Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε αντιπαράθεση, η ακίνδυνη, καυστική και σέξι Λουκρητία…

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Η πιο διά­ση­μη κακιά, η Λου­κρη­τία Βορ­γία, φημο­λο­γεί­ται ότι δηλη­τη­ρί­α­σε τους τέσ­σε­ρις συζύ­γους της. Υπήρ­ξε προ­στά­τι­δα των τεχνών την επο­χή της Αναγέννησης.

Στις δημώ­δεις ελλη­νι­κές εκφρά­σεις το όνο­μα Λου­κρη­τία απο­δί­δε­ται συνη­θέ­στε­ρα ως χαρα­κτη­ρι­σμός ατό­μου ραδιούρ­γου, γυναί­κα ή άνδρα. Ανα­φέ­ρε­ται στην πασί­γνω­στη για την ομορ­φιά της, την ευφυ­ΐα της, τους σκαν­δα­λώ­δεις έρω­τές της αλλά και για τα εγκλή­μα­τα στα οποία φέρε­ται να είχε ανα­μει­χθεί Λου­κτη­ρία Βορ­γία (18/4/1480 – 24/6/1519) που  το όνο­μά της έμει­νε στην ιστο­ρία ως συνώ­νυ­μο της ακο­λα­σί­ας και της ίντριγκας.

Έτσι απει­κο­νί­ζε­ται, τόσο στο ομώ­νυ­μο δρά­μα του Βίκτο­ρα Ουγκώ, όσο και στην όπε­ρα του Ντο­νι­τσέ­τι, δύο μεγά­λα έργα που βασί­ζο­νται στους αμέ­τρη­τους θρύ­λους για τη ζωή της που την παρου­σιά­ζουν σεξο­μα­νή, αιμο­μί­κτρια. ραδιούρ­γα. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μάλ­λον ήταν ένα όργα­νο στα φιλό­δο­ξα σχέ­δια του πατέ­ρα και του αδελ­φού της. Πατέ­ρας της ήταν ο Πάπας Αλέ­ξαν­δρος ο 6ος (νόθα κόρη) και αδερ­φός της ο Καί­σα­ρας Βοργίας.

Κατ’ άλλους, συκο­φα­ντί­ες των εχθρών της, μιας και οι ερευ­νη­τές λένε ότι δεν υπάρ­χει καμία από­δει­ξη για όσα της κατα­μαρ­τυ­ρούν. Γεγο­νός όμως είναι ότι πολ­λοί σύγ­χρο­νοί της ποι­η­τές την ύμνησαν.

Υπάρ­χει και μια άλλη γνω­στή γυναί­κα με το όνο­μα Λου­κρη­τία. Πρό­κει­ται για ένα μυθι­κό πρό­σω­πο της ιστο­ρί­ας της Αρχαί­ας Ρώμης (500 π.Χ.). Σύμ­φω­να με την παρά­δο­ση, ο βια­σμός και η συνα­κό­λου­θη αυτο­κτο­νία της ξεκί­νη­σε μια σει­ρά από γεγο­νό­τα που οδή­γη­σαν στην πτώ­ση της μοναρ­χί­ας και την εγκα­θί­δρυ­ση του δημο­κρα­τι­κού πολι­τεύ­μα­τος. Η αυτο­κτο­νία της Λου­κρη­τί­ας ενέ­πνευ­σε μια πλη­θώ­ρα από σπου­δαί­ους καλ­λι­τέ­χνες, ανά­με­σα στους οποί­ους βρί­σκου­με τους Τιτσιά­νο, Ρέμπραντ, Ντύ­ρερ, Ραφα­ήλ, Μπο­τι­τσέ­λι, και άλλους.

Για­τί ασχο­λη­θή­κα­με με τη Λου­κρη­τία; Επει­δή το όνο­μα της το χρη­σι­μο­ποιού­με ως βαπτι­στι­κό. Στο  αντι­προ­σω­πευ­τι­κό πανελ­λα­δι­κό μας δείγ­μα 52.927 γυναι­κών (από τον τηλε­φω­νι­κό κατά­λο­γο του ΟΤΕ) το συνα­ντή­σα­με μία φορά, στην Αθή­να. Η επι­βε­βαιω­τι­κή τυχαία έρευ­να που κάνα­με στον τηλε­φω­νι­κό κατά­λο­γο του ΟΤΕ, μας έδει­ξε ότι το όνο­μα δεν είναι σπά­νιο, το συνα­ντή­σα­με σε 15 νομούς, όμως κυρί­ως εμφα­νί­ζε­ται σε Αττι­κή και Κυκλά­δες. Το ανδρι­κό Λου­κρή­τιος δεν προ­έ­κυ­ψε ούτε στο δείγ­μα μας ούτε στην επι­βε­βαιω­τι­κή έρευ­να. Μάλ­λον δε χρη­σι­μο­ποιεί­ται. Η ετυ­μο­λο­γι­κή προ­έ­λευ­ση του ονό­μα­τος κατά το Λεξι­κό Μπα­μπι­νιώ­τη είναι άγνω­στη, ίσως να σχε­τί­ζε­ται με το λατι­νι­κό lucrum =κέρ­δος.

kastrato 3

loukritia2Η πιο διά­ση­μη όμως, και χαρι­τω­μέ­νη, Λου­κρη­τία είναι η γάτα του Αρκά… Η κατ’ ανά­γκη ανέ­ρα­στη και οργι­σμέ­νη γάτα που ξεσπά­ει το …ανι­κα­νο­ποί­η­τό της της στον αθώο, ευνου­χι­σμέ­νο συγκά­τοι­κό της, τον Καστρά­το. Διά­ση­μη και ακίν­δυ­νη. Το μόνο επι­κίν­δυ­νο πάνω της είναι το καυ­στι­κό της χιού­μορ και η ακό­ρε­στη σεξουα­λι­κή επιθυμία…

Κάπως έτσι πέρα­σε στον προ­φο­ρι­κό λόγο η Λου­κρη­τία ως «η λυσ­σά­ρα, η πει­να­σμέ­νη, η νυμ­φο­μα­νής, η τρε­λα­μέ­νη, η γυναί­κα που διψά­ει για άντρες…» (slang.gr).

loukritia1

loukritia5

 

LOUKRITIA

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο