Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε απρόβλεπτη φάση εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση — Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση — Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Επι­κίν­δυ­να κλι­μα­κώ­νε­ται η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία, καθώς η Μόσχα έχει ξεκα­θα­ρί­σει πως στο εξής θα θεω­ρεί τα ουκρα­νι­κά χτυ­πή­μα­τα με ΝΑΤΟι­κά όπλα σε αυτά τα εδά­φη επι­θέ­σεις σε ρωσι­κό έδα­φος αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι θα κάνει χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων και από την άλλη η Ουκρα­νία υπέ­βα­λε αίτη­ση για έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ.

Πλέ­ον ο πόλε­μος μετά από εφτά μήνες εισέρ­χε­ται σε μια απρό­βλε­πτη φάση και η πιθα­νό­τη­τα γενί­κευ­σής του πιθανότερη.

Οι κάτοι­κοι των περιο­χών της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας που προ­σαρ­τά η Ρωσία θα είναι «πολί­τες μας για πάντα», δήλω­σε ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν κατά την ομι­λία του στο Κρεμ­λί­νο. «Θέλω να με ακού­σουν οι αρχές του Κιέ­βου και οι πραγ­μα­τι­κοί αφέ­ντες τους στη Δύση: Οι άνθρω­ποι στο Ντο­νέ­τσκ, στο Λου­γκάνσκ, στη Χερ­σώ­να και στη Ζαπο­ρό­ζια γίνο­νται πολί­τες μας. Για πάντα!», είπε ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν προ­σθέ­το­ντας ότι «η Ρωσία δεν θα προ­δώ­σει ποτέ τους κατοί­κους των περιο­χών Ντο­νέ­τσκ, Λου­γκάνσκ, Χερ­σώ­να και Ζαπο­ρί­ζια. Θα υπε­ρα­σπι­στού­με τη γη μας με όλες τις δυνά­μεις και τα μέσα που έχου­με στη διά­θε­σή μας, θα κάνου­με τα πάντα για να εξα­σφα­λί­σου­με την ασφα­λή ζωή του λαού μας. Αυτή είναι η μεγά­λη απε­λευ­θε­ρω­τι­κή απο­στο­λή του λαού μας».

Παράλ­λη­λα, ο Ρώσος πρό­ε­δρος δήλω­σε ότι είναι ανοι­κτός σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. «Καλού­με το καθε­στώς του Κιέ­βου να στα­μα­τή­σει αμέ­σως τις εχθρο­πρα­ξί­ες και να επι­στρέ­ψει στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. Είμα­στε έτοι­μοι για αυτό. Αυτό έχει ειπω­θεί πολ­λές φορές», είπε.

Επα­νέ­λα­βε επί­σης το επι­χεί­ρη­μα ότι τα εδά­φη αυτά ήταν μέρος της ρωσι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας και τώρα επι­στρέ­φουν, επεν­δύ­ο­ντας την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία του με αντι­κομ­μου­νι­σμό: «Δεν υπάρ­χει Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Το παρελ­θόν δεν μπο­ρεί να επι­στρα­φεί. Ναι, και η Ρωσία σήμε­ρα δεν το χρειά­ζε­ται πια. Δεν προ­σπα­θού­με γι’ αυτό. (…) Αλλά δεν υπάρ­χει τίπο­τα ισχυ­ρό­τε­ρο από την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων που, με τον πολι­τι­σμό, την πίστη, τις παρα­δό­σεις, τη γλώσ­σα τους, θεω­ρούν τους εαυ­τούς τους μέρος της Ρωσί­ας» είπε.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρό­ε­δρος επι­τέ­θη­κε στην Δύση. Κατη­γό­ρη­σε τους «Αγγλο­σά­ξο­νες» ότι σαμπο­τά­ρι­σαν τους αγω­γούς «Nord Stream» 1 και 2, ενώ επα­νέ­λα­βε ότι οι κυρώ­σεις δεν πρό­κει­ται να πλή­ξουν τη Ρωσία, αλλά αυτούς που τις επέ­βα­λαν. «Θέλω να σας υπεν­θυ­μί­σω ότι οι αξιώ­σεις για παγκό­σμια κυριαρ­χία στο παρελ­θόν έχουν καταρ­ρι­φθεί πολ­λές φορές από το θάρ­ρος και την ανθε­κτι­κό­τη­τα του λαού μας, η Ρωσία θα είναι πάντα Ρωσία και τώρα θα υπε­ρα­σπι­στού­με τόσο τις αξί­ες μας όσο και την πατρί­δα μας», σημείωσε.

Μετά την ομι­λία, ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν υπέ­γρα­ψε συμ­φω­νί­ες με τους Denis Pushilin, Leonid Pasechnik, Vladimir Rogov και Vladimir Saldo για την έντα­ξη του Ντό­νε­τσκ, του Λου­γκάνσκ, της Ζαπο­ρί­ζια και της Χερ­σώ­νας στη Ρωσι­κή Ομοσπονδία.

Στη συνέ­χεια, όλοι χει­ρο­κρό­τη­σαν και φώνα­ξαν «Ρωσία! Ρωσία!» μαζί με εκα­το­ντά­δες αξιω­μα­τού­χους, που σηκώ­θη­καν όρθιοι και ξέσπα­σαν σε παρα­τε­τα­μέ­να χειροκροτήματα.

Η τελε­τή πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τρεις ημέ­ρες μετά την ολο­κλή­ρω­ση των λεγό­με­νων δημο­ψη­φι­σμά­των στα οποία οι εγκα­τα­στη­μέ­νες από την Μόσχα φιλο­ρω­σι­κές αρχές στις κατε­χό­με­νες περιο­χές ανα­κοί­νω­σαν απο­τε­λέ­σμα­τα με πλειο­ψη­φία έως και 99% υπέρ της έντα­ξης στη Ρωσία.

Η Ουκρα­νία και δυτι­κές κυβερ­νή­σεις ανα­φέ­ρουν ότι τα δημο­ψη­φί­σμα­τα, η διε­ξα­γω­γή των οποί­ων ανα­κοι­νώ­θη­κε μόλις πριν από 10 ημέ­ρες, και όπου ορι­σμέ­νοι κάτοι­κοι ανα­γκά­στη­καν να ψηφί­σουν υπό την απει­λή όπλου, είναι ψευ­δή και παρά­νο­μα. Κίε­βο, Ουά­σινγ­κτον και ΟΗΕ τονί­ζουν πως η τελε­τή προ­σάρ­τη­σης δεν έχει καμία νομι­κή αξία.

Το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο TASS μετέ­δω­σε δηλώ­σεις του εκπρο­σώ­που του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ που ανέ­φε­ρε ότι ο Πού­τιν δεν έχει προς το παρόν σχέ­δια να επι­σκε­φτεί «τις νέες περιο­χές της Ρωσίας».

Το Κίε­βο έχει δεσμευ­τεί να ανα­κα­τα­λά­βει όλα τα εδά­φη που κατέ­λα­βε η Ρωσία και είπε ότι η από­φα­ση της Ρωσί­ας να προ­σαρ­τή­σει τα εδά­φη έχει κατα­στρέ­ψει κάθε προ­ο­πτι­κή συνομιλιών.

Οι προ­σαρ­τή­σεις των τεσ­σά­ρων ουκρα­νι­κών περιο­χών σημαί­νουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη κατα­λά­βει την Κρι­μαία από την Ουκρα­νία το 2014, κατέ­χει πλέ­ον περί­που το 22% της ουκρα­νι­κής επι­κρά­τειας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τμη­μά­των που δεν ελέγχει.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ντέ­νις Σμί­χαλ επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι ο ίδιος, ο πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι και ο πρό­ε­δρος της Βου­λής υπέ­γρα­ψαν μια επί­ση­μη αίτη­ση για έντα­ξη της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ με ταχεί­ες διαδικασίες.

«Υιο­θε­τού­με ένα απο­φα­σι­στι­κό μέτρο υπο­γρά­φο­ντας την υπο­ψη­φιό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας για την εσπευ­σμέ­νη προ­σχώ­ρη­σή της στο ΝΑΤΟ», δήλω­σε σε μήνυ­μα που αναρ­τή­θη­κε στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

«De facto δια­νύ­σα­με ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχου­με ήδη απο­δεί­ξει τη συμ­βα­τό­τη­τα με τις προ­δια­γρα­φές της Βορειο­α­τλα­ντι­κής Συμ­μα­χί­ας. (Οι προ­δια­γρα­φές) αυτές είναι ρεα­λι­στι­κές για την Ουκρα­νία, είναι πραγ­μα­τι­κές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις από­ψεις της συνερ­γα­σί­ας μας. Εμπι­στευό­μα­στε ο ένας τον άλλον, υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειο­α­τλα­ντι­κή ‘Ενω­ση. De facto. Σήμε­ρα η Ουκρα­νία θα υπο­βάλ­λει αίτη­μα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμ­φω­να με την δια­δι­κα­σία, η οποία θα αντα­πο­κρί­νε­ται στον ρόλο μας για την υπε­ρά­σπι­ση ολό­κλη­ρης της συμ­μα­χί­ας. Σε ταχεία προ­σχώ­ρη­ση. Κάνου­με το δικό μας συγκε­κρι­μέ­νο βήμα υπο­γρά­φο­ντας το αίτη­μα της Ουκρα­νί­ας για έντα­ξη με ταχεία δια­δι­κα­σία στο ΝΑΤΟ», δήλω­σε ο Ουκρα­νός πρόεδρος.

Ο Ζελέν­σκι ανα­κοί­νω­σε ότι στην Ουκρα­νία ολο­κλη­ρώ­θη­κε η συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας και Άμυ­νας. Ανέ­φε­ρε ότι η Ουκρα­νία “ηγεί­ται των προ­σπα­θειών για συνο­μι­λί­ες”, ωστό­σο με τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν είναι αδύ­να­τον να υπάρ­ξει συμ­φω­νία ως προς “τη συνύ­παρ­ξη με ίσους, έντι­μους, αξιο­πρε­πείς και δίκαιους όρους”.

“Μόνο ο δρό­μος της ενί­σχυ­σης και της εκδί­ω­ξης των κατα­κτη­τών από όλα τα εδά­φη μας επα­να­φέ­ρει την ειρή­νη. Θα περά­σου­με αυτόν τον δρό­μο… Πρέ­πει να κατο­χυ­ρώ­σου­με νομι­κά όλα όσα έχου­με πετύ­χει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Στην Ουκρα­νία συγκε­κρι­μέ­να απο­φα­σί­ζε­ται η τύχη της δημο­κρα­τί­ας στην αντι­πα­ρά­θε­σή της με την τυραν­νία”, υπο­γράμ­μι­σε ο πρό­ε­δρος της Ουκρανίας.

«Τίπο­τα δεν αλλά­ζει για την Ουκρα­νία» μετά τις προ­σαρ­τή­σεις ουκρα­νι­κών εδα­φών στην Ρωσία, ανα­φέ­ρει το Κίεβο.

 Διευκόλυνση χορήγησης ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που κατατάσσονται στον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν

Η Μόσχα θα διευ­κο­λύ­νει τη δια­δι­κα­σία χορή­γη­σης ρωσι­κής υπη­κο­ό­τη­τας σε αλλο­δα­πούς που υπο­γρά­φουν σύμ­βα­ση στον στρα­τό, εν μέσω του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με διά­ταγ­μα που υπέ­γρα­ψε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

«Αλλο­δα­ποί πολί­τες ή απά­τρι­δες που υπο­γρά­φουν σύμ­βα­ση υπη­ρέ­τη­σης στις ρωσι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις (…) για του­λά­χι­στον ένα έτος και λαμ­βά­νουν μέρος (ή έχουν λάβει μέρος) σε στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις για του­λά­χι­στον έξι μήνες» θα επω­φε­λη­θούν από την απλο­ποι­η­μέ­νη δια­δι­κα­σία από­κτη­σης ρωσι­κού δια­βα­τη­ρί­ου, σύμ­φω­να με αυτό το διάταγμα.

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο