Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση ακροδεξιών-εθνικιστών υπέρ της Ρωσίας στο Βελιγράδι

Μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση εθνι­κι­στι­κών και ακρο­δε­ξιών οργα­νώ­σε­ων υπέρ της Ρωσί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθές Παρα­σκευή στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Οι δια­δη­λω­τές, κρα­τώ­ντας ρωσι­κές, σερ­βι­κές σημαί­ες, λάβα­ρα και εικό­νες αγί­ων καθώς και αφί­σες του Ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από την πρε­σβεία της Ρωσί­ας, εκφρά­ζο­ντας την αντί­θε­σή τους με την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σής τους να κρα­τή­σει απο­στά­σεις από τη Μόσχα ανα­φο­ρι­κά με την ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία.

Οι δια­δη­λω­τές φώνα­ζαν «Όχι στο ΝΑΤΟ» και «Σέρ­βοι και Ρώσοι είναι αδέλ­φια», καθώς και συν­θή­μα­τα κατά του προ­έ­δρου Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς που κέρ­δι­σε τις εκλο­γές της 3ης Απρι­λί­ου, ενώ το Σερ­βι­κό Προ­ο­δευ­τι­κό Κόμ­μα εξα­σφά­λι­σε τις περισ­σό­τε­ρες ψήφους για να σχη­μα­τί­σει κυβέρνηση.

Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες η κυβέρ­νη­ση Βού­τσιτς υπερ­ψή­φι­σε τρεις φορές ψηφί­σμα­τα του ΟΗΕ που κατα­δί­κα­ζαν τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία και ανέ­στει­λαν τη συμ­με­το­χή της Ρωσί­ας στο Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

Σημειώ­νε­ται ότι πριν λίγες ημέ­ρες, σε μια κίνη­ση που ειδι­κοί εξέ­λα­βαν ως απο­μά­κρυν­ση από τη στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με τη Ρωσία, ο Βού­τσιτς δήλω­σε ότι η Σερ­βία εξέ­τα­ζε την αγο­ρά 24 – και­νούρ­γιων και μετα­χει­ρι­σμέ­νων – δυτι­κών μαχη­τι­κών αεροσκαφών.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο