Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε μερικό «lockdown» η Γερμανία

Για μια «πάρα πολύ δύσκο­λη μέρα» έκα­νε λόγο η καγκε­λά­ριος ‘Αγγε­λα Μέρ­κελ, καλώ­ντας νωρί­τε­ρα από­ψε τους πολί­τες σε μια «μεγά­λη εθνι­κή προ­σπά­θεια», πριν ανα­κοι­νώ­σει μέτρα «μερι­κού lockdown», προ­κει­μέ­νου, όπως τόνι­σε, «να σπά­σει το δεύ­τε­ρο κύμα» της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού και να κατα­στεί εφι­κτός ο εορ­τα­σμός των Χρι­στου­γέν­νων χωρίς εκτε­τα­μέ­νους περιορισμούς.

Η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση και τα κρα­τί­δια συμ­φώ­νη­σαν σήμε­ρα σε μέτρα δρα­στι­κού περιο­ρι­σμού των επα­φών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμ­βρί­ου και για το υπό­λοι­πο του μήνα.

Σε δύο εβδο­μά­δες η κατά­στα­ση θα αξιο­λο­γη­θεί εκ νέου και τα μέτρα, εφό­σον χρειά­ζε­ται, θα προ­σαρ­μο­στούν κατάλληλα.

Σύμ­φω­να με όσα ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα, σε δημό­σιους χώρους επι­τρέ­πε­ται να συνα­ντώ­νται το πολύ δέκα άτο­μα και μόνο από έως δύο νοι­κο­κυ­ριά, ενώ η πολι­τεία ζητά να απο­φεύ­γο­νται τα «μη ανα­γκαία ταξί­δια» στο εξω­τε­ρι­κό. Αντί­στοι­χα, θα απα­γο­ρεύ­ε­ται η δια­νυ­κτέ­ρευ­ση του­ρι­στών από το εξω­τε­ρι­κό, εκτός από έκτα­κτες περι­πτώ­σεις. Την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα θα κλεί­σουν εστια­τό­ρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγη­τό θα μπο­ρεί να πωλεί­ται σε πακέ­το. Κλει­στά θα παρα­μεί­νουν ακό­μη γυμνα­στή­ρια, κολυμ­βη­τή­ρια και κέντρα αισθη­τι­κής, με εξαί­ρε­ση τα κομ­μω­τή­ρια, τα οποία θα συνε­χί­σουν να λει­τουρ­γούν. Ανοι­χτά θα παρα­μεί­νουν τα σχο­λεία και οι παι­δι­κοί σταθ­μοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιο­θε­ρα­πεί­ας, καθώς και οι επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κού και χον­δρι­κού εμπο­ρί­ου — με την τήρη­ση αυστη­ρών κανό­νων υγιει­νής. Στα σού­περ μάρ­κετ θα προ­βλέ­πε­ται ανώ­τα­τος αριθ­μός πελα­τών οι οποί­οι θα επι­τρέ­πε­ται να βρί­σκο­νται ταυ­τό­χρο­να στο κατά­στη­μα. Ο επαγ­γελ­μα­τι­κός αθλη­τι­σμός θα παρα­μεί­νει σε λει­τουρ­γία, οι αγώ­νες ωστό­σο θα διε­ξά­γο­νται χωρίς θεα­τές, αλλά ο ερα­σι­τε­χνι­κός αθλη­τι­σμός ανα­στέλ­λει τη λει­τουρ­γία του, καθώς κλεί­νουν αθλη­τι­κοί σύλ­λο­γοι και κέντρα προ­πό­νη­σης. Σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους θα επι­τρέ­πε­ται μόνο η άθλη­ση κατά μόνας. Διορ­γα­νώ­σεις οι οποί­ες περι­λαμ­βά­νο­νται σε αυτές της ψυχα­γω­γί­ας και του ελεύ­θε­ρου χρό­νου ακυ­ρώ­νο­νται — κλεί­νουν θέα­τρα, κινη­μα­το­γρά­φοι, συναυ­λια­κοί χώροι, όπε­ρες και εκθέ­σεις, αλλά και καζί­νο, κέντρα στοι­χή­μα­τος και οίκοι ανο­χής. Εκκλη­σί­ες και άλλοι χώροι λατρεί­ας θα παρα­μεί­νουν ανοι­χτοί, τηρώ­ντας τους κανό­νες προ­στα­σί­ας που ήδη προβλέπονται.

Ειδι­κή μέρι­μνα θα πρέ­πει να ληφθεί, απο­φά­σι­σε η πολι­τεία, για την προ­στα­σία ιδιαί­τε­ρα ευπα­θών ομά­δων, όπως οι ασθε­νείς και οι ηλι­κιω­μέ­νοι, με τα «γρή­γο­ρα τεστ» να διε­νερ­γού­νται κατά προ­τε­ραιό­τη­τα σε οίκους ευγη­ρί­ας, νοσο­κο­μεία και κέντρα απο­κα­τά­στα­σης, προ­κει­μέ­νου να μην υπάρ­ξει κοι­νω­νι­κή απο­μό­νω­ση των συγκε­κρι­μέ­νων ατόμων.

Σε ό,τι αφο­ρά την έκτα­κτη βοή­θεια που θα κατα­βά­λει η πολι­τεία για την απώ­λεια εισο­δή­μα­τος, σύμ­φω­να με το περιο­δι­κό Der Spiegel, οι επι­χει­ρή­σεις που απα­σχο­λούν έως και 50 εργα­ζό­με­νους, θα λάβουν έως και 75% του τζί­ρου τους του Νοεμ­βρί­ου του 2019, ενώ επι­χει­ρή­σεις με περισ­σό­τε­ρους εργα­ζό­με­νους θα λάβουν απο­ζη­μί­ω­ση για το 70%. Συνο­λι­κά, η οικο­νο­μι­κή βοή­θεια θα φθά­σει τα 10 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ, ενώ ζητεί­ται από τους εργο­δό­τες να διευ­κο­λύ­νουν την τηλε-εργα­σία των υπαλ­λή­λων τους.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στο έγγρα­φο επί του οποί­ου συμ­φώ­νη­σαν ομο­σπον­δία και κρα­τί­δια, «η κατά­στα­ση είναι και πάλι πολύ σοβα­ρή και έχου­με μπρο­στά μας τέσ­σε­ρις δύσκο­λους χει­με­ρι­νούς μήνες», αλλά «υπάρ­χει η ελπί­δα, εάν βγού­με καλά από τον χει­μώ­να, να ξεπε­ρά­σου­με στα­δια­κά την παν­δη­μία το επό­με­νο έτος και να ανα­κάμ­ψου­με οικο­νο­μι­κά». Αιτία των μέτρων που απο­φα­σί­στη­καν, διευ­κρι­νί­ζε­ται στο έγγρα­φο, είναι αφε­νός η ραγδαία αύξη­ση του αριθ­μού των κρου­σμά­των και αφε­τέ­ρου το γεγο­νός ότι περί­που το 75% των κρου­σμά­των παρα­μέ­νει άγνω­στης προέλευσης.

Σήμε­ρα το πρωί το Ινστι­τού­το «Ρόμπερτ Κοχ» ανα­κοί­νω­σε 14.964 νέα κρού­σμα­τα για το τελευ­ταίο 24ωρο και η κυρία Μέρ­κελ, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του Spiegel, ανέ­φε­ρε κατά τη διάρ­κεια της τηλε­διά­σκε­ψης ότι, εάν δεν υπάρ­ξει τάση μεί­ω­σης, σε μια εβδο­μά­δα τα κρού­σμα­τα θα έχουν φθά­σει τα 28.000 ημερησίως.

Για τον έλεγ­χο της τήρη­σης των μέτρων, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Χορστ Ζεε­χό­φερ ειση­γή­θη­κε ένα ενι­σχυ­μέ­νο σύστη­μα παρα­κο­λού­θη­σης από αστυ­νο­μι­κούς με πολι­τι­κά, κυρί­ως σε περιο­χές με υψη­λό αριθ­μό κρου­σμά­των και σε μεγά­λες πόλεις. Εξί­σου εντα­τι­κά θα ελέγ­χο­νται και όσοι φθά­νουν στη Γερ­μα­νία από «περιο­χές κιν­δύ­νου», με παρα­κο­λού­θη­ση της περιο­χής των συνό­ρων και για όσους εισέρ­χο­νται στη χώρα οδικώς.

gigien3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο