Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κεντάκι ‑Εικόνες «αποκάλυψης»

Οι πάνω από 30 ανε­μο­στρό­βι­λοι που σάρω­σαν την Παρα­σκευή 10-Δεκέμ­βρη ‑και μάλι­στα νύχτα, τις νότιες και κεντρι­κές ΗΠΑ, στοί­χι­σαν τη ζωή σε του­λά­χι­στον 78 ανθρώ­πους, βάσει ενός προ­σω­ρι­νού απολογισμού.

Του­λά­χι­στον 64 άνθρω­ποι, ανά­με­σά τους έξι παι­διά, έχα­σαν τη ζωή τους, μετά το πέρα­σμα των ανε­μο­στρό­βι­λων μονά­χα στο Κεντάκι.
Επι­πλέ­ον, 14 νεκροί έχουν κατα­γρα­φεί στις γει­το­νι­κές πολι­τεί­ες Τενε­σί, Ιλι­νόι, Μιζού­ρι και Άρκανσο.

Το μέγε­θος της κατα­στρο­φής είναι τερά­στιο, ενώ οι πολι­τεια­κές Αρχές προει­δο­ποιούν ότι οι κάτοι­κοι στο Κεντά­κι θα μπο­ρού­σαν να μεί­νουν χωρίς θέρ­μαν­ση, νερό ή ηλε­κτρι­κό σε συν­θή­κες ψύχους, για εβδο­μά­δες ή και περισσότερο.

Σε όλη την πολι­τεία, περί­που 26.000 σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις έμει­ναν χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, σύμ­φω­να με το poweroutage.us, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων σχε­δόν όλων εκεί­νων στην πόλη Μέι­φιλντ, το οποίο χτυ­πή­θη­κε σφό­δρα. Περισ­σό­τε­ρα από 10.000 σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις δεν έχουν νερό.

Καθώς συνε­χί­ζο­νταν οι έρευ­νες για τους αγνο­ού­με­νους, οι προ­σπά­θειες στρά­φη­καν επί­σης στην επι­σκευή του δικτύ­ου ηλε­κτρο­δό­τη­σης, στην παρο­χή στέ­γης σε πολί­τες των οποί­ων τα σπί­τια κατα­στρά­φη­καν και στην παρά­δο­ση πόσι­μου νερού και άλλων προμηθειών.

Η υπο­δο­μή μας είναι τόσο κατε­στραμ­μέ­νη. Δεν έχου­με τρε­χού­με­νο νερό. Το υδρα­γω­γείο μας χάθη­κε. Η δια­χεί­ρι­ση των λυμά­των μας χάθη­κε και δεν υπάρ­χει φυσι­κό αέριο στην πόλη. Επο­μέ­νως, δεν έχου­με τίπο­τα στο οποίο να βασι­στού­με», δήλω­σε η δήμαρ­χος του Μέι­φιλντ, Κάθι Στιού­αρτ Ο’Ναν στο «CBS Mornings» — Οπό­τε αυτό είναι καθα­ρά επι­βί­ω­ση σε αυτό το σημείο για τόσους πολ­λούς από τους συναν­θρώ­πους μας». -δεί­τε και ρεπορ­τάζ τώρα.

Ο πρό­ε­δρος  Τζο Μπάι­ντεν επι­σκέ­πτε­ται σήμε­ρα την πολι­τεία του Κεντά­κι, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Λευ­κός Οίκος.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος θα μετα­βεί στο Μέι­φιλντ και το Ντό­σον Σπρινγκς, πόλεις που επλή­γη­σαν σφό­δρα, για να «αξιο­λο­γή­σει τις ζημιές», σύμ­φω­να με ένα δελ­τίο τύπου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο