Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους — Με click away οι αγορές για όσους ανεμβολίαστους δεν διαθέτουν test

Από τις 6 σήμε­ρα το πρωί τέθη­κε σε ισχύ η από­φα­ση με τα νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα και πλέ­ον, μόνο με επί­δει­ξη αρνη­τι­κού PCR ή rapid test, θα μπο­ρούν να εισέρ­χο­νται στα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, στα κομ­μω­τή­ρια, στις τρά­πε­ζες και στους ανοι­κτούς χώρους εστί­α­σης οι ανεμ­βο­λί­α­στοι και οι νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο εξά­μη­νο, ενώ οι ανή­λι­κοι από 4 έως 17 ετών θα πρέ­πει να προ­σκο­μί­ζουν self test. Από το μέτρο εξαι­ρού­νται τα φαρ­μα­κεία, οι εκκλη­σί­ες και τα κατα­στή­μα­τα τροφίμων.

Χθες το βρά­δυ δημο­σιεύ­τη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβέρ­νη­σης η από­φα­ση με τα νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα τα οποία θα ισχύ­ουν έως και τη Δευ­τέ­ρα, 22 Νοεμ­βρί­ου 2021 και ώρα 06:00.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, με πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού, ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης, ή με αρνη­τι­κό δια­γνω­στι­κό έλεγ­χο για κορο­νο­ϊό (PCR ή rapid test) επι­τρέ­πε­ται η πρό­σβα­ση σε τρά­πε­ζες, εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των mall και των εκπτω­τι­κών χωριών, καθώς και των shops in a shop, σε κομ­μω­τή­ρια, υπη­ρε­σί­ες προ­σω­πι­κής υγιει­νής (απο­τρί­χω­σης, θερα­πεί­ας με υπε­ριώ­δεις και υπέ­ρυ­θρες ακτί­νες, μανι­κιούρ, πεντι­κιούρ και περι­ποί­η­ση νυχιών), φυσι­κής ευε­ξί­ας κ.λπ. σε ανοι­κτούς χώρους εστί­α­σης, υπη­ρε­σί­ες λού­να παρκ, ζωο­λο­γι­κούς κήπους, και χώρους διασκέδασης.

Οι αγο­ρές για όσους δεν δια­θέ­τουν test μπο­ρούν να γίνο­νται με click away, δηλα­δή θα γίνε­ται η παραγ­γε­λία τηλε­φω­νι­κά ή δια­δι­κτυα­κά και θα γίνε­ται η παρα­λα­βή έξω από το μαγαζί.

Σε ό,τι αφο­ρά στους ανεμ­βο­λί­α­στους εργα­ζό­με­νους, τόσο στο δημό­σιο όσο και στον ιδιω­τι­κό τομέα, σε όποια θέση βρί­σκο­νται, θα μπο­ρούν να προ­σέρ­χο­νται στη δου­λειά τους με την υπο­χρέ­ω­ση διε­νέρ­γειας δύο τεστ (rapid ή μορια­κό) εβδο­μα­διαί­ως και για τους εργα­ζό­με­νους του δημό­σιου τομέα, που παρέ­χουν εργα­σία με φυσι­κή παρου­σία στον τόπο εργα­σί­ας, μέχρι 8 Νοεμ­βρί­ου θα πρέ­πει να έχουν κάνει το πρώ­το από τα δύο υπο­χρε­ω­τι­κά test.

Καφέ — εστιατόρια

Οι επι­χει­ρή­σεις που δια­θέ­τουν άδεια για κατά­στη­μα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος και παρέ­χουν υπη­ρε­σί­ες εστί­α­σης σε εσω­τε­ρι­κό χώρο, περι­λαμ­βα­νό­με­νων των κατα­στη­μά­των εντός στο­ών, κλει­στών εμπο­ρι­κών κέντρων και υπε­ρα­στι­κών σταθ­μών, θα λει­τουρ­γούν με πλη­ρό­τη­τα 100%, μόνο ως αμι­γείς χώροι, απο­κλει­στι­κά για πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους ή νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο εξάμηνο.

- Στις επι­χει­ρή­σεις που λει­τουρ­γούν σε ανοι­κτό υπαί­θριο χώρο, οι πελά­τες θα εισέρ­χο­νται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού, ή πιστο­ποι­η­τι­κό νόση­σης, ή βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού δια­γω­νι­στι­κού ελέγ­χου PCR ή rapid test ενώ οι ανή­λι­κοι από 4–17 ετών μπο­ρούν να προ­σκο­μί­ζουν εναλ­λα­κτι­κά self test.

- Ως ανοι­κτός υπαί­θριος χώρος ορί­ζε­ται ο χώρος που βρί­σκε­ται εκτός οριο­γραμ­μής του κτι­ρί­ου που στε­γά­ζε­ται το κατά­στη­μα και είναι ανοι­χτός από του­λά­χι­στον 2 πλευ­ρές. Οι κανό­νες των ανοι­κτών υπαί­θριων χώρων εφαρ­μό­ζο­νται και για τους εξω­τε­ρι­κούς χώρους που βρί­σκο­νται σε αερι­ζό­με­νες στοές.

- Επί­σης στο ΦΕΚ προ­βλέ­πε­ται δυνα­τό­τη­τα λει­τουρ­γί­ας, κατ’ επι­λο­γή της επι­χεί­ρη­σης, με την κατάλ­λη­λη σήμαν­ση, όχι απο­κλει­στι­κά με καθή­με­νους, με κοι­νό αμι­γώς προ­σώ­πων που έχουν εμβο­λια­σθεί ή νοσή­σει κατά το τελευ­ταίο εξά­μη­νο (και απο­κλει­στι­κά ανη­λί­κων με αρνη­τι­κό self-test), και των κανό­νων λει­τουρ­γί­ας για τους κλει­στούς χώρους.

- Τα μέτρα αυτά ισχύ­ουν και ως προς τη λει­τουρ­γία οινο­ποιεί­ων εφό­σον σε αυτά διε­νερ­γεί­ται οινο­γνω­σία ή γευσιγνωσία.

- Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις λει­τουρ­γί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων σε ανοι­κτό (υπαί­θριο) χώρο ισχύ­ουν και: α) για τη λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών catering και τη λει­τουρ­γία των εξω­τε­ρι­κών χώρων δεξιώ­σε­ων, β) για τη λει­τουρ­γία των εστια­το­ρί­ων, ανα­ψυ­κτη­ρί­ων και καφέ των ξενο­δο­χεί­ων, που βρί­σκο­νται σε εξω­τε­ρι­κό χώρο.

- Λει­τουρ­γία εστια­το­ρί­ων, ανα­ψυ­κτη­ρί­ων, καφέ σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους ξενο­δο­χεί­ων και αερο­δρο­μί­ων, τα οποία εξυ­πη­ρε­τούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες, καθώς και εξω­τε­ρι­κούς πελά­τες πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους ή νοσή­σα­ντες. Η πλη­ρό­τη­τα σε αυτή την περί­πτω­ση ορί­ζε­ται στο 65%, απα­γο­ρεύ­ε­ται η ζωντα­νή μου­σι­κή και η πραγ­μα­το­ποί­η­ση εκδηλώσεων/δεξιώσεων.

- Στα ξενο­δο­χεία τα οποία δια­θέ­τουν περισ­σό­τε­ρους του ενός εσω­τε­ρι­κούς χώρους εστί­α­σης παρέ­χε­ται δυνα­τό­τη­τα λει­τουρ­γί­ας συγκε­κρι­μέ­νων χώρων εξ αυτών, κατ’ επι­λο­γή της επι­χεί­ρη­σης, με την κατάλ­λη­λη σήμαν­ση, με κοι­νό (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των εξω­τε­ρι­κών πελα­τών) αμι­γώς προ­σώ­πων που έχουν εμβο­λια­σθεί πλή­ρως ή νοσή­σει το τελευ­ταίο εξά­μη­νο. Στην περί­πτω­ση αυτή το ποσο­στό της πλη­ρό­τη­τας μπο­ρεί να είναι στο 100%.

- Οι ίδιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις λει­τουρ­γί­ας, οι ίδιοι υγειο­νο­μι­κοί κανό­νες και απαι­τή­σεις ισχύ­ουν και για τη λει­τουρ­γία υπη­ρε­σιών catering και δεξιώ­σε­ων στους εσω­τε­ρι­κούς χώρους των ξενοδοχείων.

- Οι υπη­ρε­σί­ες take away, delivery και καθ’ οδόν drive- through επι­τρέ­πο­νται χωρίς την παρα­μο­νή πελα­τών στον εσω­τε­ρι­κό χώρο ευθύ­νης των επι­χει­ρή­σε­ων αυτών και χωρίς να απαι­τεί­ται η επί­δει­ξη πιστο­ποι­η­τι­κών εμβο­λια­σμού ή νόση­σης ή δήλω­σης αρνη­τι­κού διαγνωστικού/αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Λαϊκές αγορές

Στην από­φα­ση προ­βλέ­πε­ται υπο­χρε­ω­τι­κή επέ­κτα­ση του χώρου των αγο­ρών ή λει­τουρ­γία παράλ­λη­λων αγο­ρών σε περί­πτω­ση μη επάρ­κειας του χώρου. Επί­σης θα πρέ­πει να υπάρ­χει ένα μέτρο από­στα­ση εκα­τέ­ρω­θεν των πάγκων πώλησης.

Αθλητικά γεγονότα

Επι­πλέ­ον, υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας προ­βλέ­πε­ται για όλους όσοι παρα­κο­λου­θούν δια ζώσης αθλη­τι­κές διορ­γα­νώ­σεις, σε δια­φο­ρε­τι­κή. περί­πτω­ση θα επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο στη γηπε­δού­χο ομά­δα ή στη διορ­γα­νώ­τρια αρχή και ποι­νή απου­σί­ας φιλά­θλων σε επό­με­νους αγώνες.

Έλεγχοι

Σημειώ­νε­ται ότι οι έλεγ­χοι εντεί­νο­νται και θα γίνουν αυστη­ρό­τε­ροι ενώ οι αρμό­διες αρχές που επι­βάλ­λουν πρό­στι­μα σε επι­χει­ρή­σεις και φυσι­κά πρό­σω­πα υπο­χρε­ού­νται να απο­στέλ­λουν στη γενι­κή γραμ­μα­τεία Εμπο­ρί­ου και Προ­στα­σί­ας Κατα­να­λω­τή του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση [email protected] ή σε πλατ­φόρ­μα της ιστο­σε­λί­δας https://kye-gge.midev.gov.gr, τον προ­γραμ­μα­τι­σμό και τα στοι­χεία των σχε­τι­κών κυρώσεων.

Πως θα δουλεύουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις

Σε ότι αφο­ρά τις ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις προ­βλέ­πο­νται τα εξής:

* Λει­τουρ­γία με το ανα­γκαίο προσωπικό

* Προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων που ανή­κουν σε ομά­δες αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου με παρο­χή τηλερ­γα­σί­ας ή παρο­χή εργα­σί­ας σε χώρο εκτός επα­φής με το κοινό.

* Εξυ­πη­ρέ­τη­ση του κοι­νού κατό­πιν ραντε­βού, εξαι­ρου­μέ­νων των τρα­πε­ζών και των επι­χει­ρή­σε­ων ταχυ­με­τα­φο­ρών, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.

* Σε ότι αφο­ρά τις τρά­πε­ζες το κοι­νό θα εισέρ­χε­ται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού, ή πιστο­ποι­η­τι­κό νόση­σης, ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού PCR ή Rapid Test. Οι ανή­λι­κοι από 4 έως 17 ετών μπο­ρούν να προ­σκο­μί­ζουν self test.

Κέντρα διασκέδασης

Τα κέντρα δια­σκέ­δα­σης συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των κλει­στών χώρων δεξιώ­σε­ων, μου­σι­κών σκη­νών και μπουάτ, θα λει­τουρ­γούν μόνο ως αμι­γείς (ανοι­κτοί ή κλει­στοί) χώροι απο­κλει­στι­κά για πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους ή νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο εξάμηνο.

Οι πελά­τες θα πρέ­πει να επι­δει­κνύ­ουν κατά την είσο­δο τους το πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κό νόσησης.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Με βάση το ΦΕΚ προ­βλέ­πε­ται χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατο­μι­κό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται δια­φο­ρε­τι­κά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Ποιοι εξαιρούνται από τη μάσκα

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παι­διά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Αποστάσεις

Το ΦΕΚ προ­βλέ­πει την τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μετα­ξύ των ατόμων — 1 άτομο ανά 2 τ.μ. — σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Χρόνος ισχύος του πιστοποιητικού

O εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διε­νερ­γη­θεί εντός των τελευταίων 72 ωρών και ο έλεγχος με rapid test πρέπει να έχει διε­νερ­γη­θεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών:

α) πρέπει να έχει εκδο­θεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιω­τι­κά και

β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορονοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλε­κτρο­νι­κή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το πιστο­ποι­η­τι­κό νόσησης εκδίδεται κατόπιν εργα­στη­ρια­κού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test, εντός 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετι­κό έλεγχο και η ισχύς του διαρ­κεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο