Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ακόμη μία καπιταλιστική και πλούσια χώρα πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα — 4 εκατ. Καναδοί πεινούν

Φτώ­χει και πεί­να σύμ­φυ­τα στον καπι­τα­λι­σμό. Ο πλού­τος  αυξά­νει και εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι πει­νούν, πεθαί­νουν από την πεί­να και δυστυ­χούν. Είτε πρό­κει­ται για τις καθυ­στε­ρη­μέ­νης καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης χώρες, είτε για τις «ατμο­μη­χα­νές» του καπι­τα­λι­σμού. πλού­σιες χώρες, φτω­χοί πολί­τες. ΗΠΑ, Γερ­μα­νία, Καναδάς…

Οι Κανα­δοί που δεν έχουν αρκε­τά χρή­μα­τα ώστε να λαμ­βά­νουν καθη­με­ρι­νά τακτι­κά γεύ­μα­τα πεθαί­νουν νωρί­τε­ρα, απο­κά­λυ­ψε έρευ­να που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα και η οποία απο­δει­κνύ­ει ότι άνθρω­ποι πεθαί­νουν από την πεί­να ακό­μη και σε πλού­σιες χώρες.

Η έρευ­να που διε­νερ­γή­θη­κε σε περισ­σό­τε­ρο από μισό εκα­τομ­μύ­ριο Κανα­δούς κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι η πεί­να συν­δέ­ε­ται με αυξη­μέ­νη θνη­σι­μό­τη­τα από διά­φο­ρα αίτια, με εξαί­ρε­ση τον καρκίνο.

Όμως οι μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες, οι ακού­σιοι τραυ­μα­τι­σμοί και οι αυτο­κτο­νί­ες είναι δύο φορές πιο πιθα­νό να επι­φέ­ρουν τον θάνα­το μετα­ξύ όσων αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρό πρό­βλη­μα πεί­νας ένα­ντι όσων δεν έχουν τέτοιο πρό­βλη­μα, σύμ­φω­να με την έρευ­να που δημο­σιεύ­θη­κε στην Canadian Medical Association Journal.

«Εντο­πί­σα­με τρι­το­κο­σμι­κά αίτια θανά­του σε μια χώρα του πρώ­του κόσμου», επε­σή­μα­νε ο Φέι Μεν επι­κε­φα­λής της συντα­κτι­κής ομάδας.

«Δια­τρο­φι­κά ανα­σφα­λείς άνθρω­ποι στον Κανα­δά είναι αντι­μέ­τω­ποι με προ­βλή­μα­τα όπως οι μολύν­σεις και η δηλη­τη­ρί­α­ση από φάρ­μα­κα, τα οποία θα ανα­μέ­να­με να αντι­με­τω­πί­ζουν πολί­τες των ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών», εξήγησε.

«Τα απο­τε­λέ­σμα­τα προ­κα­λούν και σε εμάς εντύ­πω­ση. Στον ανε­πτυγ­μέ­νο κόσμο, σε μια χώρα όπως ο Κανα­δάς, η δια­τρο­φι­κή ανα­σφά­λεια μπο­ρεί ακό­μη να προ­κα­λεί θανά­τους», πρό­σθε­σε ο Μεν.

Περισ­σό­τε­ρα από 4 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στον Κανα­δά δυσκο­λεύ­ο­νται να βρουν επαρ­κή τρο­φή, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, με το πρό­βλη­μα να έχει πολ­λές δια­βαθ­μί­σεις: από το να τους τελειώ­νουν τα τρό­φι­μα ή να παρα­λεί­πουν γεύ­μα­τα ως το να κάνουν εκπτώ­σεις στην ποιό­τη­τα και την ποσό­τη­τα της τρο­φής που παίρνουν.

Έκθε­ση του 2019 που ερεύ­νη­σε τη σχέ­ση μετα­ξύ της πεί­νας και της θνη­σι­μό­τη­τας στους ενή­λι­κες Αμε­ρι­κά­νους κατέ­λη­ξε σε ανά­λο­γα αποτελέσματα.

Σε παγκό­σμιο επί­πε­δο περισ­σό­τε­ρα από 2 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι — εκ των οποί­ων το 8% ζει στη Βόρεια Αμε­ρι­κή ή την Ευρώ­πη– δεν έχουν πρό­σβα­ση σε επαρ­κή, υγιει­νή τρο­φή, κάτι που τους καθι­στά περισ­σό­τε­ρο επιρ­ρε­πείς σε προ­βλή­μα­τα υγείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο