Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια — Μέτωπα και σε Άρτα, Θήβα, Ιωάννινα και Σαμοθράκη

Μεγά­λη φωτιά είναι σε εξέ­λι­ξη από τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της στην Εύβοια. Εκκέ­νω­ση του χωριού Μακρυ­μάλ­λη ζητά η Πυρο­σβα­στι­κή — Η πυρ­κα­γιά σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας ξέσπα­σε σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή Αγρι­λί­τσα του δήμου Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων Ευβοί­ας. Ο καπνός είναι τόσο έντο­νος που έχει φτά­σει μέχρι και την Αττική.

athina athina2

Παράλ­λη­λα, λίγο μετά τις 08:00 η Πυρο­σβε­στι­κή για προ­λη­πτι­κούς λόγους ζήτη­σε την εκκέ­νω­ση του χωριού Μακρυ­μάλ­λη, καθώς το μέτω­πο της φωτιάς κινεί­ται προς την κατεύ­θυν­ση του χωριού.

Ο δήμαρ­χος της περιο­χής Γιώρ­γος Ψαθάς μιλώ­ντας στο ραδιό­φω­νο του ΣΚΑΪ έκα­νε λόγο για «πολύ σοβα­ρή φωτιά με “μεγά­λη τρο­φή” καθώς καί­γε­ται πευ­κο­δά­σος, που εκδη­λώ­θη­κε στις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα» ενώ πρό­σθε­σε ότι για προ­λη­πτι­κούς λόγους απο­μα­κρύν­θη­καν πέντε άτο­μα από την Ιερά Μονής Μακρυμάλλης.

Τα αρνη­τι­κά στοι­χεία είναι οι πολύ ισχυ­ροί άνε­μοι και το δύσβα­το έδα­φος, εξαι­τί­ας πολ­λών πουρ­να­ριών ανά­με­σα στα πεύ­κα, που δυσχε­ραί­νουν το έργο της πυρόσβεσης.

Η Πυρο­σβε­στι­κή ειδο­ποι­ή­θη­κε για την πυρ­κα­γιά περί­που ένα τέταρ­το μετά τις 03:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της και αμέ­σως δόθη­κε εντο­λή να σπεύ­σουν στην περιο­χή ισχυ­ρές δυνά­μεις που απο­τε­λού­νται από 45 πυρο­σβέ­στες με 20 οχή­μα­τα και 2 ομά­δες πεζο­πό­ρο τμή­μα με 12 πυρο­σβέ­στες. Σύμ­φω­να δε με νεό­τε­ρη ανα­κοί­νω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης ενι­σχύ­θη­καν και συνο­λι­κά έχουν κινη­το­ποι­η­θεί: 80 πυρο­σβέ­στες,  39 οχή­μα­τα,  7 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των με 41 πυρο­σβέ­στες, 6 οχή­μα­τα με 12 πυρο­σβέ­στες ΜΕΤΠΕ, 4 Α/Φ και 2 ερπυ­στριο­φό­ρα. Συν­δρά­μουν δε 8 μηχα­νή­μα­τα έργου και 10 υδρο­φό­ρες ΟΤΑ.

evoia2

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετέ­δω­σε ο ΣΚΑΪ, εκκε­νώ­θη­κε για προ­λη­πτι­κούς λόγους το μονα­στή­ρι Μακρυ­μάλ­λης Πανα­γί­ας Θεο­τό­κου ενώ κατό­πιν συντο­νι­σμού των δυνά­με­ων που διευ­θύ­νουν το έργο της πυρό­σβε­σης, έχουν ενη­με­ρω­θεί οι κάτοι­κοι των χωριών κοντά στο μέτω­πο της φωτιάς (Αγρι­λί­τσα, Κοντο­δε­σπό­τι και Μακρυ­μάλ­λη) να βρί­σκο­νται σε ετοι­μό­τη­τα εκκέ­νω­σης των κατοι­κιών τους σε περί­πτω­ση που πλη­σιά­σουν οι φλόγες.

Έντονη είναι η αίσθηση του καπνού από τη φωτιά και στη Χαλκίδα

Έντο­νη είναι η αίσθη­ση του καπνού από τη φωτιά σε πολ­λές περιο­χές της Εύβοιας.

Όπως φαί­νε­ται και στις φωτο­γρα­φί­ες που δημο­σιεύ­ει ο eviatopblog από τη Χαλ­κί­δα ο καπνός είναι ιδαί­τε­ρα αισθητός.

evoia1

Φωτιές σε άλλες περιοχές της χώρας

Την ίδια ώρα είναι σε εξέ­λι­ξη άλλες δυο πυρ­κα­γιές στη Θήβα και στα Ιωάννινα.

Στο Πωγώ­νι των Ιωαν­νί­νων η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε λίγο μετά τις 9 το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας και  καί­ει χαμη­λή βλά­στη­ση, στη θέση Κακό­λα­κος. Η φωτιά δεν απει­λεί μεν κατοι­κί­ες, αλλά μαί­νε­ται σε δύσβα­το σημείο. Για την αντι­με­τώ­πι­σή της επι­χει­ρούν 16 πυρο­σβέ­στες με 6 οχή­μα­τα και ομά­δα πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος με 10 πυροσβέστες.

Στην περιο­χή Πρό­δρο­μος του δήμου της Θήβας καί­γε­ται δασι­κή έκτα­ση. Άμε­σα κινη­το­ποι­ή­θη­καν 30 πυρο­σβέ­στες με 15 οχή­μα­τα, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Πυρ­κα­γιά επί­σης βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη στην Σαμο­θρά­κη σε αγρο­τι­κή έκτα­ση στην περιο­χή Καμα­ριώ­τισ­σα. Λίγο μετά τα μεσά­νυ­χτα  το μέτω­πο της φωτιάς έφτα­σε στη θάλασ­σα και τέθη­κε υπό μερι­κό έλεγ­χο. Στη Σαμο­θρά­κη επι­χει­ρούν 10 πυρο­σβέ­στες με 5 οχή­μα­τα και μία υδρο­φό­ρα της Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης, δυνά­μεις που παρα­μέ­νουν στην περιο­χή, καθώς υπάρ­χουν διά­σπαρ­τες μικρές εστίες.

Τέλος από το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη πυρ­κα­γιά που καί­ει δασι­κή έκτα­ση και ελαιώ­νες στη θέση Πλα­τύ στο Κομπό­τι Άρτας.

Για προ­λη­πτι­κούς λόγους διε­κό­πη η κυκλο­φο­ρία των αυτο­κι­νή­των χθες το από­γευ­μα, ενώ στην επι­χεί­ρη­ση κατά­σβε­σης συμ­με­τέ­χουν 34 πυρο­σβέ­στες με 17 οχή­μα­τα, τέσ­σε­ρις ομά­δες πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος με 32 πυροσβέστες.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψη­λός θα δια­τη­ρη­θεί και την Τρί­τη ο κίν­δυ­νος εκδή­λω­σης και εξά­πλω­σης πυρ­κα­γιάς, ιδιαί­τε­ρα στην Αττι­κή, στην Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, στην Εύβοια, στη Βορειο­α­να­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο, στη Θρά­κη και στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου. Σε ολό­κλη­ρη τη χώρα ανα­μέ­νο­νται ηλιο­φά­νεια και πολύ υψη­λές κατά τόπους θερ­μο­κρα­σί­ες, ενώ έντο­νη θα είναι σε αρκε­τές περιο­χές η αίσθη­ση δυσφο­ρί­ας. Απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας οχη­μά­των και παρα­μο­νής εκδρο­μέ­ων σε εθνι­κούς δρυ­μούς και δάση της περι­φέ­ρειας Αττικής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο