Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ένα μήνα ξεκινά τη λειτουργία το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

Το προ­σε­χές διά­στη­μα ξεκι­νά τη λει­τουρ­γία του Α, και συγκε­κρι­μέ­να στην περιο­χή της Ριτσώ­νας στον δήμο της Χαλκίδας.

Όπως ανέ­φε­ρε στο protothema.gr ο πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Κοι­νω­νί­ας Απο­τέ­φρω­σης, Αντώ­νιος Αλα­κιώ­της, μέχρι τέλος του Οκτώ­βρη ανα­μέ­νε­ται να τεθεί σε λει­τουρ­γία το πρώ­το απο­τε­φρω­τή­ριο νεκρών στην χώρα μας που είχε καθυ­στε­ρή­σει, μιας και η νομο­θε­σία έχει ψηφι­στεί τα τελευ­ταία χρό­νια χωρίς ωστό­σο κάποιος να ανα­λαμ­βά­νει την υλο­ποί­η­ση του έργου.

Σύμ­φω­να με το ίδιο τον κ. Αλα­κιώ­τη, η πρω­το­βου­λία για την υλο­ποί­η­ση του εγχει­ρή­μα­τος είναι καθα­ρά ιδιω­τι­κή, με την άδεια για το απο­τε­φρω­τή­ριο να έχει ήδη δοθεί από πέρ­σι στην Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας, ενώ η περι­βαλ­λο­ντι­κή αδειο­δό­τη­ση χορη­γή­θη­κε το περα­σµέ­νο καλο­καί­ρι µε τη µορ­φή της υπα­γω­γής σε Πρό­τυ­πες Περι­βαλ­λο­ντι­κές ∆εσµεύ­σεις (ΠΠΔ).

Οι εργα­σί­ες για τη δημιουρ­γία της εγκα­τά­στα­σης βρί­σκο­νται στο τελι­κό στά­διο, ενώ το κτί­ριο αλλά και ο εξο­πλι­σμός που θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται συμ­μορ­φώ­νο­νται με τα πρό­τυ­πα των ευρω­παϊ­κών κέντρων απο­τέ­φρω­σης νεκρών. Τέλος στην αδειο­δό­τη­ση απο­σα­φη­νί­ζε­ται ο τρό­πος που θα πρέ­πει να μετα­φέ­ρε­ται εκεί η σορός έως ότου κατα­λή­ξει στη φωτιά.

Ανα­λυ­τι­κά η δια­δι­κα­σία της παρα­λα­βής της σορού µέχρι την ώρα που θα παρα­δο­θεί στη φωτιά αλλά και η συνέ­χεια είναι η εξής:

- Η σορός µετα­φέ­ρε­ται στο ΚΑΝ και από τη γραμ­μα­τεία παρα­λαμ­βά­νε­ται η άδεια απο­τέ­φρω­σης του δήµου (αντί­στοι­χη της άδειας ταφής).

- Η γραμ­μα­τεία του ΚΑΝ κατα­χω­ρί­ζει στο επί­ση­µο θεω­ρη­µέ­νο και αριθ­μη­μέ­νο βιβλίο απο­τε­φρώ­σε­ων εξα­ψή­φιο αρι­θµό απο­τέ­φρω­σης, ο οποί­ος χαράσ­σε­ται στο ειδι­κό πυρί­µα­χο αντι­κεί­με­νο (πλα­κά­κι) που τοπο­θε­τεί­ται εντός του φερέτρου.

- Ο ίδιος αυτός αρι­θµός ανα­γρά­φε­ται µαζί µε το όνο­µα του νεκρού επά­νω στην τεφρο­δό­χο και ανα­φέ­ρε­ται στο πιστο­ποι­η­τι­κό απο­τέ­φρω­σης που εκδί­δει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε απο­τέ­φρω­ση. Το ένα αντί­γρα­φο του πιστο­ποι­η­τι­κού απο­τέ­φρω­σης παρα­δί­δε­ται στην οικο­γέ­νεια του θανό­ντος και το άλλο απο­στέλ­λε­ται στον αρµό­διο ΟΤΑ.

- Η γραμ­μα­τεία ενη­με­ρώ­νει για την ηµέ­ρα και ώρα που πρό­κει­ται να γίνει η απο­τέ­φρω­ση, προ­κει­μέ­νου να ρυθ­μι­στούν από τους οικεί­ους του θανό­ντος τυχόν θέµα­τα οργά­νω­σης τελε­τής και να παρα­στούν, αν το επι­θυ­μούν, για να παρα­κο­λου­θή­σουν τη δια­δι­κα­σία της αποτέφρωσης.

- Η σορός φυλάσ­σε­ται από την παρα­λα­βή της και µέχρι την απο­τέ­φρω­ση σε ειδι­κό ψυκτι­κό θάλαµο.

Πριν από την απο­τέ­φρω­ση οι συγ­γε­νείς µπο­ρούν να δουν για τελευ­ταία φορά τη σορό, πριν από την είσο­δό της στον απο­τε­φρω­τή­ρα, και στη συνέ­χεια να παρα­στούν και να παρα­κο­λου­θή­σουν τη δια­δι­κα­σία εισό­δου του φέρε­τρου στον θάλα­µο αποτέφρωσης.

- Από την είσο­δο του φερέ­τρου στον θάλα­µο απο­τέ­φρω­σης οι τεχνι­κοί του ΚΑΝ παρα­κο­λου­θούν µέσω ηλε­κτρο­νι­κού εξο­πλι­σμού τη δια­δι­κα­σία απο­τέ­φρω­σης και µετά τον προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο χρό­νο συλ­λέ­γουν τα υπο­λείμ­μα­τα της απο­τέ­φρω­σης, τα οποία κονιορ­το­ποιούν µε ειδι­κό μηχά­νη­μα. Το προ­ϊ­όν της κονιορ­το­ποί­η­σης µαζί µε το ειδι­κό πυρί­µα­χο αντι­κεί­με­νο που συνό­δευε τη σορό κατά την απο­τέ­φρω­ση εισά­γο­νται σε ειδι­κό σκεύ­ος (τεφρο­δό­χος). Στη συνέ­χεια σφρα­γί­ζε­ται η τεφρο­δό­χος και εκτυ­πώ­νο­νται σε αυτήν το ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο του θανό­ντος, ο αρι­θµός απο­τέ­φρω­σης, ο τόπος γέν­νη­σής του, η ηµε­ρο­µη­νία γέν­νη­σης και θανά­του του, η ηµέ­ρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο