Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη η νέα κακοκαιρία με μεγάλα ύψη βροχής και θυελλώδεις ανέμους

Ένα νέο κύμα κακο­και­ρί­ας βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, το οποίο κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου θα επη­ρε­ά­σει το μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα της Ελλά­δας με ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες, θυελ­λώ­δεις ανέ­μους, αλλά επί­σης υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και αυξη­μέ­νες συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης στα νότια τμήματα.

Σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/Meteo.gr, σήμε­ρα προ­βλέ­πο­νται βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες στο μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα της χώρας, ενώ από το μεση­μέ­ρι στα κεντρι­κά θα εντα­θούν. Τα φαι­νό­με­να ανα­μέ­νε­ται να είναι ισχυ­ρά στην Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, στη Βορειο­α­να­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο, στην Ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία και στην Εύβοια. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα βόρεια ορει­νά, ενώ πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται στα κεντρι­κά ορεινά.

Την Κυρια­κή, βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες θα σημειω­θούν αρχι­κά στο μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα της χώρας, με τοπι­κά έντο­να φαι­νό­με­να στα κεντρι­κά τμή­μα­τα που βαθ­μιαία θα εξασθενήσουν.

Οι ισχυ­ρές βρο­χές κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου θα έχουν ως απο­τέ­λε­σμα να πέσουν μεγά­λα ύψη βρο­χής σε μεγά­λο τμή­μα της κεντρι­κής και βόρειας χώρας, οι οποί­ες ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σουν τα 50 χιλιο­στά, ενώ στα κεντρι­κά τμή­μα­τα ακό­μη και τα 100 χιλιο­στά (ένα χιλιο­στό βρο­χής αντι­στοι­χεί σε ποσό­τη­τα ενός λίτρου νερού σε μια επι­φά­νεια ενός τετρα­γω­νι­κού μέτρου).

Στην Αττι­κή σήμε­ρα προ­βλέ­πο­νται τοπι­κές βρο­χές και μετά το μεση­μέ­ρι καται­γί­δες, με τα φαι­νό­με­να προς το βρά­δυ πρό­σκαι­ρα να είναι ισχυ­ρά, δίνο­ντας σημα­ντι­κά ύψη βροχής.

Η ατμο­σφαι­ρι­κή κυκλο­φο­ρία σήμε­ρα θα ευνο­ή­σει την κίνη­ση θερ­μών αέριων μαζών από την Αφρι­κή, με απο­τέ­λε­σμα τη σημα­ντι­κή άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας στα νότια τμή­μα­τα της χώρας. Σε συν­δυα­σμό με τους ισχυ­ρούς νοτιά­δες (κατα­βα­τι­κούς ανέ­μους) στη Βόρεια Κρή­τη, η μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία προ­βλέ­πε­ται να φτά­σει τοπι­κά τους 24–25 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Παράλ­λη­λα, αυξη­μέ­νες θα είναι οι συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης κυρί­ως στα νότια κατά τη διάρ­κεια του Σαββάτου.

Τέλος, σήμε­ρα θυελ­λώ­δεις άνε­μοι βορειο­α­να­το­λι­κών διευ­θύν­σε­ων θα πνέ­ουν στο Βόρειο Αιγαίο και νοτιο­α­να­το­λι­κών διευ­θύν­σε­ων στο υπό­λοι­πο Αιγαίο, με την έντα­σή τους να φτά­νει τα οκτώ έως εννέα μποφόρ

Σύμ­φω­να με τα έως τώρα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία, οι βρο­χές θα συνε­χι­στούν έως την Τρί­τη, αλλά με μικρό­τε­ρη έντα­ση, κυρί­ως στα κεντρι­κά και νότια τμήματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο