Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για το καλοκαίρι

🆘  Αυξη­μέ­να μέτρα της Τρο­χαί­ας και αυστη­ροί έλεγ­χοι σε όλη την Ελλά­δα έχουν τεθεί και θα παρα­μεί­νουν σε ισχύ έως την 12η Σεπτεμ­βρί­ου, με σκο­πό την ασφα­λή μετα­κί­νη­ση των πολι­τών και την πρό­λη­ψη των τρο­χαί­ων ατυ­χη­μά­των κατά τις μετα­κι­νή­σεις των εκδρο­μέ­ων από τα κέντρα προς την περι­φέ­ρεια, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Αρχη­γεί­ου της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλ­λη­λα, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 18 Ιου­νί­ου και η απα­γό­ρευ­ση κίνη­σης των φορ­τη­γών στα εθνι­κά δίκτυα τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, όπως προ­βλέ­πε­ται σε Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση, η οποία καθο­ρί­ζει και τις εξαι­ρέ­σεις, που αφο­ρούν σε οχή­μα­τα άμε­σης ανά­γκης, οδι­κής ασφά­λειας, μετα­φο­ράς ευπα­θών προ­ϊ­ό­ντων κλπ, με την επι­φύ­λα­ξη των απα­γο­ρεύ­σε­ων κατά τις ημέ­ρες του εορ­τα­σμού του Δεκαπενταύγουστου.

Τα μέτρα που έχουν σχε­δια­στεί είναι προ­σαρ­μο­σμέ­να στις τοπι­κές ιδιαι­τε­ρό­τη­τες, την ανα­με­νό­με­νη κίνη­ση οχη­μά­των, τις και­ρι­κές συν­θή­κες και τα επο­χι­κά προβλήματα.

ℹ️  Ο σχε­δια­σμός των μέτρων τρο­χαί­ας αστυ­νό­μευ­σης περιλαμβάνει:

Αύξη­ση εμφα­νούς τρο­χο­νο­μι­κής αστυ­νό­μευ­σης, με την παρου­σία περι­πο­λι­κών και δικύ­κλων σε όλο το οδι­κό δίκτυο και ειδι­κό­τε­ρα σε χώρους που παρου­σιά­ζουν ιδιαί­τε­ρο του­ρι­στι­κό ενδια­φέ­ρον (αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι), καθώς και σε χώρους που παρα­τη­ρεί­ται μαζι­κή μετα­κί­νη­ση πολι­τών (λιμά­νια, αερο­δρό­μια, υπε­ρα­στι­κοί και σιδη­ρο­δρο­μι­κοί σταθμοί).

  • Εντα­τι­κο­ποί­η­ση ελέγ­χων σε του­ρι­στι­κά λεω­φο­ρεία, τετρά­κυ­κλες μοτο­συ­κλέ­τες (γου­ρού­νες), ΔΧΕ ταξί, κατα­στή­μα­τα ενοι­κιά­σε­ως δικύ­κλων, ανα­σφά­λι­στα οχή­μα­τα καθώς και σε δίκυ­κλα, που οδη­γού­νται από ανή­λι­κους, χωρίς άδεια οδήγησης.
  • Συγκρό­τη­ση συνερ­γεί­ων ειδι­κών τρο­χο­νο­μι­κών ελέγ­χων, εστιά­ζο­ντας την προ­σο­χή στη βεβαί­ω­ση επι­κίν­δυ­νων παρα­βά­σε­ων, καθώς και παρα­βά­σε­ων που βάσει στα­τι­στι­κών στοι­χεί­ων ευθύ­νο­νται για την πρό­κλη­ση σοβα­ρών τρο­χαί­ων ατυ­χη­μά­των, όπως είναι η οδή­γη­ση υπό την επή­ρεια αλκο­όλ, η υπερ­βο­λι­κή ταχύ­τη­τα, η χρή­ση κινη­τού τηλε­φώ­νου κατά την οδή­γη­ση, η μη χρή­ση προ­στα­τευ­τι­κού κρά­νους-ζώνης, οι αντι­κα­νο­νι­κές προ­σπε­ρά­σεις και υπερ­βά­σεις διπλής δια­χω­ρι­στι­κής γραμ­μής κλπ, η αντι­κα­νο­νι­κή κίνη­ση στη Λωρί­δα Έκτα­κτης Ανά­γκης και η μη χρή­ση ειδι­κών μέσων συγκρά­τη­σης και προ­στα­σί­ας παιδιών.
  • Εντα­τι­κά μέτρα τρο­χαί­ας αστυ­νό­μευ­σης, στις εισό­δους-εξό­δους μεγά­λων αστι­κών κέντρων, όπου παρα­τη­ρεί­ται αυξη­μέ­νη ροή διέ­λευ­σης εκδρο­μέ­ων από και προς τα μεγά­λα αστι­κά κέντρα.
  • Αυξη­μέ­νη αστυ­νο­μι­κή παρου­σία και στο­χευ­μέ­νη αστυ­νό­μευ­ση στα σημεία του οδι­κού δικτύ­ου, όπου παρα­τη­ρεί­ται συχνό­τη­τα πρό­κλη­σης τρο­χαί­ων ατυχημάτων.
  • Ανά­πτυ­ξη μέτρων και ειδι­κών δρά­σε­ων εντός των πόλε­ων, καθ’ όλη την εορ­τα­στι­κή περί­ο­δο, με σκο­πό την επι­κρά­τη­ση ασφα­λούς κυκλο­φο­ρια­κής τάξης και ευρυθ­μί­ας γενικότερα.
  • Έγκαι­ρη εξα­σφά­λι­ση συνερ­γα­σί­ας και συντο­νι­σμού με όλους τους συναρ­μό­διους φορείς-υπη­ρε­σί­ες, για την άμε­ση αντι­με­τώ­πι­ση και επί­λυ­ση των όποιων προ­βλη­μά­των ανακύψουν.

Κίνηση Ελ.Ασ ΜέτραΓια την εφαρ­μο­γή των μέτρων, όπως επι­ση­μαί­νε­ται από το Αρχη­γείο της ΕΛΑΣ, θα βρί­σκο­νται σε αυξη­μέ­νη επι­χει­ρη­σια­κή ετοι­μό­τη­τα, τόσο το προ­σω­πι­κό, όσο και τα μέσα της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, κυρί­ως των υπη­ρε­σιών Τρο­χαί­ας και θα δια­τε­θούν περι­πο­λι­κά, μοτο­σι­κλέ­τες και συμ­βα­τι­κά οχή­μα­τα, με το ανά­λο­γο προ­σω­πι­κό και εξο­πλι­σμό για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή αστυ­νό­μευ­ση του οδι­κού δικτύ­ου της χώρας.

Επι­πρό­σθε­τα, μέχρι την 5–7‑2021, θα ισχύ­ουν οι δια­τά­ξεις της ΚΥΑ που αφο­ρούν σε «έκτα­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας από τον κίν­δυ­νο περαι­τέ­ρω δια­σπο­ράς του κορω­νοϊ­ού στο σύνο­λο της επι­κρά­τειας», με την επι­φύ­λα­ξη μετα­γε­νέ­στε­ρων απο­φά­σε­ων, που τυχόν εκδο­θούν για το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφο­ρά τα φορ­τη­γά, μέχρι τις 12 Σεπτεμ­βρί­ου, θα ισχύ­ουν οι απα­γο­ρεύ­σεις κίνη­σης των οχη­μά­των ωφέ­λι­μου φορ­τί­ου άνω του 1,5 τόνου στα τμή­μα­τα των αυτο­κι­νη­το­δρό­μων και εθνι­κών οδών, ως ακολούθως:

  • Κάθε Παρα­σκευή: 16:00–21:00 για το ρεύ­μα εξόδου.
  • Κάθε Κυρια­κή: 15:00–22:00 για το ρεύ­μα εισόδου.

Επι­πλέ­ον, από 1 Ιου­λί­ου 2021 έως 31 Αυγού­στου 2021 και με την επι­φύ­λα­ξη των απα­γο­ρεύ­σε­ων κατά τις ημέ­ρες του Δεκα­πε­νταύ­γου­στου, κάθε Παρα­σκευή, από ώρα 15:00 έως 22:00, και κάθε Σάβ­βα­το και Κυρια­κή από ώρα 08:00 έως 22:00, απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία βαρέ­ων οχη­μά­των άνω των 3,5 τόνων στην ΕΟ Ιωαννίνων-‘Αρτας-Αντιρρίου και για τα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας και συγκε­κρι­μέ­να από το 14ο χιλιό­με­τρο ΕΟ Ιωαννίνων-‘Αρτας-Αντιρρίου (ύψος κόμ­βου Ιονί­ας Οδού-Αυγό Ιωαν­νί­νων) έως και το 39,4 χιλιό­με­τρο (Κου­κλέ­σι-Ιωαν­νί­νων).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο