Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ με την εμφάνιση νέου στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία — Ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλλουν τις πτήσεις

Ανη­συ­χη­τι­κά τα νέα από τη Βρε­τα­νία όπου ένα νέο στέ­λε­χος του ιού είναι μέχρι και 70% πιο μετα­δο­τι­κό, ευτυ­χώς όχι ποιο επι­κίν­δυ­νο, θέτει σε συνα­γερ­μό τον ΠΟΥ και οδη­γεί τη μία μετά την άλλη τις ευρω­παϊ­κές χώρες να ανα­στεί­λουν τις πτή­σεις από και προς τη Βρετανία.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) δήλω­σε ότι βρί­σκε­ται σε «συνε­χή επι­κοι­νω­νία» με Βρε­τα­νούς αξιω­μα­τού­χους σχε­τι­κά με την εμφά­νι­ση ενός νέου στε­λέ­χους του κορωνοϊού.

Το εν λόγω στέ­λε­χος εξα­πλώ­νε­ται ταχύ­τε­ρα σε σχέ­ση με την αρχι­κή μορ­φή του ιού, αν και δεν θεω­ρεί­ται πιο θανα­τη­φό­ρο. Δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις, ωστό­σο, ότι το νέο στέ­λε­χος αντι­δρά δια­φο­ρε­τι­κά στα εμβόλια.

Η ίδια μετάλ­λα­ξη έχει εντο­πι­στεί επί­σης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστρα­λία, όπως δήλω­σε ο ΠΟΥ στο BBC.

Στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, μεγά­λο μέρος της νοτιο­α­να­το­λι­κής Αγγλί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Λον­δί­νου, βρί­σκο­νται πλέ­ον σε καθε­στώς αυστη­ρό­τε­ρων περιο­ρι­σμός σε μια προ­σπά­θεια περιο­ρι­σμού της ταχεί­ας εξά­πλω­σης του ιού.

«Ήταν εκτός ελέγχου»

Σημειώ­νε­ται ότι ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Βρε­τα­νί­ας Ματ Χάν­κοκ δήλω­σε σήμε­ρα πως το νέο στέ­λε­χος ήταν «εκτός ελέγ­χου», προ­κει­μέ­νου να δικαιο­λο­γή­σει την επι­βο­λή της καρα­ντί­νας στο Λον­δί­νο και σε ένα τμή­μα της Αγγλί­ας, η οποία θα μπο­ρού­σε, σύμ­φω­να με τον ίδιο, να διαρ­κέ­σει έως ότου τα εμβό­λια κατα­στούν ευρύ­τε­ρα διαθέσιμα.

«Δυστυ­χώς, το νέο στέ­λε­χος ήταν εκτός ελέγ­χου. Έπρε­πε να ανα­κτή­σου­με τον έλεγ­χο και ο μονα­δι­κός τρό­πος να το κάνου­με ήταν να περιο­ρί­σου­με τις κοι­νω­νι­κές επα­φές», δήλω­σε ο Χάν­κοκ στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Sky News.

Ιτα­λία, Ολλαν­δία και Βέλ­γιο ανα­στέλ­λουν τις πτή­σεις από Βρετανία

Την Κυρια­κή, οι Κάτω Χώρες απο­φά­σι­σαν την απα­γό­ρευ­ση των πτή­σε­ων από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο μέχρι την 1η Ιανουα­ρί­ου εξαι­τί­ας του νέου στελέχους.

Η από­φα­ση αυτή ήρθε αφό­του σε ορι­σμέ­να τεστ που διε­ξή­χθη­σαν στις Κάτω Χώρες νωρί­τε­ρα τον Δεκέμ­βριο, εντο­πί­στη­κε το ίδιο στέ­λε­χος που έχει εμφα­νι­στεί και στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Ανα­μέ­νο­ντας «περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία» σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, η ολλαν­δι­κή κυβέρ­νη­ση δήλω­σε ότι «η περαι­τέ­ρω εξά­πλω­ση του εν λόγω στε­λέ­χους στις Κάτω Χώρες θα πρέ­πει να ελα­χι­στο­ποι­η­θεί όσο το δυνα­τόν περισσότερο».

Επι­πλέ­ον, τις πτή­σεις και τα δρο­μο­λό­για των τρέ­νων από τη Βρε­τα­νία θα ανα­στεί­λει και το Βέλ­γιο από τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής (01.00 ώρα Ελλάδας).

Από την πλευ­ρά του, ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλε­ξά­ντερ ντε Κρο διευ­κρί­νι­σε στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο VRT ότι η διάρ­κεια της ανα­στο­λής θα είναι του­λά­χι­στον 24 ωρών.

Η Ιτα­λία σχε­διά­ζει να ανα­στεί­λει τις πτή­σεις από και προς τη Βρε­τα­νία λόγω των φόβων που προ­κα­λεί η ανα­κά­λυ­ψη ενός νέου στε­λέ­χους του κορο­νοϊ­ού που ανι­χνεύ­τη­κε εκεί, ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Λουί­τζι ντι Μάιο σε μια ανάρ­τη­σή του στο Facebook.

“Ως κυβέρ­νη­ση έχου­με το καθή­κον να προ­στα­τεύ­σου­με τους Ιτα­λούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενη­με­ρώ­σα­με τη βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, με τον υπουρ­γό Υγεί­ας θα υπο­γρά­ψου­με το διά­ταγ­μα για την ανα­στο­λή των πτή­σε­ων με τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία”, έγρα­ψε ο Ντι Μάιο.

Εξετάζεται αναστολή πτήσεων και από Γερμανία, Γαλλία

Το ενδε­χό­με­νο ανα­στο­λής των πτή­σε­ων από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και τη Νότια Αφρι­κή (όπου επί­σης εντο­πί­στη­κε η παραλ­λα­γή του ιού) εξε­τά­ζει «σοβα­ρά» και η Γερ­μα­νία, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο μια κυβερ­νη­τι­κή πηγή.

«Οι περιο­ρι­σμοί στην ενα­έ­ρια κυκλο­φο­ρία από τη Βρε­τα­νία και τη Νότια Αφρι­κή απο­τε­λούν μια σοβα­ρή επι­λο­γή», την οποία εξε­τά­ζει αυτή τη στιγ­μή το Βερο­λί­νο, είπε η πηγή, προ­σκεί­με­νη στο γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Τέλος, το ενδε­χό­με­νο ανα­στο­λής εξε­τά­ζει και η Γαλ­λία τόσο για τις πτή­σεις όσο και για τα δρο­μο­λό­για των τρέ­νων ενώ η επί­ση­μη από­φα­ση των γαλ­λι­κών αρχών ανα­μέ­νε­ται αργό­τε­ρα σήμε­ρα, όπως ανέ­φε­ρε το BFM χωρίς να επι­κα­λε­στεί τις πηγές του.

Αξιω­μα­τού­χοι στο υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών δεν είναι προς το παρόν δια­θέ­σι­μοι για κάποιο σχόλιο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο