Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΕΡΒΙΑ: Βουλευτικές εκλογές χειραγώγησης του λαού

ℹ️  Η Εκλογική Επιτροπή απέκλεισε τη συμμετοχή του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας

Την Κυρια­κή, 21 Ιού­νη, εκα­τομ­μύ­ρια Σέρ­βοι ψηφο­φό­ροι καλού­νται στις κάλ­πες για να εκλέ­ξουν νέα 250μελή Βου­λή και νέες δημο­τι­κές αρχές.
Οι εκλο­γές πραγ­μα­το­ποιού­νται με καθυ­στέ­ρη­ση περί­που δύο μηνών μετά την ανα­βο­λή που δόθη­κε στις 26 Απρί­λη λόγω περιο­ρι­στι­κών μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Η Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή έχει εγκρί­νει τη συμ­με­το­χή 21 εκλο­γι­κών μπλοκ κομ­μά­των, από τα οποία δεν λεί­πουν ούτε τα φιλο­μο­ναρ­χι­κά («Για Το Βασί­λειο της Σερ­βί­ας»), ούτε κόμ­μα­τα που προσ­διο­ρί­ζο­νται από ξένες χώρες, όπως το «Ρωσι­κό Κόμ­μα» (του Σλό­μπο­νταν Νίκολιτς).
Πρώ­τη θέση πάντως είχε εξα­σφα­λί­σει το μπλοκ «Για Τα Παι­διά μας» όπου συμ­με­τέ­χουν μετα­ξύ άλλων το «Σερ­βι­κό Προ­ο­δευ­τι­κό Κόμ­μα» του Σέρ­βου Προ­έ­δρου Α. Βού­τσιτς και το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα Σερ­βί­ας, ενώ το «Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Σερ­βί­ας» του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Ιβι­τσα Ντά­σιτς κατε­βαί­νει στο ίδιο μπλοκ με την «Ενιαία Σερ­βία» του Ντρά­γκαν Πάλ­μα.

Τα εκλο­γι­κά μπλοκ, πάντως, θα μπο­ρού­σαν να ήταν περισ­σό­τε­ρα εάν συμ­με­τεί­χαν και εκεί­να που στη­ρί­ζο­νται από τον πρώ­ην δήμαρ­χο Βελι­γρα­δί­ου, εκα­τομ­μυ­ριού­χο επι­χει­ρη­μα­τία, Ντρά­γκαν Ντί­λας, που πέρ­σι είχε ηγη­θεί κινη­το­ποι­ή­σε­ων και εβδο­μα­διαί­ων αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων ένα­ντι του Σέρ­βου Προ­έ­δρου, Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς, κατη­γο­ρώ­ντας τον για διαφθορά.
Τα κόμ­μα­τα που μποϊ­κο­τά­ρουν τις εκλο­γές συμ­με­τέ­χουν στη λεγό­με­νη Συμ­μα­χία για τη Σερ­βία, μετα­ξύ των οποί­ων είναι το Κόμ­μα Ελευ­θε­ρί­ας και Δικαιο­σύ­νης, Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, το συν­δι­κά­το ΣΛΟΓΚΑ κ.ά.

Serbia elections 2020

Η Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή, με βάση και τον απα­ρά­δε­κτο εκλο­γι­κό νόμο που απαι­τεί συλ­λο­γή υπο­γρα­φών, απέρ­ρι­ψε προ­σχη­μα­τι­κά, λίγες μέρες πριν από τις εκλο­γές, τη συμ­με­το­χή του Νέου Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Γιου­γκο­σλα­βί­ας, με το ψηφο­δέλ­τιο «Ο σοσια­λι­σμός είναι η μόνη διέξοδος».
Το Κόμ­μα κατήγ­γει­λε αυτόν τον απο­κλει­σμό και κάλε­σε τους εργα­ζό­με­νους να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν συμ­με­τέ­χο­ντας στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία και συμπλη­ρώ­νο­ντας το ψηφο­δέλ­τιο με το Νο 22 — Ενω­ση Νέων Κομ­μου­νι­στών Γιου­γκο­σλα­βί­ας — στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

KKE-ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, καταγ­γέλ­λο­ντας τον απα­ρά­δε­κτο απο­κλει­σμό του ΝΚΚ Γιου­γκο­σλα­βί­ας, πραγ­μα­το­ποί­η­σε την Παρα­σκευή το μεση­μέ­ρι παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έξω από την πρε­σβεία της Σερ­βί­ας στην Αθή­να. Αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος με επι­κε­φα­λής τον ευρω­βου­λευ­τή Λευ­τέ­ρη Νικο­λά­ουΑλα­βά­νο συνα­ντή­θη­κε με την Αλε­ξάν­δρα Στάν­κο­βιτς, Α’ σύμ­βου­λο της πρε­σβεί­ας, και εξέ­φρα­σε την έντο­νη δια­μαρ­τυ­ρία του Κόμ­μα­τος, ενώ επέ­δω­σε και την εξής επιστολή:

«Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Ελλά­δας κατα­δι­κά­ζει και καταγ­γέλ­λει τον απο­κλει­σμό, τις άδι­κες και προ­σχη­μα­τι­κές δια­κρί­σεις σε βάρος του Νέου Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Γιου­γκο­σλα­βί­ας (ΝΚΚΓ) και της εκλο­γι­κής λίστας στην οποία συμ­με­τέ­χει, με την από­φα­ση της Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής της Σερ­βί­ας να απο­κλεί­σει τη συμ­με­το­χή της στις Βου­λευ­τι­κές Εκλο­γές που διορ­γα­νώ­νο­νται την Κυρια­κή 21 Ιού­νη στη Σερβία.

Serbia elections 2020 KKE KNE

Το Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Γιου­γκο­σλα­βί­ας κατέ­θε­σε έγκαι­ρα το φάκε­λο υπο­ψη­φιό­τη­τάς του και τις απα­ραί­τη­τες υπο­γρα­φές, ωστό­σο η Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή επι­κα­λού­με­νη διά­φο­ρα προ­σχή­μα­τα δεν έκα­νε απο­δε­κτό τον φάκε­λο υπο­ψη­φιό­τη­τας. Στη συνέ­χεια απορ­ρί­φθη­κε και η έφε­ση που άσκη­σε το ΝΚΚΓ, στο διοι­κη­τι­κό δικα­στή­ριο του Βελιγραδίου.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως ενώ απο­κλεί­σθη­κε η εκλο­γι­κή λίστα των κομ­μου­νι­στών, έγι­ναν δεκτά άλλα ψηφο­δέλ­τια αστι­κών — αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων που δεν τηρού­σαν τις τυπι­κές προϋποθέσεις.
Πρό­κει­ται για πολι­τι­κή επι­λο­γή που στό­χο έχει να βάλει εμπό­δια στην πολι­τι­κή δρά­ση, στη διά­δο­ση των ιδε­ών των κομ­μου­νι­στών στη Σερβία.
Το ΚΚΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στο ΝΚΚΓ και ζητά από την Πρε­σβεία της Σερ­βί­ας στην Αθή­να να μετα­βι­βά­σει στην κυβέρ­νη­ση της Σερ­βί­ας και στην Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή την έντο­νη κατα­δί­κη μας για αυτόν τον απα­ρά­δε­κτο απο­κλει­σμό».

Αλληλεγγύη από Κομμουνιστικές Νεολαίες

Με πρω­το­βου­λία της ΚΝΕ, 36 Κομ­μου­νι­στι­κές Νεο­λαί­ες και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις υπο­γρά­φουν την Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης προς το Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Γιου­γκο­σλα­βί­ας και την Ενω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Γιου­γκο­σλα­βί­ας, μετά την απα­γό­ρευ­ση της εκλο­γι­κής λίστας τους για τις εκλο­γές στη Σερ­βία στις 21 Ιού­νη. Στην ανα­κοί­νω­ση σημειώ­νουν ανά­με­σα σε άλλα:

Το σερ­βι­κό αστι­κό κρά­τος και η κυβέρ­νη­ση της Σερ­βί­ας έχουν μεγά­λες ευθύ­νες γι’ αυτήν την αντι­δη­μο­κρα­τι­κή και αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εξέλιξη.
Με το κεί­με­νο αυτό απαι­τού­με την άμε­ση ανά­κλη­ση της απα­ρά­δε­κτης από­φα­σης της Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής, έτσι ώστε να μπο­ρέ­σουν οι Σέρ­βοι σύντρο­φοι να συμ­με­τά­σχουν στις εκλογές.

Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!

Την ανα­κοί­νω­ση συνυ­πο­γρά­φουν οι:

Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Αλβα­νί­ας — Κεμάλ Στά­φα, Νέοι Κομ­μου­νι­στές Βελ­γί­ου, Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Βενε­ζου­έ­λας, Κομ­μου­νι­στι­κή Ενω­ση Νεο­λαί­ας — Βρα­ζι­λία, Ενω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Γαλ­λί­ας, Γερ­μα­νι­κή Σοσια­λι­στι­κή Εργα­τι­κή Νεο­λαία, Νέοι Κομ­μου­νι­στές Δανί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλά­δας, Ιορ­δα­νι­κή Δημο­κρα­τι­κή Ενω­ση Νεο­λαί­ας, Νεο­λαία Κόμ­μα­τος Εργα­τών — Ιρλαν­δία, Ενω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Ισπα­νί­ας, Κολε­κτί­βες Νέων Κομ­μου­νι­στών Ισπα­νία — Ενω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Ισρα­ήλ, Μέτω­πο Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας — Ιτα­λία, Νεο­λαία Σοσια­λι­στι­κού Κινή­μα­τος Καζακ­στάν, Νέοι Σοσια­λι­στές του Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Κρο­α­τί­ας, Ενιαία Δημο­κρα­τι­κή Οργά­νω­ση Νεο­λαί­ας — Κύπρος, Ομο­σπον­δία Νέων Κομ­μου­νι­στών — Μεξι­κό, Νέοι Κομ­μου­νι­στές Νορ­βη­γί­ας, Κίνη­μα Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας — Ολλαν­δία, Δημο­κρα­τι­κή Ομο­σπον­δία Φοι­τη­τών — Πακι­στάν, Δημο­κρα­τι­κή Ομο­σπον­δία Νεο­λαί­ας — Πακι­στάν, Νεο­λαία του Κόμ­μα­τος του Λαού της Παλαι­στί­νης, Παλαι­στι­νια­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία, Παρα­γουα­νή Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία, Νεο­λαία Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Πολω­νί­ας, Πορ­το­γα­λι­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία, Ενω­ση Σοσια­λι­στι­κής Νεο­λαί­ας — Ρου­μα­νία, Λενι­νι­στι­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Ενω­ση Νεο­λαί­ας Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας, Επα­να­στα­τι­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Ενω­ση Νεο­λαί­ας (μπολ­σε­βί­κοι) — Ρωσία, Σοσια­λι­στι­κή Ενω­ση Φοι­τη­τών — Σρι Λάν­κα, Σοσια­λι­στι­κή Ενω­ση Νεο­λαί­ας — Σρι Λάν­κα, Συρια­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία — Νεο­λαία Χαλίντ Μπα­κντάς, Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Τουρ­κί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κή Ενω­ση Νεο­λαί­ας — Τσε­χία, Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία του Κομ­μου­νι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Φινλανδίας.


ℹ️  Μπο­ρεί­τε να δια­μαρ­τυ­ρεί­τε (συμ­βο­λι­κά) για τον απο­κλει­σμό του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος από τις εκλο­γές στις ηλε­κτρο­νι­κές διευ­θύν­σεις τις Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής |>[email protected] και [email protected]
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο