Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε νέο lockdown η Γαλλία λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Η Γαλ­λία θα μπει εκ νέου σε πανε­θνι­κό λοκντά­ουν, από αυτήν την εβδο­μά­δα, και του­λά­χι­στον μέχρι την 1η Δεκεμ­βρί­ου, σε μια προ­σπά­θεια να περιο­ρί­σει την επι­δη­μία COVID-19 που κιν­δυ­νεύ­ει να βγει εκτός ελέγ­χου, δήλω­σε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος της χώρας Εμα­νου­έλ Μακρόν, κατά τη διάρ­κεια τηλε­ο­πτι­κού διαγ­γέλ­μα­τος προς το έθνος.

Το νέα μέτρα παρα­πέ­μπουν στο λοκντά­ουν των 8 εβδο­μά­δων που επι­βλή­θη­κε στη Γαλ­λία την περα­σμέ­νη άνοι­ξη, όταν οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία και οι θάνα­τοι από τον νέο κορο­νο­ϊό κορυφώθηκαν.

Ωστό­σο, σε αντί­θε­ση με το προη­γού­με­νο lockdown, τα περισ­σό­τε­ρα σχο­λεία θα παρα­μεί­νουν ανοι­κτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστια­τό­ρια θα κλείσουν.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.

Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν τόνι­σε πως χρειά­ζο­νται νέα μέτρα για να αντι­με­τω­πι­στεί η επι­δη­μία Covid-19.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, η νόσος κυκλο­φο­ρεί ταχύ­τε­ρα απ’ ότι είχε προ­βλε­φθεί και όλες οι περιο­χές της Γαλ­λί­ας βρί­σκο­νται πλέ­ον σε κατά­στα­ση κόκ­κι­νου συνα­γερ­μού σε σχέ­ση με τον νέο κορονοϊό.

Στο τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μά του, ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος επι­σή­μα­νε ότι «έχου­με βυθι­στεί από τη ραγδαία επι­τά­χυν­ση της Covid-19» και «δεν τα έχου­με πάει τόσο καλά όσο θα έπρε­πε» σε σχέ­ση με τον νέο κορονοϊό.

Εξάλ­λου, όπως τόνι­σε, το δεύ­τε­ρο κύμα πιθα­νόν θα είναι χει­ρό­τε­ρο από το πρώτο.

Υπο­γράμ­μι­σε, δε, ότι η δια­λο­γή ασθε­νών στα νοσο­κο­μεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο.

«Πρέ­πει να προ­στα­τεύ­σου­με την οικο­νο­μία», είπε ο Γάλ­λος πρόεδρος.

Επι­πλέ­ον, προει­δο­ποί­η­σε πως εάν τίπο­τα δεν γίνει, ακο­λου­θώ­ντας την ιδέα της ανο­σί­ας της αγέ­λης, θα κατα­γρα­φούν «του­λά­χι­στον 400.000 επι­πλέ­ον θάνα­τοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.

“Ποτέ η Γαλ­λία δεν θα υιο­θε­τή­σει αυτήν τη στρα­τη­γι­κή” που θα σήμαι­νε τη “δια­λο­γή μετα­ξύ των ασθε­νών”, με τους ηλι­κιω­μέ­νους να είναι τα βασι­κά θύμα­τα αυτής της πανδημίας.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

*Οι πολί­τες θα πρέ­πει να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους και θα μπο­ρούν να βγαί­νουν εφό­σον έχουν δικαιο­λο­γία να το κάνουν. Ο Εμα­νου­έλ Μακρόν είπε ότι η καρα­ντί­να τώρα θα είναι ανά­λο­γη με εκεί­νη που επι­βλή­θη­κε την άνοι­ξη, όταν επι­τρε­πό­ταν στους πολί­τες να βγουν για ιατρι­κούς λόγους, για εργα­σία, για να πάνε στο σχο­λείο, να κάνουν απα­ραί­τη­τες αγο­ρές ή για άσκη­ση μια ώρας ημερησίως.

*Οποιοσ­δή­πο­τε κυκλο­φο­ρεί εκτός του σπι­τιού του θα χρειά­ζε­ται να έχει μαζί του ένα έγγρα­φο με το οποίο θα δικαιο­λο­γεί την παρου­σία του έξω. Αυτό θα μπο­ρεί να ελεγ­χθεί από την αστυνομία.

*Τα σχο­λεία θα παρα­μεί­νουν ανοι­χτά, μια δια­φο­ρά σε σύγκρι­ση με το προη­γού­με­νο λοκντά­ουν την άνοι­ξη, όταν όλα τα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα είχαν κλείσει.

*Τα πανε­πι­στή­μια θα κλείσουν.

*Οι καφε­τέ­ριες, τα εστια­τό­ρια και τα κατα­στή­μα­τα θα κλεί­σουν, εκτός από εκεί­να που πωλούν ανα­γκαία αγα­θά, όπως τα σού­περ μάρ­κετ και τα φαρ­μα­κεία. Αυτό μπο­ρεί να επα­νε­ξε­τα­στεί σε δύο εβδομάδες.

*Οι κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες για το κοι­νό θα παρα­μεί­νουν ανοι­κτές, μετα­ξύ αυτών οι υπη­ρε­σί­ες των δήμων.

*Όλοι όσοι μπο­ρούν να εργα­στούν από το σπί­τι, θα πρέ­πει να το κάνουν.

*Τα μέτρα τίθε­νται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρα­σκευή και θα διαρ­κέ­σουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Η Γαλ­λία κατέ­γρα­ψε 244 νέους θανά­τους από τη νόσο Covid-19, με απο­τέ­λε­σμα το σύνο­λο των νεκρών να ανέρ­χε­ται σε 37.785, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που μετέ­δω­σε η γαλ­λι­κή τηλε­ό­ρα­ση, κατά τη διάρ­κεια του διαγ­γέλ­μα­τος του προ­έ­δρου της χώρας Εμα­νου­έλ Μακρόν.

Βάσει των στοι­χεί­ων των υγειο­νο­μι­κών αρχών, η Γαλ­λία κατέ­γρα­ψε 36.437 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού, με το σύνο­λο να ανέ­χε­ται πλέ­ον σε 1.235.132.

gigien3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο