Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη σφοδρό κύμα κακοκαιρίας — Yπερχείλισαν ποτάμια, πλημμύρισαν κτίρια, εγκλωβίστηκαν πολίτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγά­λες κατα­στρο­φές έχουν προ­κλη­θεί στην περιο­χή της Δυτι­κής Αχα­ΐ­ας λόγω της συνε­χούς έντο­νης βρο­χό­πτω­σης. Δεκά­δες σπί­τια, σύμ­φω­να με τον Δήμαρ­χο Δυτι­κής Αχα­ΐ­ας Σπύ­ρο Μυλω­νά, έχουν πλημ­μυ­ρί­σει και πολ­λοί άνθρω­ποι έχουν απομακρυνθεί.

Η Πυρο­σβε­στι­κή έχει δεχθεί δεκά­δες κλή­σεις για παρο­χή βοή­θειας ενώ σε επι­φυ­λα­κή βρί­σκε­ται και το ερπυ­στριο­φό­ρο όχη­μα της υπη­ρε­σί­ας για να παρέμ­βει σε περι­πτώ­σεις που δεν είναι εύκο­λη η προσέγγιση.

Μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρ­χος Δυτι­κής Αχα­ΐ­ας κ. Μυλω­νάς ανέ­φε­ρε ότι «υπάρ­χουν δεκά­δες περι­πτώ­σεις οικιών που έχουν πλημ­μυ­ρί­σει στα χωριά Γομο­στό Νιφο­ρέϊ­κα, Καλα­μά­κι, Καρέϊ­κα, Λάπ­πα Ράχη και Σαγέϊ­κά και αλλού. Έχουν σημειω­θεί ζημιές στις υπο­δο­μές τόσο σε δρό­μους και γέφυ­ρες, όσο και σε αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες. Του­λά­χι­στον 50 άτο­μα έχουν απο­μα­κρυν­θεί από τα σπί­τια τους προληπτικά».

Σε ανα­κοί­νω­σή του ο Δήμος Δυτι­κής Αχα­ΐ­ας προ­τρέ­πει τους πολί­τες να μην χρη­σι­μο­ποιού­νται οι ακό­λου­θοί οδοί:

Υπό­γεια διά­βα­ση από Παλαιά Εθνι­κή Οδό — Κάτω Αλισσός

Αρά­ξου, στο ύψος της Βλαχέραινας

Άγιος Κων­στα­ντί­νος — Μιχόι

Ριό­λος — Λάππα

Άρλα — Γιουλέικα

Λάπ­πα — Άραξος

Λου­σι­κά — Άνω Αχαΐα

Καγκά­δι — Ριόλος

Τέλος υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι πρέ­πει να απο­φεύ­γε­ται η διέ­λευ­ση από πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σημεία προς απο­φυ­γή επι­κίν­δυ­νων καταστάσεων.

Στο μετα­ξύ, η Δημό­σια Επι­χεί­ρη­ση Ύδρευ­σης Απο­χέ­τευ­σης Δυμαί­ων ενη­με­ρώ­νει με ανα­κοί­νω­σή της ότι εξαι­τί­ας της θεο­μη­νί­ας παρου­σιά­στη­καν προ­βλή­μα­τα στα αντλιο­στά­σια στην Κάτω Αχα­ΐα, τον Κάτω Αλισ­σό, το Αχαϊ­κό, τα Λου­σι­κά καθώς και στο αντλιο­στά­σιο του διαδημοτικού.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιο­χές του Μεσο­λογ­γί­ου και της Ναυ­πά­κτου εντο­πί­ζο­νται τα σοβα­ρό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα από την δυνα­τή βροχόπτωση.

Στο Μεσο­λόγ­γι, σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Κων­στα­στα­ντί­νο Λύρο, η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει ορια­κή καθώς εξα­κο­λου­θεί να υπάρ­χει κίν­δυ­νος από ενδε­χό­με­νη υπερ­χεί­λι­ση του ρέμα­τος της Αγρι­λιάς. Νωρί­τε­ρα όπως δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απο­μα­κρύν­θη­καν προ­λη­πτι­κώς περί­που 150 κάτοι­κοι των περιο­χών Βαλ­τού­λια, Κολο­βέϊ­κα και Ταμπα­κα­ριά και ήδη φιλο­ξε­νού­νται σε ξενοδοχεία».

Στη Ναύ­πα­κτο, η Πυρο­σβε­στι­κή έχει δεχθεί 65 περί­που κλή­σεις για απα­ντλή­σεις υδά­των, ενώ απο­μα­κρύν­θη­καν και 15 άτο­μα προ­λη­πτι­κά από τις οικί­ες τους.

Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Ναυ­πά­κτου Βασί­λειο Γκί­ζα έχουν σημειω­θεί πλημ­μύ­ρες σε υπό­γεια ενώ ορια­κή είναι η κατά­στα­ση στους χει­μάρ­ρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστό­σο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατά­στα­ση είναι ελεγ­χό­με­νη και στην περιο­χή γίνο­νται, με την βοή­θεια μηχα­νη­μά­των έργου, οι απα­ραί­τη­τες παρεμβάσεις».

«Δύσκολο βράδυ στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων»

«Ένα δύσκο­λο βρά­δυ για την Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Τρι­κά­λων θα είναι το απο­ψι­νό», τονί­ζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Τρι­κά­λων Χρή­στος Μιχα­λά­κης, καθώς η έντο­νη βρο­χό­πτω­ση συνε­χί­ζε­ται, με απο­τέ­λε­σμα να έχει ανέ­βει σε πολύ υψη­λά επί­πε­δα η στάθ­μη των υδά­των στα ποτά­μια της περιοχής.

«Είμα­στε σε επι­φυ­λα­κή και εγρή­γορ­ση μαζί με όλες τις αρχές, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σου­με τυχόν δυσά­ρε­στες κατα­στά­σεις», επι­ση­μαί­νει, ενώ συνι­στά στους πολί­τες να απο­φεύ­γουν τις άσκο­πες μετακινήσεις.

Υπερχείλισε παραπόταμος του Αχέροντα

Υπερ­χεί­λι­σε και ο παρα­πό­τα­μος του Αχέ­ρο­ντα, ο Κοκυ­τός με απο­τέ­λε­σμα να είναι πιο έντο­να τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να στον κάμπο Φανα­ρί­ου. Τα ορμη­τι­κά νερά του παρέ­συ­ραν γέφυ­ρα στην περιο­χή Σκάν­δα­λο, η οποία έδι­νε πρό­σβα­ση σε κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες. Νωρίς το από­γευ­μα γέφυ­ρα στη Μικρή Γότι­στα Ιωαν­νί­νων κατέρ­ρευ­σε . Το γεφύ­ρι έσπα­σε από την μανία του Αρά­χθου και κόπη­κε στα δύο.

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Ήπειρο

Στο όριο της πλημ­μύ­ρας βρί­σκο­νται πολ­λές περιο­χές στο λεκα­νο­πέ­διο Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιωαν­νι­τών απευ­θύ­νει έκκλη­ση στους κατοί­κους να απο­φεύ­γουν για τις επό­με­νες ώρες τις άσκο­πες μετα­κι­νή­σεις ή αν αυτό δεν είναι εφι­κτό να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στον αστι­κό ιστό δεν υπήρ­ξαν μέχρι στιγ­μής προβλήματα.

Λόγω της πλημ­μύ­ρας στο ύψος της γέφυ­ρας της Εγνα­τί­ας η επαρ­χια­κή οδός Κου­τσε­λιού- Δαφ­νού­λας παρα­μέ­νει κλει­στή. Τα χωριά που επη­ρε­ά­ζο­νται άμε­σα είναι: Πλα­τα­νιά, Δρο­σο­χώ­ρι, Ηλιό­κα­λη, Καρα­δή­μα, Δαφνούλα.

Κλει­στός επί­σης παρα­μέ­νει ο δρό­μος Πλα­τα­νιάς- Καστρί­τσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγά­λη προ­σο­χή, μετά από πλημ­μύ­ρες που εκδη­λώ­θη­καν, γίνε­ται η κίνη­ση στον δρό­μο Χαρο­κο­πί­ου- Πλα­τα­νιάς, στο σημείο Ράχες.

Οι υπη­ρε­σί­ες του δήμου με τα μηχα­νή­μα­τα που δια­θέ­τουν και σε συνερ­γα­σία με την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία της Περι­φέ­ρειας Ηπεί­ρου επι­χει­ρούν σε διά­φο­ρα σημεία της Δημο­τι­κής Ενό­τη­τας Παμ­βώ­τι­δας, καθα­ρί­ζο­ντας δρό­μους από φερ­τά υλι­κά, τάφρους και δια­νοί­γο­ντας πρό­χει­ρες διό­δους για τη διο­χέ­τευ­ση νερών.

Προ­βλή­μα­τα έχει δημιουρ­γή­σει και η υπερ­χεί­λι­ση του ποτα­μού Αχέ­ρο­ντα. Στη Γλυ­κή πλημ­μύ­ρι­σαν επι­χει­ρή­σεις που βρί­σκο­νται στις όχθες του ποτα­μού. Ελαιώ­νες και καλ­λιέρ­γειες εσπε­ρι­δοει­δών πνί­γη­καν στα λασπό­νε­ρα. Σε λίμνη έχει μετα­τρα­πεί ο κάμπος Φανα­ρί­ου ενώ σε συνα­γερ­μό βρί­σκο­νται οι κάτοι­κοι των χωριών.

Προ­σο­χή στους πολί­τες εφι­στά ο Δήμος Ζηρού

Στο μετα­ξύ σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του Δήμου Ζηρού ανα­φέ­ρε­ται ότι λόγω της μεγά­λης αύξη­σης της στάθ­μης του Λού­ρου ποτα­μού απαι­τεί­ται μεγά­λη προ­σο­χή σε όσους κινού­νται κατά το μήκος του.

Το σύνο­λο των μηχα­νη­μά­των έργων του δήμου βρί­σκο­νται σε ετοι­μό­τη­τα για την απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών που προ­κλή­θη­καν από την κακοκαιρία.

Οι μεγά­λες βρο­χο­πτώ­σεις είχαν ως συνέ­πεια την αύξη­ση της στάθ­μης του Λού­ρου ποτα­μού και την υπερ­χεί­λι­σή του σε ορι­σμέ­να σημεία. Για τον λόγο αυτό εφι­στά­ται ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή όλων των πολι­τών που δια­μέ­νουν, ή μετα­κι­νού­νται κατά μήκος του Λού­ρου ποτα­μού. Στο μετα­ξύ το σύνο­λο των μηχα­νη­μά­των έργου του Δήμου Ζηρού, επι­χει­ρούν διαρ­κώς από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες για την απο­κα­τά­στα­ση ζημιών που προ­κλή­θη­καν από τις ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις που έπλη­ξαν την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, όπως και το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Δυτι­κής Ελλάδας.

Ζημιές έχουν προ­κλη­θεί σε κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες, επι­χει­ρή­σεις και οικεί­ες, ενώ προ­βλή­μα­τα καθι­ζή­σε­ων και κατο­λι­σθή­σε­ων έχουν δημιουρ­γη­θεί σε αρκε­τά σημεία του οδι­κού δικτύ­ου και κυρί­ως στις Κοι­νό­τη­τες Παπα­δα­τών, Μελια­νών, Πολυ­στα­φύ­λου, τον Οικι­σμό Γαλή­νη (Γαλα­τάς), καθώς και στο Θεσπρω­τι­κό, όπου το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

 

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο