Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξοντωτική φυλάκιση προσφύγων και μεταναστών και δημιουργία κλειστών κέντρων προχωρά η κυβέρνηση

Με διε­ξα­γω­γές δικών εξπρές, με τη δια­δι­κα­σία του αυτο­φώ­ρου ‑σήμε­ρα Καθα­ρά Δευ­τέ­ρα- και μαζι­κές εξο­ντω­τι­κές κατα­δί­κες προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, για «παρά­νο­μη είσο­δο» απα­ντά η κυβέρ­νη­ση στο συνε­χι­ζό­με­νο δρά­μα των χιλιά­δων ξερι­ζω­μέ­νων που βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι στην ενδο­α­στι­κή κόντρα ΕΕ — Τουρκίας.

Η κυβέρ­νη­ση χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τη συγκέ­ντρω­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στα σύνο­ρα ως «ασύμ­με­τρη απει­λή», αξιο­ποιεί πλή­ρως το οπλο­στά­σιο μέτρων που προ­βλέ­πο­νται στα ΝΑΤΟι­κά εγχει­ρί­δια, την ώρα που ζητά στή­ρι­ξη από την ΕΕ και ενερ­γο­ποί­η­ση των μηχα­νι­σμών κατα­στο­λής της.

Σύμ­φω­να με τα όσα μετα­δί­δει το Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, από τις 6 το πρωί του Σαβ­βά­του ως τις 6 το από­γευ­μα της Καθα­ράς Δευ­τέ­ρας, συνε­λή­φθη­σαν συνο­λι­κά 183 άτο­μα. Όπως ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «οι συλ­λη­φθέ­ντες έχουν μετα­φερ­θεί σε κέντρα κρά­τη­σης μετα­να­στών και οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες (για παρά­νο­μη είσο­δο) σε κατα­στή­μα­τα κρά­τη­σης. Τα άτο­μα που δικά­στη­καν σήμε­ρα για παρά­νο­μη είσο­δο στη χώρα κατα­δι­κά­στη­καν σε τέσ­σε­ρα έτη φυλά­κι­σης χωρίς ανα­στο­λή και 10.000 ευρώ χρη­μα­τι­κή ποι­νή έκαστος».

Την ίδια ώρα, η κυβέρ­νη­ση σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες μέσων ενη­μέ­ρω­σης, εξε­τά­ζει τη δημιουρ­γία στην ενδο­χώ­ρα κλει­στών κέντρων κρά­τη­σης για τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που συλ­λαμ­βά­νο­νται να έχουν περά­σει το συνο­ρια­κό πέρα­σμα του Έβρου. Στό­χος της κυβέρ­νη­σης, σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, είναι να παρα­μέ­νουν εκεί μέχρι να απε­λα­θούν όσοι έχουν εισέλ­θει στη χώρα, οι οποί­οι σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις του ΚΥΣΕΑ, δεν θα κατα­γρά­φο­νται και δεν θα γίνε­ται δεκτό κανέ­να αίτη­μα ασύλου.

Η κυβέρ­νη­ση μάλι­στα για να δικαιο­λο­γή­σει την έντα­ση της κατα­στο­λής και τις μαζι­κές απε­λά­σεις επι­κα­λεί­ται την πρό­σφα­τη από­φα­ση του Ευρω­παϊ­κού Δικα­στη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (ΕΔΑΔ), που νομι­μο­ποί­η­σε τις μαζι­κές απε­λά­σεις ατόμων.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο