Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε κλοιό κακοκαιρίας μεγάλο μέρος της χώρας — Απαγορευτικό απόπλου

Κακο­και­ρία θα επι­κρα­τή­σει σήμε­ρα με χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και παγε­τό, με εξαί­ρε­ση τη Δυτι­κή Ελλά­δα όπου ανα­μέ­νε­ται σχε­τι­κά βελ­τιω­μέ­νος καιρός. 

Ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν στις Κυκλά­δες, στην Κρή­τη και στα Δωδε­κά­νη­σα, όπου υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα εκδή­λω­σης χαλα­ζο­πτώ­σε­ων, και ενδε­χο­μέ­νως κατά τόπους στο Ανα­το­λι­κό Αιγαίο και στα ανα­το­λι­κά και νότια ηπειρωτικά.

Χιο­νο­πτώ­σεις θα εκδη­λω­θούν στα ηπει­ρω­τι­κά ορει­νά και ημιο­ρει­νά, σε πεδι­νά τμή­μα­τα της Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης, καθώς επί­σης σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο από τη Στε­ρεά και βορειό­τε­ρα. Χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται επί­σης σε τμή­μα­τα των νησιών του Βορεί­ου Αιγαί­ου. Τα φαι­νό­με­να, πρώ­τα στα βόρεια, και μετά το μεση­μέ­ρι σε πολ­λές άλλες περιο­χές, θα στα­μα­τή­σουν και θα περιο­ρι­στούν στα νοτιό­τε­ρα τμήματα.

Η θερ­μο­κρα­σία, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από ‑9 έως 2 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα από ‑5 έως 6, στην Ήπει­ρο από ‑1 έως 9 βαθ­μούς, στη Θεσ­σα­λία από ‑3 έως 8, στα δυτι­κά και νοτιο­δυ­τι­κά ηπει­ρω­τι­κά από 2 έως 9 Κελ­σί­ου, στα νοτιο­α­να­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά από 0 έως 8 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορεί­ου Αιγαί­ου από 1 έως 4 βαθ­μούς, στις Σπο­ρά­δες από 2 έως 6 και στα υπό­λοι­πα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου και στην Κρή­τη από 6 έως 14 βαθ­μούς Κελσίου.

Βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι με εντά­σεις έως 9 μπο­φόρ θα πνέ­ουν στο Κεντρι­κό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επι­κρα­τή­σουν βόρειοι άνε­μοι με εντά­σεις 7–8 μπο­φόρ και ενδε­χο­μέ­νως τοπι­κά 9 μπο­φόρ. Εξαί­ρε­ση απο­τε­λούν τα Δωδε­κά­νη­σα, όπου αρχι­κά ανα­μέ­νο­νται μετα­βαλ­λό­με­νοι άνε­μοι εντά­σε­ων έως 5 μπο­φόρ, αλλά βαθ­μιαία θα επι­κρα­τή­σουν ισχυ­ροί βόρειοι άνε­μοι. Στο Ιόνιο θα πνέ­ουν άνε­μοι ανα­το­λι­κών έως βορειο­α­να­το­λι­κών διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο κατά περιό­δους. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα εκδη­λω­θούν στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά, καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο κυρί­ως στα βόρεια και δυτι­κά. Τα φαι­νό­με­να από τις πρω­ι­νές ώρες και μετά ανα­μέ­νε­ται να έχουν ασθε­νή κατά βάση χαρα­κτή­ρα. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 7 μπο­φόρ και τοπι­κά στα ανα­το­λι­κά 8. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 4 έως 7 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, αλλά στα βόρεια θα δια­τη­ρη­θεί 3–4 βαθ­μούς χαμηλότερα.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με χιο­νό­νε­ρο ή ασθε­νείς χιο­νο­πτώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα στα παρα­θα­λάσ­σια και παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά, στα ημιο­ρει­νά, καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο. Τα φαι­νό­με­να έως το πρωί θα εξα­σθε­νή­σουν και βαθ­μιαία στη συνέ­χεια θα στα­μα­τή­σουν. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ και τοπι­κά στο Θερ­μαϊ­κό 6 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στην πόλη θα κυμαν­θεί από 1 έως 4 βαθ­μούς Κελσίου.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απα­γο­ρευ­τι­κό από­πλου από τα λιμά­νια του Πει­ραιά, της Ραφή­νας και του Λαυ­ρί­ου, λόγω ισχυ­ρών ανέ­μων που ήδη πνέ­ουν σε πολ­λές θαλάσ­σιες περιο­χές και φθά­νουν τοπι­κά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Για τον Αργο­σα­ρω­νι­κό τα δρο­μο­λό­για των πλοί­ων πραγ­μα­το­ποιού­νται κατά την κρί­ση του πλοιάρ­χου και με ημε­ρο­λο­για­κή εγγραφή.

Κλει­στές παρα­μέ­νουν επί­σης οι γραμ­μές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύ­ρα, Καβά­λα-Πρί­νου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο