Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» — Την Τρίτη σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων

Ισχυ­ρά ήταν τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να που επι­κρά­τη­σαν σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα στα νότια και ανα­το­λι­κά δια­με­ρί­σμα­τα της Ελλά­δας, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών. Οι ισχυ­ρό­τε­ρες βρο­χο­πτώ­σεις, όπως ανα­με­νό­ταν, εκδη­λώ­θη­καν για ακό­μα μια φορά, στην Κρή­τη, ενώ κατά τόπους πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις εκδη­λώ­θη­καν ακό­μα και σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο στην ανα­το­λι­κή ηπει­ρω­τι­κή χώρα και την Εύβοια.

kakokairia5

Για τηνΤρί­τη (07–01-2020) σύμ­φω­να με την πρό­γνω­ση της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας (ΕΜΥ) οι χιο­νο­πτώ­σεις θα συνε­χι­στούν στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου (ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο 200–400 μέτρα και πιθα­νώς και σε πεδι­νές περιο­χές), καθώς και στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά της Κρή­της και ανα­μέ­νε­ται να εξα­σθε­νή­σουν από τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες από τα βόρεια και οι άνε­μοι ανα­μέ­νε­ται να εξα­σθε­νή­σουν στα­δια­κά από αύριο το απόγευμα.

kakokairia4

Ο καιρός την Τρίτη

Για την Τρί­τη προ­βλέ­πο­νται νεφώ­σεις με βρο­χές και χιο­νο­πτώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα πυκνές στα ορει­νά, στα ημιο­ρει­νά της κεντρι­κής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο στη Θεσ­σα­λία, την Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και πρό­σκαι­ρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καται­γί­δες στα νότια θαλάσ­σια και παρα­θα­λάσ­σια. Στα­δια­κά στα δυτι­κά και βαθ­μιαία στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά τα φαι­νό­με­να θα εξασθενήσουν.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στα δυτι­κά βορειο­α­να­το­λι­κοί 5 με 7 μπο­φόρ. Στα ανα­το­λι­κά βορειο­α­να­το­λι­κοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μπο­φόρ με βαθ­μιαία εξα­σθέ­νη­ση. Στο νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο θα πνέ­ουν από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 5 με 7 μπο­φόρ με εξασθένηση.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί σε χαμη­λά επί­πε­δα. Παγε­τός θα σημειω­θεί κατά τόπους στα ηπει­ρω­τι­κά, κυρί­ως κεντρι­κά και βόρεια, στα βόρεια τοπι­κά ισχυρός.

Ανα­λυ­τι­κά η πρό­γνω­ση από την ΕΜΥ για την Τρί­τη, 7 Ιανουαρίου:

Στα δυτι­κά, κεντρι­κά και βόρεια (πλην Θρά­κης) βελ­τιω­μέ­νος καιρός.

Στις υπό­λοι­πες περιο­χές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο, χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά, κατά τόπους πυκνές στην Κρή­τη και τις πρω­ι­νές ώρες στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και την Εύβοια, όπου θα χιο­νί­σει πρό­σκαι­ρα και σε χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο. Από το από­γευ­μα τα φαι­νό­με­να στα ανα­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά θα σταματήσουν.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπι­κά 10 μπο­φόρ με μικρή εξα­σθέ­νη­ση από αργά το απόγευμα.

Παγε­τός θα σημειω­θεί στα ηπει­ρω­τι­κά, κατά τόπους ισχυ­ρός στα κεντρι­κά και βόρεια τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες.

kakokairia3

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με χιο­νό­νε­ρο. Χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά, τις πρω­ι­νές ώρες στα βόρεια πρό­σκαι­ρα πυκνές, όπου θα χιο­νί­σει και σε χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο, που βαθ­μιαία θα εξα­σθε­νή­σουν και το από­γευ­μα θα σταματήσουν.
Ανε­μοι: Βόρειοι 7 με 9 και στα ανα­το­λι­κά τις πρω­ι­νές ώρες έως 10 μπο­φόρ. Μικρή εξα­σθέ­νη­ση από αργά το απόγευμα.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 04 έως 06 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος.
Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 6 και τις πρω­ι­νές ώρες 7 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 01 έως 07 βαθ­μούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Στη δυτι­κή και κεντρι­κή Μακε­δο­νία γενι­κά αίθριος. Στις υπό­λοι­πες περιο­χές νεφώ­σεις με χιο­νό­νε­ρο και στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά κυρί­ως της Θρά­κης παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις, που από το από­γευ­μα θα σταματήσουν.
Ανε­μοι: Από βόρειες διευ­θύν­σεις 5 με 7 και στα ανα­το­λι­κά 8 με 9 μπο­φόρ, με μικρή εξα­σθέ­νη­ση το βράδυ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από ‑03 (μεί­ον 03) έως 09 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία 3 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος.
Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπι­κά 7μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 02 έως 13 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στην Ήπει­ρο από τοπι­κά 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

kakokairia2

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Στη Θεσ­σα­λία γενι­κά αίθριος. Στα υπό­λοι­πα νεφώ­σεις με χιο­νό­νε­ρο και στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά χιο­νο­πτώ­σεις, κατά τόπους πυκνές στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και την Εύβοια όπου τις πρω­ι­νές ώρες θα χιο­νί­σει και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο (ενδει­κτι­κά 200–400 μέτρα). Βαθ­μιαία θα περιο­ρι­στούν σε μεγα­λύ­τε­ρο υψό­με­τρο, θα εξα­σθε­νή­σουν και το από­γευ­μα θα σταματήσουν.
Ανε­μοι: Από βόρειες διευ­θύν­σεις 6 με 8, στα ανα­το­λι­κά και νότια 9 και τις πρω­ι­νές ώρες τοπι­κά 10 μπο­φόρ. Στα­δια­κή εξα­σθέ­νη­ση από το βράδυ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 01 έως 08 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και κυρί­ως στην Κρή­τη (ορει­νά — ημιο­ρει­νά) χιο­νο­πτώ­σεις, κατά δια­στή­μα­τα πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανε­μοι: Βόρειοι 8 με 10 μπο­φόρ, με μικρή εξα­σθέ­νη­ση το βράδυ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 04 έως 09 βαθ­μούς Κελσίου.

kakokairia1

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Στα νησιά του βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά παρο­δι­κές χιονοπτώσεις.
Στα υπό­λοι­πα βρο­χές και στα Δωδε­κά­νη­σα καται­γί­δες πιθα­νώς κατά τόπους ισχυ­ρές, με στα­δια­κή εξα­σθέ­νη­ση από το βράδυ.
Ανε­μοι: Στα βόρεια βορειο­α­να­το­λι­κοί 7 με 8 και στα βόρεια 9 με 10 μπο­φόρ. Μικρή εξα­σθέ­νη­ση από το βράδυ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 09 έως 14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο