Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Κορινθία — Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ηλεία

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται, η προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης της φωτιάς σε περιο­χές της Κοριν­θί­ας με πολ­λές διά­σπαρ­τες εστί­ες και αναζωπυρώσεις.
Σύμ­φω­να με την ενη­μέ­ρω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής, δεν υπάρ­χει ενερ­γό μέτω­πο, ωστό­σο υπάρ­χουν  περι­με­τρι­κά διά­σπαρ­τες εστί­ες στα ήδη καμέ­να σημεία στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή των Κεχριών, ενώ λόγω των ανέ­μων, που και σήμε­ρα πνέ­ουν στην περιο­χή, υπάρ­χουν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις κυρί­ως στο Χιλιο­μό­δι και τον Άγιο Ιωάν­νη.

Οι δυνά­μεις που επι­χει­ρούν στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή από αέρος είναι 5 αερο­σκά­φη και 11 ελι­κό­πτε­ρα και επί­γεια 485 πυρο­σβέ­στες με 82 οχή­μα­τα, ενώ συν­δρά­μουν υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου από τους ΟΤΑ.

Πυροσβεστικό Σώμα

Πηγή φωτο Eurokinissi

Στο μετα­ξύ, σε κατά­στα­ση Έκτα­κτης Ανά­γκης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας κήρυ­ξε περιο­χές του Δήμου Κοριν­θί­ων, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Βασί­λης Παπα­γε­ωρ­γί­ου. Η από­φα­ση ισχύ­ει για έξι (6) μήνες.

Συγκε­κρι­μέ­να αφο­ρά τις κοινότητες:

  • Ξυλο­κε­ρί­ζης
  • Σοφι­κού
  • Αθι­κί­ων
  • Γαλα­τα­κί­ου και
  • Αγί­ου Ιωάννη

ℹ️  Ενι­σχύ­ο­νται οι δυνά­μεις στο σημείο της πυρ­κα­γιάς που ξέσπα­σε το πρωί στο Γραμ­μα­τι­κό της Ηλεί­ας με 35 επι­πλέ­ον πυρο­σβέ­στες, 14 επι­πλέ­ον οχήματα.

Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα @pyrosvestiki
#Πυρ­κα­γιά σε δασι­κή έκτα­ση στο Γραμ­μα­τι­κό Ηλεί­ας. Κινη­το­ποι­ή­θη­καν 30 #πυρο­σβέ­στες, 9 οχή­μα­τα, 2 ομά­δες πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος, 4 Α/Φ και 1 Ε/Π.
12:13 μ.μ. · 24 Ιουλ 2020
Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα@pyrosvestiki

Ενι­σχύ­ο­νται οι δυνά­μεις στην #πυρ­κα­γιά σε δασι­κή έκτα­ση στο Γραμ­μα­τι­κό Ηλεί­ας. Συνο­λι­κά κινη­το­ποι­ή­θη­καν 65 #πυρο­σβέ­στες, 23 οχή­μα­τα, 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π. Συν­δρο­μή από υδρο­φό­ρες Ο.Τ.Α.
Ενι­σχύ­ο­νται οι δυνά­μεις στην #πυρ­κα­γιά σε δασι­κή έκτα­ση στο Γραμ­μα­τι­κό Ηλείας.
Συνο­λι­κά επι­χει­ρούν 119 #πυρο­σβέ­στες, 34 οχή­μα­τα, 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 2 Α/Φ και 5 Ε/Π. Συν­δρο­μή από υδρο­φό­ρες Ο.Τ.Α., βυτιο­φό­ρα και μηχα­νή­μα­τα έργου.

ℹ️  Εξάλ­λου, πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4), προ­βλέ­πε­ται για το Σάβ­βα­το 25 Ιού­λη, σύμ­φω­να με τον Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη. Η προει­δο­ποί­η­ση αφο­ρά την Περι­φέ­ρεια Αττι­κής και την Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Εύβοιας).

Από τα Αθί­κια Κοριν­θί­ας, όπου βρί­σκε­ται ένα από τα δύο βασι­κά μέτω­πα της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς που κατα­καί­ει από την Τετάρ­τη την περιο­χή, ξεκί­νη­σε η περιο­δεία στις πλη­γεί­σες περιο­χές κλι­μα­κί­ου του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον βου­λευ­τή του Κόμ­μα­τος, Νίκο Παπα­να­στά­ση. Συμ­με­τεί­χαν επί­σης ο Νίκος Γόντι­κας και ο Γιάν­νης Κελά­ρης, εκλεγ­μέ­νοι περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι Πελο­πον­νή­σου με το ΚΚΕ.

Η περιο­δεία συνε­χί­στη­κε στο δρό­μο προς Ρυτό. Όλη η δια­δρο­μή μέσα από το καμέ­νο δάσος είναι γεμά­τη με μικρο­ε­στί­ες που καπνί­ζουν ακό­μα. Στη δια­σταύ­ρω­ση προς τον Άι Γιάν­νη, η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ συνα­ντή­θη­κε με τον αρχη­γό του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και ενη­με­ρώ­θη­κε για την εξέ­λι­ξη της πυρ­κα­γιάς, η οποία αυτή τη στιγ­μή είναι σε ύφεση.

Νωρί­τε­ρα ο Ν. Παπα­να­στά­σης ενη­με­ρώ­θη­κε από στε­λέ­χη της Περι­φέ­ρειας για την εξέ­λι­ξη της πυρ­κα­γιάς και την πορεία της επι­χεί­ρη­σης για την κατά­σβε­σή της.
Συζή­τη­σε επί­σης με πυρο­σβέ­στες και άνδρες του Στρα­τού που δίνουν τη μάχη για τρί­τη συνε­χό­με­νη μέρα.

Σε δηλώ­σεις του ανα­φέρ­θη­κε στις μεγά­λες ελλεί­ψεις στην Πυρο­σβε­στι­κή και στην απου­σία ουσια­στι­κής πρό­λη­ψης με ευθύ­νη του κρά­τους, ενώ ζήτη­σε γρή­γο­ρη κατα­γρα­φή των ζημιών και άμε­ση απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% (δεί­τε πάνω video).

Εξάλ­λου σε δηλώ­σεις του ο Γιάν­νης Κελά­ρης, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Πελο­πον­νή­σου με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», στά­θη­κε στην ανά­γκη αμέ­σως μετά την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς να ξεκι­νή­σουν άμε­σα οι δια­δι­κα­σί­ες κατα­γρα­φής και απο­ζη­μί­ω­σης των πλη­γέ­ντων στο 100% των ζημιών που υπέ­στη­σαν, ενώ παράλ­λη­λα ανα­φέρ­θη­κε και στην έγκαι­ρη προει­δο­ποί­η­ση της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» για τα ελλι­πή μέτρα πυρο­προ­στα­σί­ας και τα ελά­χι­στα κον­δύ­λια που δια­τί­θε­νται γι’ αυτήν

Η φωτιά έχει κάψει 33.000 στρέμ­μα­τα δάσους και καλ­λιερ­γειών, κυρί­ως στα­φί­δας και ελαιόδεντρων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο