Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σερβία και Μαυροβούνιο αφαιρούνται από την ευρωπαϊκή λίστα των ασφαλών χωρών

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απο­φά­σι­σε να απο­σύ­ρει τη Σερ­βία και το Μαυ­ρο­βού­νιο από τον κατά­λο­γο των ασφα­λών από κορο­νο­ϊό χωρών από τις οποί­ες επι­τρέ­πο­νται τα μη απα­ραί­τη­τα ταξί­δια και δεν συζή­τη­σε καν να συμπε­ρι­λά­βει τις ΗΠΑ, δεδο­μέ­νης της ραγδαί­ας αύξη­σης των κρου­σμά­των εκεί, ανέ­φε­ραν Ευρω­παί­οι αξιωματούχοι.

Ευρω­παί­οι διπλω­μά­τες ενέ­κρι­ναν σήμε­ρα μια πρό­τα­ση της Γερ­μα­νί­ας, η οποία ασκεί σήμε­ρα την εκ περι­τρο­πής προ­ε­δρία της ΕΕ, να αφαι­ρε­θεί η Σερ­βία και το Μαυ­ρο­βού­νιο από την εν λόγω λίστα λόγω εξά­πλω­σης των μολύν­σε­ων, ανέ­φε­ραν αξιω­μα­τού­χοι στο Reuters.

Η ενη­με­ρω­μέ­νη λίστα θα δημο­σιευ­τεί τις επό­με­νες ώρες ή ημέ­ρες. Ο κατά­λο­γος αυτός απο­τε­λεί μόνο μια σύστα­ση προς τα 27 κρά­τη μέλη και ενη­με­ρώ­νε­ται τακτικά.

Οι 27 συζή­τη­σαν επί­σης να απο­σύ­ρουν την Αλγε­ρία και το Μαρό­κο από τον κατά­λο­γο ασφα­λών χωρών, λόγω της αύξη­σης των κρου­σμά­των της COVID-19, αλλά οι περισ­σό­τε­ρα κρά­τη μέλη αντι­τά­χθη­καν στην κίνη­ση, καθώς οι αριθ­μοί εκεί είναι ακό­μη σχε­τι­κά χαμη­λοί. Επο­μέ­νως, οι δύο χώρες της Βόρειας Αφρι­κής πρό­κει­ται να παρα­μεί­νουν προς το παρόν στον κατά­λο­γο αυτόν.

Η Γαλ­λία, ο κύριος υπο­στη­ρι­κτής της αφαί­ρε­σης της Αλγε­ρί­ας από τον κατά­λο­γο, δήλω­σε στη συνά­ντη­ση των διπλω­μα­τών ότι θα υιο­θε­τή­σει εθνι­κά μέτρα για τον απο­κλει­σμό των αφί­ξε­ων από το κρά­τος της Βόρειας Αφρι­κής, σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χο που συμ­με­τεί­χε στη συνάντηση.

Μετά τον απο­κλει­σμό της Σερ­βί­ας και του Μαυ­ρο­βου­νί­ου, 13 χώρες παρα­μέ­νουν στην ευρω­παϊ­κή λίστα: Αλγε­ρία, Αυστρα­λία, Κανα­δάς, Κίνα, Γεωρ­γία, Ιαπω­νία, Μαρό­κο, Νέα Ζηλαν­δία, Ρουά­ντα, Νότια Κορέα, Ταϊ­λάν­δη, Τυνη­σία και Ουρουγουάη.

Παρά το γεγο­νός ότι η Κίνα περι­λαμ­βά­νε­ται στον κατά­λο­γο, τα ταξί­δια από εκεί θα επι­τρα­πούν μόνο αν οι κινε­ζι­κές αρχές επι­τρέ­ψουν επί­σης την είσο­δο σε επι­σκέ­πτες χωρών της ΕΕ. Η απαί­τη­ση αμοι­βαιό­τη­τας δεν εφαρ­μό­ζε­ται στην περί­πτω­ση άλλων χωρών της λίστας.

«Η Κίνα δεν έχει καμία πρό­θε­ση να ανοί­ξει τα σύνο­ρά της στην ΕΕ», δήλω­σε ένας Ευρω­παί­ος διπλω­μά­της σχε­τι­κά με τις συζη­τή­σεις με το Πεκίνο.

Σε μια συνά­ντη­ση χθες Δευ­τέ­ρα, το Λου­ξεμ­βούρ­γο και η Κύπρος στή­ρι­ξαν την προ­σθή­κη των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των στον κατά­λο­γο με τις ασφα­λείς από κορο­νο­ϊό χώρες με βάση στοι­χεία που παρεί­χε η Κύπρος, αλλά άλλες χώρες αντι­τά­χθη­καν στην κίνη­ση αυτή, ανέ­φε­ραν αξιωματούχοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο