Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε λεωφορείο, κλεμμένος πίνακας του Ντεγκά

Στον χώρο απο­σκευών ενός υπε­ρα­στι­κού λεω­φο­ρεί­ου, καμιά τρια­ντα­ριά χιλιό­με­τρα έξω απ’ το Παρί­σι, στα ανα­το­λι­κά, εντο­πί­στη­κε πίνα­κας του Ντε­γκά, αξί­ας εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ευρώ! Χάρη στους τυχαί­ους ελέγ­χους τρο­χο­φό­ρων που διε­νερ­γεί στους μεγά­λους αυτο­κι­νη­το­δρό­μους η αστυνομία.

Ο Γάλ­λος ζωγρά­φος του 19ου αιώ­να Εντ­γκάρ Ντε­γκά, που θεω­ρεί­ται ένας από τους ιδρυ­τές του κινή­μα­τος του Ιμπρε­σιο­νι­σμού κι είναι γνω­στός στο ευρύ κοι­νό για τους πίνα­κες και τα γλυ­πτά του με θέμα μπα­λα­ρί­νες, ζωγρά­φι­σε τον πίνα­κα «Οι χορω­δοί» το 1887. Ο πίνα­κας είχε κλα­πεί πριν εννιά χρό­νια από ένα μου­σείο της Μασαλίας.

Κανείς από τους επι­βαί­νο­ντες στο λεω­φο­ρείο δεν δήλω­σε κάτο­χος του πίνα­κα, και το Μου­σείο του Ορσέ επι­βε­βαί­ω­σε ότι είναι αυθε­ντι­κός. Η τιμή του ανέρ­χε­ται στο ποσό των 800.000 ευρώ περίπου.

Αντι­λαμ­βά­νε­ται κανείς την ανα­κού­φι­ση της Γαλ­λί­δας υπουρ­γού Πολι­τι­σμού, της Φραν­σουάζ Νισέν. Δήλω­σε χαρού­με­νη για την ανά­κτη­ση ενός έργου «του οποί­ου η εξα­φά­νι­ση ήταν βαριά απώ­λεια για την ιμπρε­σιο­νι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά της Γαλλίας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο