Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση 4 εργαζόμενοι της Motor Oil που τραυματίστηκαν από πυρκαγιά στα διυλιστήρια

Σε πολύ σοβα­ρή κατά­στα­ση νοση­λεύ­ο­νται σε νοσο­κο­μεία της Αττι­κής, τέσ­σε­ρις εργα­ζό­με­νοι, που τραυ­μα­τί­στη­καν από πυρ­κα­γιά χτες το βρά­δυ, στις εγκα­τα­στά­σεις των διυ­λι­στη­ρί­ων της Motor Oil στην Κόρινθο.

Σύμ­φω­να με όσα έχουν γίνει γνω­στά, το σοβα­ρό ατύ­χη­μα συνέ­βη γύρω στις 22.30 στο βοη­θη­τι­κό ιατρείο της μονά­δας παρα­γω­γής βεν­ζί­νης υπ’ αριθ­μόν 3.700 και θύμα­τα είναι ένας νοσο­κό­μος 37 ετών και τρεις εργά­τες, 55, 38 και 41 ετών.

Η Πυρο­σβε­στι­κή, σύμ­φω­να με την ενη­μέ­ρω­ση, ειδο­ποι­ή­θη­κε για το συμ­βάν από το ΕΚΑΒ, το οποίο κλή­θη­κε από τους υπευ­θύ­νους των διυ­λι­στη­ρί­ων και όταν έφτα­σε στο σημείο η φωτιά είχε ήδη σβη­στεί από τα συνερ­γεία της επιχείρησης.

Οι τραυ­μα­τί­ες δια­κο­μί­στη­καν αρχι­κά με ασθε­νο­φό­ρα στο νοσο­κο­μείο Κορίν­θου και από εκεί, λόγω της σοβα­ρό­τη­τας της κατά­στα­σης, στο Θριά­σιο νοσο­κο­μείο Ελευ­σί­νας και στο Γενι­κό Κρα­τι­κό Αθη­νών Γεώρ­γιος Γεν­νη­μα­τάς, όπου νοση­λεύ­ο­νται διασωληνωμένοι.

Τα διυ­λι­στή­ρια έχουν ένα κεντρι­κό ιατρείο και σε κάθε μονά­δα ένα βοη­θη­τι­κό ιατρείο. Όπως έγι­νε γνω­στό, στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση, οι εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νταν στον χώρο ανα­μο­νής του βοη­θη­τι­κού ιατρεί­ου της μονά­δας «3.700».

Τα αίτια της πυρ­κα­γιάς δεν έχουν ακό­μα διευ­κρι­νι­στεί και διε­νερ­γεί­ται προ­α­νά­κρι­ση από την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία Κορίν­θου, που ερευ­νά την υπό­θε­ση, σε συνερ­γα­σία με τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες των διυλιστηρίων.

Στο «Θριά­σιο» οι δύο εγκαυ­μα­τί­ες που μετα­φέρ­θη­καν είναι εκτός ΜΕΘ για­τί δεν υπάρ­χουν δια­θέ­σι­μα κρε­βά­τια, με απο­τέ­λε­σμα να νοση­λεύ­ο­νται σε Μονά­δα Αυξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας (ΜΑΦ), η οποία όμως δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στη βαρύ­τη­τα των περιστατικών.

Για άλλη μια φορά με τρα­γι­κό τρό­πο ανα­δει­κνύ­ε­ται η επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να ανοί­ξουν όλα τα δημό­σια κρε­βά­τια σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) και να ανα­πτυ­χθούν και άλλα, πολύ περισ­σό­τε­ρα, στα δημό­σια νοσοκομεία.

Σήμε­ρα το πρωί στο «Θριά­σιο» ανα­μέ­νε­ται η μετα­φο­ρά του ενός εκ των 2 εγκαυ­μα­τιών της «Motor Oil» σε κρε­βά­τι που άδεια­σε στη ΜΕΘ Εγκαυ­μά­των. Ο δεύ­τε­ρος παρα­μέ­νει στη ΜΑΦ.

Κι όλα αυτά σ΄ ένα νοσο­κο­μείο που βρί­σκε­ται στην καρ­διά της βιο­μη­χα­νι­κής ζώνης, όπου τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα είναι σχε­δόν καθη­με­ρι­νά. Να σημειω­θεί ότι τα 8 κρε­βά­τια στη ΜΕΘ εγκαυ­μά­των ήταν γεμά­τα όπως και τα 7 από τα 8 (το ένα κρε­βά­τι δεν λει­τουρ­γεί από το τέλος του 2019 λόγω της έλλει­ψης του­λά­χι­στον 8 νοση­λευ­τών στη ΜΕΘ). Σήμε­ρα στο «Θριά­σιο» είναι κενές δύο οργα­νι­κές θέσεις εντα­τι­κο­λό­γων, 82 νοση­λευ­τών και 49 τραυ­μα­τιο­φο­ρέ­ων. Η χώρα μας μετρά­ει σήμε­ρα 750 κρε­βά­τια ΜΕΘ στο ΕΣΥ, από τα οποία λει­τουρ­γούν μόλις τα 560, ενώ εξο­πλι­σμό έχουν τα 650. Την τελευ­ταία δεκα­πε­ντα­ε­τία το 25% των υπαρ­χου­σών κλι­νών ΜΕΘ παρα­μέ­νουν στα­θε­ρά κλειστές.

Επι­πλέ­ον, μόνο το 6% των συνο­λι­κών κρε­βα­τιών των νοσο­κο­μεί­ων στη χώρα μας είναι κρε­βά­τια ΜΕΘ, ποσο­στό που έπρε­πε να είναι 20%. Καθη­με­ρι­νά πάνω από 30 βαρέ­ως πάσχο­ντες περι­μέ­νουν για κρε­βά­τι ΜΕΘ στη χώρα μας, καθώς οι ελά­χι­στες υπάρ­χου­σες δημό­σιες κλί­νες έχουν πλη­ρό­τη­τα 100%. Σύμ­φω­να με στοι­χεία της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Εντα­τι­κο­λό­γων, απαι­τού­νται του­λά­χι­στον 3.000 δημό­σια κρε­βά­τια ΜΕΘ.

Ανακοινώσεις — καταγγελίες του εργοδοτικού εγκλήματος στη «Motor Oil»

«Οι τέσ­σε­ρις εργά­τες που νοση­λεύ­ο­νται με σοβα­ρά εγκαύ­μα­τα μετά από έκρη­ξη στο εργο­στά­σιο της “Motor Oil” απο­κα­λύ­πτουν με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο την έλλει­ψη μέτρων ασφά­λειας και τις συν­θή­κες εντα­τι­κο­ποί­η­σης, που επι­κρα­τούν σε χώρους δου­λειάς, τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση, «καταγ­γέλ­λει το νέο έγκλη­μα σε βάρος των εργα­τών, και ζητά να δια­λευ­καν­θούν πλή­ρως τα αίτια.

Το ΠΑΜΕ σε ανα­κοί­νω­σή του, μετα­ξύ άλλων, απαι­τεί την άμε­ση δια­λεύ­καν­ση των αιτιών του εργο­δο­τι­κού εγκλη­μα­τος στη «Motor Oil».

Εξάλ­λου, «το εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα που συνέ­βη στις εγκα­τα­στά­σεις της Μότορ Όιλ (ΜΟΗ) στους Αγί­ους Θεο­δώ­ρους, το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής (31/01/2020)», καταγ­γέλ­λει το Κλα­δι­κό Σωμα­τείο Ενέρ­γειας Αττι­κής — Βοιω­τί­ας — Εύβοιας — Κοριν­θί­ας, απαι­τώ­ντας «από τα αρμό­δια όργα­να να δια­λευ­καν­θούν πλή­ρως οι αιτί­ες που οδή­γη­σαν στο δυστύ­χη­μα, καθώς και την άμε­ση παρέμ­βα­ση του Κέντρου Πρό­λη­ψης Επαγ­γελ­μα­τι­κού Κιν­δύ­νου (ΚΕΠΕΚ) στην επιχείρηση».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο