­στό και μετά θα γίνει αυτό που εμείς θέλου­με. Εχει δύνα­μη η γυναί­κα, για­τί έχει αισθή­μα­τα που δεν έχει ο άνδρας».

Επι­πλέ­ον, ο Μητρο­πο­λί­της Κοζά­νης ανα­φέρ­θη­κε στο μεγά­λο ποσο­στό δια­ζυ­γί­ων στην Ελλά­δα ενώ φρό­ντι­σε να δια­βε­βαιώ­σει το ποί­μνιό του ότι… «δεν είναι ούτε ρατσι­στής, ούτε εθνικιστής».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο