Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

12.15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΤΑΣΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Κανένα όφελος δεν έχει για τον λαό η συμφωνία όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και αστικά κόμματα

Στη συγκέ­ντρω­ση στο Σύνταγ­μα ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο Σταύ­ρος Τάσ­σος, πρό­ε­δρος της ΕΕΔΥΕ.  Παρα­τί­θε­ται ο χαιρετισμός:

«Συνα­γω­νί­στριες, Συναγωνιστές 

Από το βήμα της σημε­ρι­νής μας συγκέ­ντρω­σης χαι­ρε­τί­ζου­με τους χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, μαθη­τές, φοι­τη­τές, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, συντα­ξιού­χους, το λαό μας που μαχη­τι­κά και διεκ­δι­κη­τι­κά στο δρό­μο του αγώ­να, υπο­δέ­χο­νται τον Αμε­ρι­κα­νό υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Πομπέο, δια­τρα­νώ­νο­ντας την αντί­θε­σή μας στην ανα­νέ­ω­ση — επέ­κτα­ση — ενί­σχυ­ση της επι­κίν­δυ­νης ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις, βρο­ντο­φω­νά­ζο­ντας και απαιτώντας:

“Ούτε γη — ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!”

Δίνου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κή απά­ντη­ση, μέσα από τη μαζι­κή συμ­με­το­χή μας, στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των να σπεί­ρουν τον επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό, να καλ­λιερ­γή­σουν προσ­δο­κί­ες, να μας πεί­σουν για τα δήθεν “οφέ­λη” από αυτή τη συμ­φω­νία. Η χώρα μας δε θα γίνει ούτε κρά­τος ανά­σχε­σης, ούτε γεω­πο­λι­τι­κός μεντε­σές, η νεο­λαία μας δε θα γίνει κρέ­ας για τα κανό­νια τους.

Είναι επί­και­ρο όσο ποτέ το σύν­θη­μά μας:

🔺 Έξω οι βάσεις και τα στρατηγεία — εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!🔻

Συνα­γω­νί­στριες, Συναγωνιστές

Και από τη σημε­ρι­νή μας συγκέ­ντρω­ση δια­τρα­νώ­νου­με πως οι λαοί είναι παντο­δύ­να­μοι! Αν πιστέ­ψουν στη δύνα­μή τους και βγουν στο προ­σκή­νιο, με την κοι­νή τους πάλη, μπο­ρούν να εμπο­δί­σουν την εφαρ­μο­γή αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών, τόσο στο πεδίο της εσω­τε­ρι­κής όσο και εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, και εν τέλει να ανα­τρέ­ψουν το σύστη­μα που γεν­νά τον πόλε­μο, αλλά και τη φτώ­χεια, τους μετα­νά­στες και τους πρό­σφυ­γες. Να δια­μορ­φώ­σουν τις συν­θή­κες για αμοι­βαί­ες και επω­φε­λείς σχέ­σεις συνερ­γα­σί­ας ανά­με­σα στους λαούς.

Συνε­χί­ζου­με και κλι­μα­κώ­νου­με την πάλη μας στο επό­με­νο διά­στη­μα. Οργώ­νου­με κάθε χώρο για να ενη­με­ρώ­σου­με πλα­τιά το λαό μας, να απο­κα­λύ­ψου­με τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς. Να φτά­σει παντού το κεί­με­νο συλ­λο­γής υπο­γρα­φών της Επι­τρο­πής Αγώ­να ενά­ντια στην ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις βάσεις, που ήδη έχουν υπο­γρά­ψει δεκά­δες χιλιά­δες λαού!

Απαι­τού­με:

  • Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.
  • Να καταγ­γελ­θεί η ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή “Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνεργασίας”.
  • Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και οι άλλες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις.
  • Καμιά συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξωτερικό.
  • Απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

📍 Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή — Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». 

🔻🔻

🔻🔻

📍ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 🚩Στεντόρειο «όχι» στην ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία — Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε την αντίσταση📌

Στη συγκέ­ντρω­ση της Επι­τρο­πής Αγώ­να ενά­ντια στην ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία στο Σύνταγ­μα παρα­βρί­σκε­ται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας.

Σε δήλω­σή του, ο Δ. Κου­τσού­μπας σημείωσε:

«Η υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα η διατήρηση και η επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, οδηγούν μόνο σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια τον ελληνικό λαό, σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την περιοχή, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε επεμβάσεις, σε αποστολές εκτός συνόρων και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για αυτό υψώνουμε από σήμερα ένα στεντόρειο “όχι” απέναντι σε όλα αυτά. Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε την αντίσταση».


ΟΜΙΛΙΑ Ν.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα! — Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Ανα­λυ­τι­κά η ομι­λία του Ν. Παπα­γε­ωρ­γί­ου, μέλους της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ και μέλους του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού, στη συγκέντρωση

«Συνα­δέλ­φισ­σες, συνά­δελ­φοι, Συνα­γω­νι­στές, συναγωνίστριες

Εκ μέρους της Επι­τρο­πής Αγώ­να ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις, που συγκρο­τή­θη­κε από συν­δι­κά­τα και μαζι­κούς φορείς του λαϊ­κού κινή­μα­τος βρο­ντο­φω­νά­ζου­με σήμε­ρα, από αυτή τη συγκέντρωση:

Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα!
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Θέλου­με η φωνή μας να φτά­σει μέχρι την κυβέρ­νη­ση αλλά και τον προ­σκε­κλη­μέ­νο της υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Πομπέο, που ήρθε στην Αθή­να, έχο­ντας μέσα στις απο­σκευ­ές του τη νέα δολο­φο­νι­κή για τους λαούς της περιο­χής ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις και τα πυρηνικά.

Έχει προη­γη­θεί όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα προ­πα­γάν­δα, με μπρο­στά­ρη τον Αμε­ρι­κα­νό πρέ­σβη που έχει οργώ­σει τη χώρα, με πλή­θος επα­φών με εκπρο­σώ­πους της αστι­κής τάξης, και με στό­χο να μας πεί­σει πόσο καλός είναι ο αμε­ρι­κά­νι­κος ιμπε­ρια­λι­σμός και πόσο τον έχου­με ανά­γκη. Αυτός που με απα­ρά­μιλ­λη ξετσι­πω­σιά περι­γρά­φει σε κάθε βήμα του τον επι­κίν­δυ­νο ρόλο που έχει ανα­λά­βει η Ελλά­δα, προς όφε­λος των αμε­ρι­κα­νι­κών σχε­δί­ων που λει­τουρ­γούν αντα­γω­νι­στι­κά προς τη Ρωσία.

Αυτός που χαρα­κτη­ρί­ζει τη χώρα ως “θεμα­το­φύ­λα­κα” της ευρω­παϊ­κής ενερ­γεια­κής ασφά­λειας. Αυτός που πλα­σά­ρει τους αγω­γούς που περ­νούν από την Ελλά­δα όπως τον TAP, τον αγω­γό Ελλά­δας — Βουλ­γα­ρί­ας, τον αγω­γό “East Med”, την πλατ­φόρ­μα υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου στο λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, έχο­ντας σαφή στό­χο να μας εμπλέ­ξει ακό­μα πιο βαθιά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς. Που με τη στή­ρι­ξη των κυβερ­νή­σε­ων του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της ΝΔ σήμε­ρα, μας βάζει ακό­μη πιο βαθιά στη δίνη των αντι­θέ­σε­ων των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα και στις οποί­ες εμπλέ­κο­νται δεκά­δες ακό­μη ιμπε­ρια­λι­στι­κά κράτη.

Αντι­θέ­σεις που έχουν την αιτία τους στο μεγά­λο πάρ­τι της εκμε­τάλ­λευ­σης υδρο­γο­ναν­θρά­κων που θα εξα­σφα­λί­σει τερά­στια κερ­δο­φο­ρία σε συγκε­κρι­μέ­νους ενερ­γεια­κούς κολοσσούς.

Να για­τί οι δολο­φο­νι­κές τους μηχα­νές δεν είναι παρά τα στρα­τιω­τι­κά και γεω­πο­λι­τι­κά εργα­λεία, που οι ιμπε­ρια­λι­στές εγκα­θι­στούν στους δρό­μους της ενέρ­γειας και των πρώ­των υλών, για να απο­κτή­σουν πλε­ο­νε­κτή­μα­τα στη μοι­ρα­σιά της πίτας των αγο­ρών. Τα δικά τους μονο­πώ­λια θέλουν να στη­ρί­ξουν και για αυτό εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τους λαούς, το φυσι­κό πλού­το και όλον τον πλού­το που παρά­γουν με τον ιδρώ­τα τους οι εργα­ζό­με­νοι. Για αυτό και εμείς, και από τη σημε­ρι­νή μας συγκέ­ντρω­ση διατρανώνουμε:

📍 Καμία εμπλοκή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία — εμείς δεν πολεμάμε για την πλουτοκρατία 📍

Και φυσι­κά, τα παρα­πά­νω επι­διώ­κουν να κρύ­ψουν ‑όταν βάζουν τους παπα­γά­λους τους να επα­να­λαμ­βά­νουν σε όλους τους τόνους- ότι ακρι­βώς αυτή η ανα­βάθ­μι­ση των σχέ­σε­ών μας με τις ΗΠΑ, οι άλλες στρα­τιω­τι­κές, πολι­τι­κές, οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις με το Ισρα­ήλ, την Κύπρο και την Αίγυ­πτο θα μας κατα­στή­σουν τάχα­τες πιο ασφαλείς.

Να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία.

Γίνε­ται φανε­ρό πως συγκρού­ο­νται δυο εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κοί κόσμοι: από τη μια οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και τα πολι­τι­κά τους στη­ρίγ­μα­τα τόσο σε επί­πε­δο κυβέρ­νη­σης, όσο και σε επί­πε­δο τοπι­κής διοί­κη­σης κι όχι μόνο, για να προ­ω­θή­σουν τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα στο όνο­μα της λεγό­με­νης “γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης” και της προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σε­ων. Και από την άλλη ο λαός μας, που με την πλού­σια αγω­νι­στι­κή του ιστο­ρία παλεύ­ει για δου­λειά και ζωή με δικαιώ­μα­τα, για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες, για την ειρή­νη, τη φιλία, την αλλη­λεγ­γύη των λαών, κόντρα στους πολε­μο­κά­πη­λους σχε­δια­σμούς, κόντρα στο σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που γεν­νά τη φτώ­χεια, την εξα­θλί­ω­ση, τους πολέ­μους, την προσφυγιά.

Οι βάσεις τους είναι ορμητήρια πολέμου, ξερνούν φωτιά και θάνατο σε βάρος άλλων λαών. Την ίδια στιγμή, όμως, γίνονται και “μαγνήτης” επιθέσεων, όπως έχει γίνει φανερό από τις δηλώσεις τόσο της Ρωσίας, όσο και του Ιράν, ότι για εκείνους αποτελούν στόχο όλες οι χώρες στις οποίες βρίσκονται ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις!

  • Δεν ξεχνά­με ότι από τη Σού­δα ξεκι­νού­σαν οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές επι­χει­ρή­σεις ενά­ντια στη Γιου­γκο­σλα­βία, το Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη και τη Λάρι­σα εξορ­μού­σαν για την επέμ­βα­ση και τη διά­λυ­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, αλλά και πιο πρό­σφα­τα στην επέμ­βα­ση στη Κεντρο­α­φρι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία, αλλά και για τις δεκά­δες ασκή­σεις — πρό­βες πολέ­μου, στα σύνο­ρα με τη Ρωσία.
  • Και από την άλλη, αυτές ακρι­βώς οι βάσεις, που έχου­με εδώ και δεκά­δες χρό­νια, στο παρα­μι­κρό δεν στα­μά­τη­σαν την επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, που γκρι­ζά­ρει τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας στο Αιγαίο, που δεν ανα­γνω­ρί­ζει σύνο­ρα, θεω­ρώ­ντας το ως ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κό χώρο.
  • Καλού­με το λαό μας να αξιο­ποι­ή­σει την παλιό­τε­ρη, αλλά και σύγ­χρο­νη πεί­ρα του και να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα για το πώς ανά­με­σα σε δυο κατά τα άλλα “σύμ­μα­χες” χώρες, όπως η Ελλά­δα και η Τουρ­κία, στο πλαί­σιο της λυκο­συμ­μα­χί­ας του ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρό­νια, οι αντα­γω­νι­σμοί ανά­με­σα στις δυο αστι­κές τάξεις των χωρών οξύ­νο­νται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα επι­διώ­κουν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ν/Α Μεσο­γεί­ου, με το ενδε­χό­με­νο ενός θερ­μού επει­σο­δί­ου να είναι στο προ­σκή­νιο και το μάρ­μα­ρο να το πλη­ρώ­νουν οι ίδιοι οι λαοί.
  • Όσο κι αν προ­σπα­θούν να μας πεί­σουν ότι οι βάσεις υπάρ­χουν για την ασφά­λεια των λαών και για τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης, τα έργα και οι ημέ­ρες τους στην περιο­χή και σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο είναι απο­κα­λυ­πτι­κά. Είναι πιο επί­και­ρο από ποτέ το σύν­θη­μά μας:

 

Έξω οι βάσεις — καμία συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή

Βέβαια, δεν πρέ­πει να ξεχά­σου­με ότι προη­γή­θη­κε το μεγά­λο “πλυ­ντή­ριο” της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, που για 4,5 χρό­νια έκα­νε κάθε προ­σπά­θεια να ξεπλύ­νει το αίμα από τα δολο­φο­νι­κά όπλα του ΝΑΤΟ, που γέμι­σαν κυριο­λε­κτι­κά όλη τη χώρα.

Έστρω­σε ο ΣΥΡΙΖΑ το έδα­φος, όχι μονά­χα για να παρα­μεί­νουν οι βάσεις αλλά και για να επε­κτα­θούν. Έτσι, η νέα συμ­φω­νία της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ θα περι­λαμ­βά­νει εκτός από τη βάση της Σού­δας, τις βάσεις Drones στη Λάρι­σα, ελι­κο­πτέ­ρων στο Στε­φα­νο­βί­κειο, και “ιπτά­με­νων κατα­σκό­πων” στο Άκτιο. Και δεν θα μεί­νουν εκεί, αφού προ­ο­ρί­ζουν την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, ως λιμά­νι συγκέ­ντρω­σης ευρω­α­τλα­ντι­κών στρα­τευ­μά­των με τελι­κό προ­ο­ρι­σμό τα ρωσι­κά σύνο­ρα και τον Άρα­ξο για απο­θή­κη πυρη­νι­κών ή όπως λένε τώρα “ειδι­κών” όπλων.

Σκε­φτεί­τε φίλες και φίλοι:

Με τέτοια δύνα­μη πυρός που συγκε­ντρώ­νε­ται στη στε­ριά, με την ΝΑΤΟι­κή θάλασ­σα όπως κατά­ντη­σαν το Αιγαίο και τους απέ­ρα­ντους αερο­δια­δρό­μους πολε­μι­κών σκα­φών πάνω από τη χώρα, πόσο ασφα­λής μπο­ρεί κανείς να αισθά­νε­ται στο σπί­τι του και στη δου­λειά του;

Κι επει­δή πέρα­σε μια μεγά­λη οικο­νο­μι­κή κρί­ση από πάνω από τις ζωές μας και τρο­μα­κτι­κές συνέ­πειες για τις οικο­γέ­νειές μας, δου­λέ­ψα­νε καλά και ένα ακό­μη παρα­μύ­θι: Ότι μια τέτοια ανά­πτυ­ξη δυνά­με­ων στη χώρα θα φέρει και κανέ­να μερο­κά­μα­το. Δια­λα­λούν από δω κι από κει ότι με τις βάσεις θα ανοί­ξουν οι δου­λειές, όπως με το αμε­ρι­κα­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων ναυ­πη­γείο της Σύρου, αύριο ‑ποιος ξέρει;- του Σκα­ρα­μα­γκά ή της Ελευ­σί­νας. Ή ότι θα που­λή­σουν κανέ­να σου­βλά­κι οι εστιά­το­ρες όπου γίνουν βάσεις. Θέλουν να μας πουν ότι είναι προς το συμ­φέ­ρον μας να φωνά­ξου­με “καλώς τα ναυ­τά­κια τα ζουμπουρλούδικα.”

Είναι όμως έτσι;

Τι θα ωφε­λή­σει αλή­θεια αν σήμε­ρα βρεις μια δου­λειά, με πετσο­κομ­μέ­νο μερο­κά­μα­το και με κου­ρε­λια­σμέ­να δικαιώ­μα­τα, η οποία βάζει σε κίν­δυ­νο τη ζωή μας και αυτή των παι­διών μας;

Μια γρή­γο­ρη ματιά στα πολ­λά ανοι­χτά μέτω­πα της περιο­χής που κάθε χρό­νο προ­κα­λούν χιλιά­δες νεκρούς και ξεσπι­τώ­νουν εκα­τομ­μύ­ρια μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες που βασα­νί­ζο­νται σε άθλιες συν­θή­κες, βεβαιώ­νει με τον πιο κατη­γο­ρη­μα­τι­κό τρό­πο τι είδους ανά­πτυ­ξη συνο­δεύ­ει η εγκα­τά­στα­ση πολε­μι­κών μηχα­νών ευρεί­ας κλίμακας.

Συνα­γω­νι­στές, συναγωνίστριες

Ήδη ζού­με ακό­μη πιο οξυ­μέ­νες κατα­στά­σεις στο προ­σφυ­γι­κό, με τη νέα δέσμη μέτρων της κυβέρ­νη­σης που κλι­μα­κώ­νει την κατα­στο­λή σε θάλασ­σα και στε­ριά, διαιω­νί­ζει τον διπλό εγκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών. Οι προ­βλε­πό­με­νες δια­τά­ξεις στε­ρούν από όσους δεν θα έχουν το λεγό­με­νο “προ­σφυ­γι­κό προ­φίλ” το δικαί­ω­μα αίτη­σης ασύ­λου, καθι­στώ­ντας πραγ­μα­τι­κή κόλα­ση τη Μόρια και όλα τα άλλα hot spots των νησιών.

Απο­τε­λεί κοι­νό συμ­φέ­ρον Ελλή­νων και μετα­να­στών προ­σφύ­γων, κοι­νό συμ­φέ­ρον όλων των λαών της περιο­χής, να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας με απαί­τη­ση να πάρει πίσω η κυβέρ­νη­ση τα αντι­δρα­στι­κά αυτά μέτρα. Να κλεί­σει η Μόρια και όλα τα hot spots των νησιών. Να πού­με καθο­λι­κά ΟΧΙ στη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας που εγκλω­βί­ζει ανθρώ­πους στα νησιά. Να μετα­φερ­θούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε αξιο­πρε­πείς δομές φιλο­ξε­νί­ας της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας και στη συνέ­χεια στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.

Συνα­γω­νι­στές, συναγωνίστριες

Σε λίγες μέρες θα εξε­λι­χθεί στη χώρα ο δεύ­τε­ρος κύκλος του λεγό­με­νου “Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου” με τις ΗΠΑ, που ξεκί­νη­σε τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βρη η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση. Ο “Στρα­τη­γι­κός Διά­λο­γος” εκτός από τις βάσεις περι­λαμ­βά­νει το Εμπό­ριο, την Εκπαί­δευ­ση, τον Πολι­τι­σμό κ.ά. και πρέ­πει να έχου­με κατά νου πως ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης Πάιατ, που περ­νο­δια­βαί­νει σε όλη τη χώρα, οι μηχα­νι­σμοί της πρε­σβεί­ας, η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, όπως έκα­νε και η προη­γού­με­νη, συνο­λι­κά το μπλοκ των ευρω­α­τλα­ντι­κών δυνά­με­ων δου­λεύ­ουν συστη­μα­τι­κά για να αμβλυν­θούν τα αντια­με­ρι­κα­νι­κά αισθή­μα­τα του λαού και της νεολαίας.

Στην κατεύ­θυν­ση αυτή δυνα­μώ­νει η προ­πα­γαν­δι­στι­κή προ­σπά­θεια με ημε­ρί­δες, ακό­μη και τηλε­ο­πτι­κά σποτ που προ­βάλ­λουν τα “οφέ­λη” και τις “ευκαι­ρί­ες” από τη συνερ­γα­σία ΗΠΑ — Ελλά­δας, η παρέμ­βα­ση στο κομ­μά­τι της έρευ­νας στα Πανε­πι­στή­μια για λογα­ρια­σμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κ.ά., στο­χεύ­ο­ντας στις λαϊ­κές συνει­δή­σεις και έχου­με υπο­χρέ­ω­ση να αντι­τα­χθού­με απο­φα­σι­στι­κά σε αυτές τις προκλήσεις.

Απο­τε­λεί μεγά­λη πρό­κλη­ση η στά­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που επι­χει­ρεί να καλ­λιερ­γή­σει προσ­δο­κί­ες στο λαό από την ανα­νέ­ω­ση — ενί­σχυ­ση — επέ­κτα­ση της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας, κάνο­ντας λόγο για “κοι­νω­νία συμ­φε­ρό­ντων” από αυτή τη συμ­φω­νία, για τη δημιουρ­γία υπο­δο­μών που θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν οι ελλη­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις και στην συνεκ­παί­δευ­ση τους με τις δυνά­μεις των ΗΠΑ, μετα­τρέ­πο­ντας στην ουσία τη χώρα μας σε μια απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση εφόρ­μη­σης. Οι επεν­δύ­σεις και το τάχα “φιλι­κό περι­βάλ­λον” για τα οποία προ­σπα­θούν να μας πεί­σουν είναι βαμ­μέ­να με το αίμα των λαών! Είναι συμ­φέ­ρο­ντα ξένα από εκεί­να του ελλη­νι­κού λαού και των λαών της περιοχής!

Στην πρά­ξη έχει απο­δει­χθεί πως η συμ­με­το­χή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και οι “υψη­λού επι­πέ­δου” σχέ­σεις με τις ΗΠΑ δεν απο­τε­λούν παρά­γο­ντες ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας. Η αλή­θεια είναι πως βάζουν το λαό μας σε μεγά­λους κιν­δύ­νους. Υπάρ­χει πλού­σια ιστο­ρι­κή πεί­ρα που απο­δει­κνύ­ει το βρώ­μι­κο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, του ευρω­α­τλα­ντι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού. Η δικτα­το­ρία στην Ελλά­δα, η εισβο­λή στην Κύπρο και η διαιώ­νι­ση της κατο­χής του νησιού, οι ΝΑΤΟϊ­κές στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις και τα εγκλή­μα­τα σε βάρος των λαών είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα της συμ­με­το­χής στο ΝΑΤΟ.

Με αυτούς τους στό­χους, την αστι­κή τάξη και τα κόμ­μα­τά της χρειά­ζε­ται να συγκρου­στού­με συνά­δελ­φοι, συνα­γω­νι­στές και συνα­γω­νί­στριες. Για αυτό λέμε καμιά εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, αγω­νι­ζό­μα­στε για τα δικά μας συμ­φέ­ρο­ντα και την ικα­νο­ποί­η­ση των δικών μας ανα­γκών, που δεν έχουν καμιά σχέ­ση με τα δολο­φο­νι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των Αμερικάνων.

📍 Καμία εμπλοκή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία — εμείς δεν πολεμάμε για την πλουτοκρατία📍

Αγα­πη­τές φίλες, αγα­πη­τοί φίλοι, 

Την Τετάρ­τη που μας πέρα­σε το εργα­τι­κό κίνη­μα κλι­μά­κω­σε τον αγώ­να του ενά­ντια στην επί­θε­ση για τις ΣΣΕ, το δικαί­ω­μα στην απερ­γία και τα συν­δι­κα­λι­στι­κά μας δικαιώματα.

Είναι πια καθα­ρό πως η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, την ανά­πτυ­ξη που έχει κρι­τή­ριο τα κέρ­δη των λίγων, δεν θα μπο­ρού­σε να ήταν απο­τε­λε­σμα­τι­κή αν δεν στό­χευε ταυ­τό­χρο­να στην βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς τυχοδιωκτισμούς.

Γνω­ρί­ζουν καλά οι καπι­τα­λι­στές ότι χωρίς να ανοί­ξουν βίαια και δολο­φο­νι­κά νέους δρό­μους στην ενέρ­γεια, στην εκμε­τάλ­λευ­ση πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, το σύστη­μά τους θα πνι­γεί μέσα στα ίδια του τα αδιέ­ξο­δα μια ώρα αρχύ­τε­ρα. Πόσο μάλ­λον τώρα που τα νέα για την καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία είναι ζοφε­ρά, που τα περί “αέναης ανά­πτυ­ξης” που τάχα θα μας ωφε­λούν όλους όσοι χρε­ο­κο­πούν, που οι ίδιοι οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί ανη­συ­χούν για νέα κρί­ση. Σε αυτό το έδα­φος οξύ­νουν την επι­θε­τι­κό­τη­τά τους, σε αυτό το έδα­φος οξύ­νο­νται οι μετα­ξύ τους ανταγωνισμοί.

Για αυτό τα μέτρα που χτυ­πούν την εργα­τι­κή τάξη, την οργά­νω­σή της και την τιμή της δύνα­μής της, πάνε χέρι-χέρι με τις επεμ­βά­σεις και τους πολέ­μους κατά των λαών.

Για αυτό το κάλε­σμα που κάνου­με κι από αυτό εδώ το βήμα, αλλά κι από κάθε εργα­τι­κή-λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση απο­κτά ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη σημα­σία, τώρα που οι ιμπε­ρια­λι­στές ετοι­μά­ζο­νται να ξανα­μοι­ρά­σουν τη γη, βάζο­ντας τους εργα­ζό­με­νους να σφα­χτούν για ξένα προς αυτούς συμφέροντα.

Δίνου­με λοι­πόν σε όλα τα μέτω­πα το αγω­νι­στι­κό μας παρών. Κόντρα στην προ­σπά­θεια που γίνε­ται για να εφη­συ­χά­σει ο λαός μας, να πει­στεί πως όλες αυτές οι επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις είναι τάχα προς το συμ­φέ­ρον του, καλού­με τους εργα­ζό­με­νους, τη νεο­λαία, το λαό μας συνο­λι­κά να μην φοβη­θεί. Ο λαός έχει τη δύνα­μη να βγει στο προ­σκή­νιο, να βάλει εμπό­δια σε όλους αυτούς τους σχε­δια­σμούς, να δυνα­μώ­σει την πάλη του.

Να μην αφή­σου­με εργα­τι­κό-λαϊ­κό σπί­τι έρμαιο στην προ­πα­γάν­δα των εκμε­ταλ­λευ­τών μας. Να δυνα­μώ­σει η καθη­με­ρι­νή δου­λειά για πλα­τιά ενη­μέ­ρω­ση, για την απο­κά­λυ­ψη όλων αυτών των εγκλη­μα­τι­κών σχεδιασμών.

Να μην μεί­νει χώρος δου­λειάς, γει­το­νιά, σχο­λείο, πανε­πι­στή­μιο που να μην βάζουν οι εργα­ζό­με­νοι κι ο λαός μας δίπλα στα αιτή­μα­τά τους για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών τους, την κατα­δί­κη της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής “Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνεργασίας”.

Να απο­κτή­σει το σύν­θη­μα: “Όχι στις βάσεις και τα πυρη­νι­κά” καθο­λι­κή απο­δο­χή από το λαό μας.

Να απαι­τή­σου­με να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και οι άλλες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις.

Να μην επι­τρέ­ψου­με καμία συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξωτερικό.

Να πιστέ­ψου­με στην απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κόντρα σε όσους μας λένε για το πόσο ανέ­φι­κτο είναι, πόσο αδύ­να­μοι είμα­στε, πόσο ανά­γκη έχου­με τους “προ­στά­τες” δολο­φό­νους των λαών.

Να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη και αλλη­λεγ­γύη των λαών ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και το σύστη­μα που τον γεννά.

📍 Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή — Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί📍


13.20 📌   Στο Μέγαρο Μουσικής η πορεία πλησιάζοντας προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Από την πορεία

Νωρί­τε­ρα,  και σε μία συμ­βο­λι­κή κίνη­ση κατα­δί­κης της πολι­τι­κής των ΗΠΑ που αιμα­το­κυ­λούν τους λαούς για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους, οι δια­δη­λω­τές περ­νώ­ντας από το Αγαλ­μα του Τρού­μαν έρι­ξαν κόκ­κι­νες μπο­γιές.

Αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις έσπευ­σαν να υπε­ρα­σπι­στούν το σύμ­βο­λο του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού και απά­ντη­σαν ρίχνο­ντας χημι­κά προς τους διαδηλωτές.

 

Τρούμαν καταδίκη αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού συμβόλου

🔻🔻

Με συν­θή­μα­τα όπως «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών», «Να κλεί­σου­νε οι βάσεις, καμιά συμ­με­το­χή — Στον πόλε­μο του ΝΑΤΟ καμία εμπλο­κή», «Δεν θέλου­με του ΝΑΤΟ την προ­στα­σία-Εξω τώρα η λυκο­συμ­μα­χία» και «Εξω η Ελλά­δα από το ΝΑΤΟ», οι δια­δη­λω­τές εκφρά­ζουν την κατα­δί­κη τους στην ανα­νέ­ω­ση της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας που περι­λαμ­βά­νει την επέ­κτα­ση και ενί­σχυ­ση των ΝΑΤΟϊ­κών βάσε­ων στη χώρα μας, που την ανα­βαθ­μί­ζει σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, βάζο­ντας τον λαό σε μεγά­λους κινδύνους.

Δίνουν κατη­γο­ρη­μα­τι­κή απά­ντη­ση, στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των να σπεί­ρουν τον επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό, να καλ­λιερ­γή­σουν προσ­δο­κί­ες, να μας πεί­σουν για τα δήθεν “οφέ­λη” από αυτή τη συμφωνία.

Οι δια­δη­λω­τές έφθα­σαν στο χώρο του Συντάγ­μα­τος ξεκι­νώ­ντας από τις προ­συ­γκε­ντρώ­σεις που είχαν ορι­στεί σε Παλιά Βου­λή, Μονα­στη­ρά­κι και Στύ­λους Ολυ­μπί­ου Διός με τα πανό τους να εκφρά­ζουν την κατα­δί­κη των εργα­ζο­μέ­νων στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.

 

«Να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του — Απο­δέ­σμευ­ση από ΕΕ και ΝΑΤΟ» ανα­γρά­φει το πανό Σωμα­τεί­ων του Δημο­σί­ου.

«Θέλου­με συμ­βά­σεις και όχι Νατοϊ­κές βάσεις» το πανό του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλλόγου.

«Pompeo go home» — Οχι στη συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ για τις βάσεις» το πανό μαζι­κών φορέ­ων στο Δήμο Αθήνας. 

«Η νεο­λαία δεν θα γίνου­με κρέ­ας στα κανό­νια τους!» - ΟΧΙ στη Συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ για τις βάσεις» ανα­γρά­φει το πανό του ΜΑΣ.


-|> μεί­νε­τε συντο­νι­σμέ­νοι, σε λίγο πάλι μαζί

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο