Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη ο καύσωνας που θα κρατήσει έως την Παρασκευή — Μέτρα προστασίας

ΚΑΥΣΩΝΑΣ:  Περί­που τρεις μέρες θα διαρ­κέ­σει ο πρώ­τος καύ­σω­νας του καλο­και­ριού, ο οποί­ος έχει ως απο­τέ­λε­σμα τις πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, καθώς σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η εισβο­λή θερ­μών αέριων μαζών στην Ελλάδα.

Από την Παρα­σκευή, σύμ­φω­να με την μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ), ανα­μέ­νε­ται η στα­δια­κή υπο­χώ­ρη­ση των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, παρό­λα αυτά θα δια­τη­ρη­θούν σε υψη­λά για την επο­χή επίπεδα.

Σύμ­φω­να με τα έως τώρα δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία, οι εκτι­μώ­με­νες μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες κατά τις μεση­με­ρια­νές ώρες της Τετάρ­της θα φτά­σουν τους 39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και τοπι­κά πιθα­νώς τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ την Πέμ­πτη θα φτά­σουν τους 40 έως 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Παράλ­λη­λα όμως, την Πέμ­πτη και την Παρα­σκευή θα εκδη­λω­θούν βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες τις θερ­μές ώρες της ημέ­ρας, κυρί­ως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Εξαι­τί­ας των ανα­με­νό­με­νων υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, θα πρέ­πει να τηρού­νται μια σει­ρά από απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης, όπως

* Πίνε­τε επαρ­κείς ποσό­τη­τες νερού ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, για να απο­φύ­γε­τε την αφυ­δά­τω­ση. Μην περι­μέ­νε­τε να διψά­σε­τε για να πιεί­τε νερό, χυμούς ή αναψυκτικά.

* Δια­τη­ρεί­τε δρο­σε­ρό τον εσω­τε­ρι­κό χώρο του σπι­τιού σας.

* Απο­φύ­γε­τε την κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ, επει­δή αυξά­νει την πιθα­νό­τη­τα αφυδάτωσης.

* Κάνε­τε τακτι­κά χλια­ρά ή κρύα μπάνια.

* Ντυ­θεί­τε με ελα­φριά και άνε­τα ρού­χα, για να μην παρε­μπο­δί­ζε­ται η εξά­τμι­ση του ιδρώτα.

* Απο­φύ­γε­τε τα μεγά­λα και βαριά γεύ­μα­τα, τρώ­γο­ντας άφθο­να φρού­τα και σαλάτες.

* Δια­τη­ρεί­τε συχνή επι­κοι­νω­νία με τους αγα­πη­μέ­νους σας, ιδί­ως τους ηλικιωμένους.

* Απο­φύ­γε­τε την έντο­νη σωμα­τι­κή άσκη­ση υπό ακραί­ες θερ­μο­κρα­σί­ες. Προ­τι­μή­στε τις πολύ πρω­ι­νές ή τις βρα­δι­νές ώρες. Εάν στη διάρ­κεια της άσκη­σης νιώ­σε­τε κατα­βο­λή, ναυ­τία, ζάλη ή πονο­κέ­φα­λο, στα­μα­τή­στε αμέσως.

* Ενη­με­ρω­θεί­τε συχνά για τις μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συνθήκες

Οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν θερ­μι­κή εξά­ντλη­ση και θερ­μο­πλη­ξία λόγω της αύξη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας του σώματος.

Οι κίνδυνοι από τον καύσωνα

Βασι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά του συν­δρό­μου της θερ­μι­κής εξά­ντλη­σης είναι οι κρά­μπες (επώ­δυ­νες μυϊ­κές συσπά­σεις), ένα αίσθη­μα γενι­κευ­μέ­νης αδυ­να­μί­ας, ένα αίσθη­μα ζάλης, πονο­κέ­φα­λος, ναυ­τία ή έμε­τοι, υπερ­βο­λι­κή εφί­δρω­ση, ψυχρό και υγρό δέρ­μα, ταχύ­πνοια (γρή­γο­ρες ανα­πνο­ές) και ταχυ­καρ­δία, δίψα, σκου­ρό­χρω­μα ούρα κ.α.

Εάν η θερ­μι­κή εξά­ντλη­ση δεν αντι­με­τω­πι­στεί έγκαι­ρα, μπο­ρεί να οδη­γή­σει στην πιο σοβα­ρή κατά­στα­ση της θερ­μο­πλη­ξί­ας, η οποία χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από θερ­μο­κρα­σία άνω των 40 βαθ­μών Κελ­σί­ου στο σώμα, κατάρ­ρευ­ση των θερ­μο­ρυθ­μι­στι­κών μηχα­νι­σμών, συμ­πτώ­μα­τα διά­χυ­της δυσλει­τουρ­γί­ας του Κεντρι­κού Νευ­ρι­κού Συστή­μα­τος (σύγ­χυ­ση, ψευ­δαι­σθή­σεις, δυσαρ­θρία, τρό­μο, αδυ­να­μία συντο­νι­σμού των μυών, ληθαρ­γι­κό­τη­τα, σπα­σμούς) και ανε­πάρ­κεια πολ­λα­πλών οργά­νων του σώματος.

Ευπα­θείς ομά­δες είναι οι ηλι­κιω­μέ­νοι (ιδιαί­τε­ρα αυτοί με καρ­διο­α­να­πνευ­στι­κές παθή­σεις), τα βρέ­φη και τα νήπια, τα άτο­μα με χρό­νιες νευ­ρο­λο­γι­κές παθή­σεις, τα άτο­μα που παίρ­νουν ορι­σμέ­να φάρ­μα­κα (διου­ρη­τι­κά και βήτα-ανα­στο­λείς, αντι­χο­λι­νερ­γι­κά, αντι­ψυ­χω­σι­κά και αντι-ιστα­μι­νι­κά). Ιδιαί­τε­ρα τα διου­ρη­τι­κά μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε αφυ­δά­τω­ση και σε ηλε­κτρο­λυ­τι­κές δια­τα­ρα­χές, όταν η εξω­τε­ρι­κή θερ­μο­κρα­σία είναι πολύ υψηλή.

Οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες μπο­ρεί να απο­βούν ιδιαί­τε­ρα επι­κίν­δυ­νες για εκεί­νους που πάσχουν από καρ­διαγ­γεια­κά νοσή­μα­τα, ιδί­ως όσους είναι άνω των 50 ετών και υπέρ­βα­ροι, αντι­με­τω­πί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα στη­θάγ­χης και δύσπνοιας ή πάσχουν από χρό­νια καρ­διαγ­γεια­κή πάθηση.

Οι άνθρω­ποι αυτοί πρέ­πει να προ­σέ­χουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο: να απο­φύ­γουν την έκθε­ση στον ήλιο κατά τις μεση­με­ρια­νές ώρες, να συνο­δεύ­ο­νται από άλλους στις αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και ασκή­σεις για μεγα­λύ­τε­ρη ασφά­λεια, να φορά­νε καλά αερι­ζό­με­να παπού­τσια, καθώς επί­σης ελα­φριά, ανοι­χτό­χρω­μα ρού­χα από βαμ­βά­κι ή συν­θε­τι­κό ύφα­σμα που απω­θεί τον ιδρώ­τα, και ακό­μη να βάζουν συχνά αντη­λια­κό και να απο­φύ­γουν τα καφεϊ­νού­χα και αλκο­ο­λού­χα ποτά.

Μέτρα του δήμου Αθη­ναί­ων ενό­ψει του επερ­χό­με­νου καύσωνα
Έκτα­κτα μέτρα για την προ­στα­σία ευπα­θών κοι­νω­νι­κών ομά­δων λαμ­βά­νει ο δήμος Αθη­ναί­ων, ενό­ψει του επι­κεί­με­νου καύσωνα.

Από αύριο στις 8 το πρωί έως και τις 8 το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής 5 του μηνός, θα είναι ανοι­κτές οκτώ κλι­μα­τι­ζό­με­νες αίθου­σες για την προ­στα­σία όλων των πολι­τών από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, στις εξής Λέσχες Φιλί­ας του Δήμου :

– Αγί­ου Παύ­λου: Μαμού­ρη 22 & Δύμης,

– Κου­κα­κί­ου: Δρά­κου 26–28, Νέου Κόσμου

– “Η Ανά­λη­ψη του Κυρί­ου”: Χελ­ντράιχ 15,

– Πετρα­λώ­νων: Αιξο­νέ­ων & Μυρμιδόνων,

– Κολο­κυν­θούς: Αίμο­νος 9 & ‘Αστρους,

– Αγί­ου Ελευ­θε­ρί­ου: Αχαρ­νών 372,

– Αγί­ου Μελε­τί­ου: Ξενα­γό­ρα 6 και

– Αμπε­λο­κή­πων:  Πανόρ­μου & Βαθέ­ος 25.

Επί­σης καθ’ όλη τη διάρ­κεια του 24ώρου λει­τουρ­γεί ο τηλε­φω­νι­κός αριθ­μός του δήμου Αθη­ναί­ων 1595 ως ανοι­χτή γραμ­μή επι­κοι­νω­νί­ας για περι­πτώ­σεις έκτα­κτης ανάγκης.

Δήμος Θεσ­σα­λο­νί­κης: Διά­θε­ση κλι­μα­τι­ζο­με­νων χώρων σε περί­πτω­ση καύσωνα
Ο Δήμος Θεσ­σα­λο­νί­κης, με στό­χο την ανα­κού­φι­ση των ευπα­θών ομά­δων των πολι­τών σε περί­πτω­ση εμφά­νι­σης καύ­σω­να κατά τις επό­με­νες ημέ­ρες μερι­μνά για τη διά­θε­ση κλι­μα­τι­ζό­με­νων χώρων.

Σ’ αυτό το πλαί­σιο, έχει μερι­μνή­σει για τη λει­τουρ­γία κλι­μα­τι­ζό­με­νων χώρων στα Κ.Α.Π.Η. που θα λει­τουρ­γή­σουν ως αίθου­σες υπο­δο­χής και ανα­μο­νής του κοινού.

Οι χώροι που θα είναι προ­σβά­σι­μοι και δια­θέ­σι­μοι από σήμε­ρα Τετάρ­τη έως και την Παρα­σκευή 5/07/2019, ώστε να παρα­σχε­θεί προ­σω­ρι­νή φιλο­ξε­νία για όλο το χρο­νι­κό διά­στη­μα που οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα είναι υψη­λές και για τις ώρες από 08:00 έως 20:00 είναι οι παρακάτω:

– 4ο παράρ­τη­μα Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπρά­κη 42, ισό­γειο, τηλ. 2310212002, 2310245242).

– 6ο παράρ­τη­μα Κ.Α.Π.Η. (Στε­φά­νου Νού­κα 10, Χαρι­λά­ου, ισό­γειο, τηλ. 2310 314424, 2310 313887).

– Οι ανω­τέ­ρω χώροι θα λει­τουρ­γή­σουν παράλ­λη­λα με τις ήδη υφι­στά­με­νες δομές που παρέ­χουν τις υπη­ρε­σί­ες τους καθ’ όλη την διάρ­κεια του έτους και οι οποί­ες είναι:

– Υπνω­τή­ριο Αστέ­γων (Ανδρέ­ου Γεωρ­γί­ου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17:00 έως την επο­μέ­νη ημέ­ρα στις 9:00

– Ανοι­κτό Κέντρο Ημέ­ρας Αστέ­γων (Μονα­στη­ρί­ου 62 τηλ. 2310527938) από τις 9:00 έως τις 20:00.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες στο τηλ. 2313318200 (Αυτο­τε­λές Τμή­μα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Δήμου Θεσσαλονίκης).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο