Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε απόγνωση η Κίνα με τον κοροναϊό: «Ο ιός είναι τρελός, δεν θέλουμε να τρελαθούμε και εμείς»

«Ο ιός είναι τρε­λός, δεν θέλου­με να τρε­λα­θού­με και εμείς». Με αυτή τη φρά­ση υπεύ­θυ­νος της κρα­τι­κής υπη­ρε­σί­ας κατά της διά­δο­σης μολυ­σμα­τι­κών ασθε­νειών στην Κίνα επι­χει­ρεί να ηρε­μή­σει δεκά­δες φωτο­ρε­πόρ­τερ που ζητούν, φορώ­ντας μάσκες, ενημέρωση.

Νωρί­τε­ρα, η επαρ­χία Γκουανγκ­ντόνγκ, η πλέ­ον πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νη στην Κίνα (στο νότο της χώρας), επέ­βα­λε σήμε­ρα στους 110 και πλέ­ον εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους της να φορούν ανα­πνευ­στι­κές μάσκες, επι­χει­ρώ­ντας να εμπο­δί­σει τη μετά­δο­ση του νέου κορο­ναϊ­ού, ανα­κοί­νω­σαν οι τοπι­κές αρχές.

Το εν λόγω μέτρο είναι ήδη υπο­χρε­ω­τι­κό στην Ουχάν (κεντρι­κή Κίνα), όπου ξεκί­νη­σε η επι­δη­μία. Μια άλλη επαρ­χία, η Τσιαν­γκ­σί (κεντρι­κά), όπως και πολ­λές μεγά­λες πόλεις έλα­βαν ανά­λο­γα μέτρα.

Ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης

Ενι­σχύ­ε­ται η ικα­νό­τη­τα μετά­δο­σης του κορο­ναϊ­ού και ο αριθ­μός των κρου­σμά­των μπο­ρεί να συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας, ενώ πάνω από 2.000 άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο έχουν προ­σβλη­θεί από τη νόσο και 56 στην Κίνα έχα­σαν τη ζωή τους.

Ο υπουρ­γός της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Υγεί­ας Μα Σια­ο­γου­έι, μιλώ­ντας σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου, δήλω­σε ότι τα στοι­χεία που γνω­ρί­ζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιο­ρι­σμέ­να. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, η περί­ο­δος επώ­α­σης του κορο­ναϊ­ού μπο­ρεί να κυμαί­νε­ται από μία έως 14 ημέ­ρες και ότι ο ιός είναι μολυ­σμα­τι­κός κατά την επώ­α­ση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβα­ρό Οξύ Ανα­πνευ­στι­κό Σύν­δρο­μο (SARS), έναν άλλο κορο­ναϊό που επί­σης ξεκί­νη­σε από την Κίνα και στοί­χι­σε τη ζωή σε 800 ανθρώ­πους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προ­σπά­θειες να ανα­κο­πεί η εξά­πλω­σή του, που περι­λαμ­βά­νουν μέχρι στιγ­μής περιο­ρι­σμούς στις μετα­κι­νή­σεις και τα ταξί­δια και ακυ­ρώ­σεις μεγά­λων γεγο­νό­των, θα εντα­θούν, δήλω­σε ο Μα στο πλή­θος των δημο­σιο­γρά­φων που είχαν συγκε­ντρω­θεί για να ενη­με­ρω­θούν την δεύ­τε­ρη ημέ­ρα των αργιών για το κινε­ζι­κό νέο έτος.

Ο ιός που θεω­ρεί­ται ότι ξεκί­νη­σε στα τέλη της περα­σμέ­νης χρο­νιάς από αγο­ρά θαλασ­σι­νών στην κεντρι­κή κινε­ζι­κή πόλη Ουχάν όπου πωλού­νταν παρα­νό­μως άγρια ζώα, έχει εξα­πλω­θεί σε κινε­ζι­κές πόλεις, μετα­ξύ των οποί­ων το Πεκί­νο και η Σαν­γκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊ­λάν­δη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπω­νία, την Αυστρα­λία, τη Γαλ­λία και τον Καναδά.

Η Κίνα ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι απα­γο­ρεύ­ε­ται σε όλη τη χώρα η εμπο­ρία αγρί­ων ζώων σε αγο­ρές, εστια­τό­ρια και πλατ­φόρ­μες ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου. Τα άγρια ζώα –και συχνά θηρά­μα­τα λαθρο­κυ­νη­γών– που πωλού­νται στοι­βαγ­μέ­να στις κινε­ζι­κές αγο­ρές θεω­ρού­νται δημιουρ­γούν τις κατάλ­λη­λες συν­θή­κες για την επώ­α­ση ιών και την εύκο­λη μετά­δο­σή τους στους ανθρώ­πους. Φίδια, παγώ­νια, κρο­κό­δει­λοι και άλλα είδη δια­τί­θε­νται προς πώλη­ση στην Taobao, την ιστο­σε­λί­δα ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου που δια­χει­ρί­ζε­ται η Alibaba.

Σήμε­ρα, η Κίνα επι­βε­βαί­ω­σε 1.975 περι­πτώ­σεις ασθε­νών που έχουν μολυν­θεί από τον νέο κορο­ναϊό έως τις 25 Ιανουα­ρί­ου, ενώ ο αριθ­μός των νεκρών έχει ανέλ­θει στους 56, όπως μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό δίκτυο CCTV.

Η επι­δη­μία έχει οδη­γή­σει σε εκτε­τα­μέ­νους περιο­ρι­σμούς στις μετα­κι­νή­σεις εντός της Κίνας, με την Ουχάν, μια πόλη 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, να τελεί ουσια­στι­κά σε καρα­ντί­να, καθώς επι­τρέ­πε­ται να κυκλο­φο­ρούν οχή­μα­τα μόνο για περι­πτώ­σεις έκτα­κτης ανάγκης.

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές στο Πεκί­νο καλούν τους πολί­τες να απο­φεύ­γουν τις χει­ρα­ψί­ες, σε μήνυ­μα που εστά­λη σε χρή­στες κινη­τών τηλε­φώ­νων σήμε­ρα το πρωί. Παράλ­λη­λα, το Πεκί­νο θα καθυ­στε­ρή­σει την επα­νέ­ναρ­ξη λει­τουρ­γί­ας παι­δι­κών σταθ­μών, σχο­λεί­ων και πανε­πι­στη­μί­ων, όπως ανέ­φε­ρε σήμε­ρα το κρα­τι­κό Εθνι­κό Ραδιό­φω­νο της Κίνας (CNR) στην επί­ση­μη ιστο­σε­λί­δα του. Στό­χος είναι να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση του κορο­ναϊ­ού της Ουχάν, σύμ­φω­να με το CNR. Τα σχο­λεία είναι ήδη κλει­στά λόγω των αργιών της κινε­ζι­κής πρω­το­χρο­νιάς. Παράλ­λη­λα, οι τοπι­κές αρχές του Πεκί­νου ανα­κοί­νω­σαν ότι δεν θα προ­χω­ρή­σουν σε απο­κλει­σμό της πόλης, όπως ανέ­φε­ρε το CNR.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε ότι θα μετα­φέ­ρει στις ΗΠΑ το προ­σω­πι­κό του από το προ­ξε­νείο της Ουχάν και θα προ­σφέ­ρει περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό θέσε­ων σε ιδιώ­τες Αμε­ρι­κα­νούς υπη­κό­ους σε πτή­ση της 28ης Ιανουα­ρί­ου προς το Σαν Φρανσίσκο.

Την ίδια ώρα, ο Ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός Σίν­ζο Άμπε ανα­κοί­νω­σε ότι η κυβέρ­νη­σή του συνερ­γά­ζε­ται με τις κινε­ζι­κές αρχές για να προ­γραμ­μα­τι­στεί μια πτή­ση τσάρ­τερ για όσους Ιάπω­νες υπη­κό­ους επι­θυ­μούν να επι­στρέ­ψουν στην πατρί­δα τους από την Ουχάν.

Η Ιαπω­νία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το τέταρ­το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα κορο­νοϊ­ού, μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NHK, επι­κα­λού­με­νο το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας. Το κρού­σμα επι­βε­βαιώ­θη­κε σε έναν κάτοι­κο της Ουχάν, ηλι­κί­ας 40 ετών, που μετέ­βη στην Ιαπω­νία την 22α Ιανουα­ρί­ου για δια­κο­πές, προ­σθέ­τει το NHK. Ο άνδρας νοση­λεύ­ε­ται στην επαρ­χία Αϊτσι, στην κεντρι­κή Ιαπω­νία, και βγή­κε θετι­κός στον ιό, συμπλη­ρώ­νε­ται στο ρεπορτάζ.

Το τρί­το κρού­σμα του κορο­νοϊ­ού επι­βε­βαιώ­θη­κε σήμε­ρα στις ΗΠΑ, στην Καλι­φόρ­νια. Πρό­κει­ται για έναν άνδρα που είχε ταξι­δέ­ψει στην Ουχάν. Έχει τεθεί σε καρα­ντί­να σε τοπι­κό νοσο­κο­μείο και η κατά­στα­σή του δεν κρί­νε­ται σοβα­ρή. Τα άλλα δύο κρού­σμα­τα στις ΗΠΑ αφο­ρούν μια 60χρονη που επέ­στρε­ψε από την Ουχάν τη 13η Ιανουα­ρί­ου και δια­μέ­νει στο Σικά­γο και έναν άνδρα, περί­που 30 ετών, στην πολι­τεία της Ουά­σιγ­κτον, που είχε επί­σης επι­σκε­φθεί πρό­σφα­τα την κινε­ζι­κή πόλη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο