Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε δύσκολες στιγμές που κάποιες υπερδυνάμεις φτιάχνουν φράχτες, η Κούβα χτίζει γέφυρες και στέλνει ιατρικές ταξιαρχίες για να υποστηρίξει τα κράτη που έχουν ανάγκη

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η νέα παν­δη­μία δεν κάνει δια­κρί­σεις. Επι­τί­θε­ται βίαια σε φτω­χά και πλού­σια έθνη, από τα ανα­το­λι­κά προς τα δυτι­κά, από βορ­ρά προς νότο. Έχει οδη­γή­σει τον κόσμο σε μια κρί­ση που μπο­ρεί να συγκρι­θεί μόνο με αυτή που κατέ­στρε­ψε την ανθρω­πό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια του Δευ­τέ­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Η Κού­βα έχει απο­δει­χθεί ότι χτί­ζει γέφυ­ρες και ανα­πτύσ­σει ιατρι­κές ταξιαρ­χί­ες για να στη­ρί­ξει τα κρά­τη που έχουν ανά­γκη σε δύσκο­λες επο­χές, με κάποιες υπερ­δυ­νά­μεις να φτιά­χνουν φράχτες.

Την Κυρια­κή αυτή, νέες κου­βα­νέ­ζι­κες ιατρι­κές ταξιαρ­χί­ες από το διε­θνές contingent Henry Reeve έφυ­γαν για την Ιτα­λία στην Ευρώ­πη και το Τόγκο στη Δυτι­κή Αφρι­κή. Τα δύο αερο­πλά­να, στα οποία συμ­με­τεί­χαν δεκά­δες υγειο­νο­μι­κοί υπάλ­λη­λοι από αυτό το μικρό νησί της Καραϊ­βι­κής, πήγαν σε αντί­θε­τες κατευθύνσεις.

Προ­σγειώ­θη­καν στο Τορί­νο της Ιτα­λί­ας, μία από τις πλου­σιό­τε­ρες περιο­χές της ευρω­παϊ­κής χώρας που πλήτ­τε­ται σκλη­ρά από την παν­δη­μία, ενώ η χώρα θα έχει σύντο­μα 20.000 θανά­τους και περισ­σό­τε­ρους από 150.000 μολυ­σμέ­νους ανθρώπους.

Αυτή είναι η δεύ­τε­ρη ταξιαρ­χία που φτά­νει στη Μεσο­γεια­κή χώρα. Η πρώ­τη ήρθε στη Λομ­βαρ­δία, μία από τις περιο­χές που επλή­γη­σαν περισ­σό­τε­ρο από τη νόσο, στα μέσα Μαρτίου.

Η άλλη ταξιαρ­χία θα φτά­σει σε ένα ξεχα­σμέ­νο σημείο στην αφρι­κα­νι­κή γεω­γρα­φία, το Τόγκο, μία από τις φτω­χό­τε­ρες χώρες της ηπεί­ρου. Έχει επη­ρε­α­στεί από τον νέο κορο­νοϊο όσο και από άλλα κρά­τη του “πρώ­του κόσμου” όπως η Ιταλία.

“Η Κού­βα είναι το πιο όμορ­φο πράγ­μα που έχει συμ­βεί στον κόσμο σε αυτές τις δύσκο­λες στιγ­μές. Δεν έχει σημα­σία. Αν και πολ­λοί την επι­κρί­νουν, το γεγο­νός είναι ότι όλοι πάνε στην Ευρώ­πη, αλλά κανείς στο Τόγκο. Η Κού­βα είναι πάντα με τους πιο άπο­ρους », δήλω­σε ο δημο­σιο­γρά­φος της Ουρου­γουά­ης Leandro Grille στο λογα­ρια­σμό του στο Twitter.

Ο Σύν­δε­σμος Εθνι­κής Φιλί­ας Ιτα­λία-Κού­βα ευχα­ρί­στη­σε “τον λαό και την κυβέρ­νη­ση της Κού­βας για αυτή τη μεγά­λη χει­ρο­νο­μία αλλη­λεγ­γύ­ης, ανθρω­πιάς και αλτρουι­σμού εν μέσω μιας δρα­μα­τι­κής έκτα­κτης ανά­γκης για την υγεία που επη­ρέ­α­σε και το νησί”.

Ο Πάπας Φρα­γκί­σκος στην προ­σευ­χή του “Urbi et Orbi” στη βασι­λι­κή του Αγί­ου Πέτρου χωρίς ενο­ρί­τες, ζήτη­σε το τέλος των πολέ­μων και των κυρώσεων.

“Ενώ οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες επι­μέ­νουν στις αυστη­ρό­τε­ρες κυρώ­σεις ενα­ντί­ον του νησιού και άλλων χωρών όπως η Βενε­ζου­έ­λα, σε μια επο­χή που οι λαοί πρέ­πει να είναι ενω­μέ­νοι, οι Κου­βα­νοί για­τροί δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο για τη ζωή τους για να θερα­πεύ­σουν άλλους. Η Κού­βα σώζει σήμε­ρα περισ­σό­τε­ρο από ποτέ », δήλω­σε ο δημο­σιο­γρά­φος Matías Vega στο Twitter. (Granma 13/4)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο