Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς η Πάτρα — Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Σε έντο­νους και ξέγνοια­στους καρ­να­βα­λι­κούς ρυθ­μούς ζει από χθες το βρά­δυ η πόλη της Πάτρας, με τους χιλιά­δες καρ­να­βα­λι­στές και επι­σκέ­πτες να απο­λαμ­βά­νουν ξεχω­ρι­στές στιγ­μές δια­σκέ­δα­σης και χαράς.

Το πατρι­νό καρ­να­βά­λι φθά­νει σήμε­ρα στην κορύ­φω­σή του με την μεγά­λη καρ­να­βα­λι­κή παρέ­λα­ση, που θα ξεκι­νή­σει στις 14:00 το μεση­μέ­ρι και την φαντα­σμα­γο­ρι­κή τελε­τή λήξης, η οποία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 21:00 στον μόλο της Αγί­ου Νικο­λά­ου, στο παλιό λιμάνι.

Η μεγά­λη συμ­με­το­χή των καρ­να­βα­λι­στών, που ξεπερ­νούν τους 40.000, τα μεγα­λο­πρε­πή άρμα­τα, η σάτι­ρα, η ευρη­μα­τι­κό­τη­τα, η δημιουρ­γία, και η χαρά, ανα­μέ­νε­ται να είναι τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά της παρέ­λα­σης, που θα δια­σχί­σει το κέντρο της Πάτρας και θα την παρα­κο­λου­θή­σουν οι χιλιά­δες επι­σκέ­πτες, που ήδη έχουν κατα­κλύ­σει την πόλη, για να πάρουν και αυτοί μέρος στην μεγά­λη γιορτή.

Η καρ­να­βα­λι­κή παρέ­λα­ση θα ξεκι­νή­σει με την μπά­ντα του δήμου Πατρέ­ων και θα ακο­λου­θεί­ται από τα άρμα του βασι­λιά καρ­νά­βα­λου. Στη συνέ­χεια θα παρε­λά­σουν το άρμα της βασί­λισ­σας, με τη βασί­λισ­σα του φετι­νού πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, Ανα­στα­σία Ψαρ­ρού, το άνθι­νο άρμα, τα άρμα­τα «Πόλε­μος και Ειρή­νη», και «Σού­περ Ήρω­ες», καθώς και τα άρμα­τα του καρ­να­βα­λιού των μικρών «Τοσο­δού­λα», «Ζου­ζου­νο-όχη­μα», «Καρ­να­βα­λά­κος» και Κουτάβι.

Τα άρμα­τα κατα­σκευά­ζο­νται κάθε χρό­νο στο καρ­να­βα­λι­κό εργα­στή­ριο του δήμου Πατρέ­ων, συν­δυά­ζο­ντας την καλ­λι­τε­χνι­κή ποιό­τη­τα και την σάτι­ρα, στέλ­νο­ντας τα δικά τους μηνύματα.

Επί­σης, στην παρέ­λα­ση θα πάρει μέρος ο κινέ­ζι­κος θία­σος «Flying Dragons and Dancing Lions — Team of Cuigezhuang Township» από το Πεκί­νο. Ο θία­σος ανα­μέ­νε­ται να παρου­σιά­σει δρώ­με­νο Κινέ­ζι­κου Δρά­κου με χορευ­τές και ακροβάτες.

Στην συνέ­χεια την σκυ­τά­λη θα πάρουν περισ­σό­τε­ροι από 40.000 καρ­να­βα­λι­στές, μέλη των πλη­ρω­μά­των του «Κρυμ­μέ­νου Θησαυ­ρού», οι οποί­οι θα παρε­λά­σουν με τις πολύ­χρω­μες και ευφά­ντα­στες στο­λές τους, υλο­ποιώ­ντας έξυ­πνες και πρω­τό­τυ­πες ιδέ­ες, ενώ αρκε­τά πλη­ρώ­μα­τα θα παρου­σιά­σουν τα δικά τους καρ­να­βα­λι­κά άρματα.

Η παρέ­λα­ση θα ολο­κλη­ρω­θεί με τα άρμα­τα του σοκο­λα­το­πό­λε­μου, όπου τα σωμα­τεία των σοκο­λα­το­ρι­χτών θα γλυ­κά­νουν τους θεα­τές με τις ρίψεις μεγά­λων ποσο­τή­των σοκολάτας.

Παρου­σια­στές της παρέ­λα­σης, η οποία θα μετα­δο­θεί από την ΕΡΤ 2, θα είναι οι δημο­σιο­γρά­φοι Νατάσ­σα Τρα­γου­στή και Μιχά­λης Μπαϊ­ρα­κτά­ρης, καθώς και ο ηθο­ποιός Γιώρ­γος Λογαράς.

Η τελευ­ταία πρά­ξη του φετι­νού πατρι­νού καρ­να­βα­λιού θα γρα­φτεί στις 21:00 το βρά­δυ στο μόλο της Αγί­ου Νικο­λά­ου, στο παλιό λιμά­νι με την τελε­τή λήξης και την καύ­ση του καρνάβαλου.

Η τελε­τή λήξης θα αρχί­σει μέσω γενι­κής συσκό­τι­σης και με τον προ­βο­λέα να πέφτει στον Καρα­γκιό­ζη, που με τη συνο­δεία του και με μια τρο­χή­λα­τη παρά­γκα ανε­βαί­νει στη σκη­νή. Ο Χατζα­τζά­ρης θα καλω­σο­ρί­σει τους πατρι­νούς και τους επι­σκέ­πτες και έπει­τα από τους σχε­τι­κούς δια­λό­γους της παρέ­ας, η οποία θα απο­τε­λεί­ται από τον Καρα­γκιό­ζη, τον Χατζα­τζά­ρη, τον Μπάρ­μπα Γιώρ­γο και τον Μεγα­λέ­ξα­ντρο, θα ανέ­βουν στην σκη­νή τα Κινέ­ζι­κα λιο­ντά­ρια από τον κινέ­ζι­κο θία­σο Flying Dragons and Dancing Lions Team of Cuigezhuang Township, υπό τους ήχους κινέ­ζι­κης μουσικής.

Στη συνέ­χεια, η παρου­σιά­στρια της τελε­τής λήξης, η δημο­σιο­γρά­φος Νατά­σα Τρα­γου­στή, θα καλέ­σει στη σκη­νή τον πρό­ε­δρο της Κοι­νω­φε­λούς Επι­χεί­ρη­σης του δήμου Πατρέ­ων «Καρ­να­βά­λι Πάτρας» Νίκο Χρυ­σο­βι­τσά­νο, και τον δήμαρ­χο Πατρέ­ων Κώστα Πελε­τί­δη, ο οποί­ος θα κηρύ­ξει τη λήξη του πατρι­νού Καρ­να­βα­λιού 2019 και αμέ­σως μετά θα δώσει το σύν­θη­μα για την καύ­ση του καρνάβαλου.

Κατό­πιν, ένας χεί­μαρ­ρος πυρο­τε­χνη­μά­των ανα­μέ­νε­ται να πλημ­μυ­ρί­σει τον πατραϊ­κό ουρα­νό φωτί­ζο­ντας με λάμ­ψη την καρ­να­βα­λι­κή νύχτα, ενώ η τελε­τή λήξης θα ολο­κλη­ρω­θεί με δίω­ρη συναυ­λία του συγκρο­τή­μα­τος των Locomondo.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο