Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο — 63 πυρκαγιές τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη χώρα

Φωτιά Ελα­φό­νη­σος: Σε ύφε­ση είναι η πυρ­κα­γιά στην Ελα­φό­νη­σο, σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση από την Πυρο­σβε­στι­κή, ενώ συνο­λι­κά το 24ωρο από χτες στις 19.00 έως σήμε­ρα στις 19.00, εκδη­λώ­θη­καν 63 πυρ­κα­γιές σε όλη την χώρα, οι περισ­σό­τε­ρες εκ των οποί­ων αντι­με­τω­πί­στη­καν άμε­σα, στο αρχι­κό τους στάδιο.

Για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών, συνο­λι­κά επι­χεί­ρη­σαν 875 πυρο­σβέ­στες, 318 οχή­μα­τα, 28 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, εννέα αερο­σκά­φη, εννιά ελι­κό­πτε­ρα και τρία PZL. Συν­δρο­μή παρεί­χαν δύο ελι­κό­πτε­ρα του στρα­τού, 20 οχή­μα­τα ΟΤΑ και δύο υδροφόρες.

Στην Ελα­φό­νη­σο μέχρι και αυτή την ώρα παρα­μέ­νουν και επι­χει­ρούν 121 πυρο­σβέ­στες, 23 οχή­μα­τα, 4 αερο­σκά­φη «Κανα­ντέρ», 3 PZL, 5 ελι­κό­πτε­ρα καθώς και ένα ελι­κό­πτε­ρο για το συντο­νι­σμό από αέρος. Στην συνο­λι­κή δύνα­μη συμ­με­τέ­χουν ομά­δα της ΕΜΑΚ, πεζο­πό­ρα αερο­με­τα­φε­ρό­με­να με 47 πυρο­σβέ­στες από την Αθή­να, την Δ. Μακε­δο­νία και την Πελο­πόν­νη­σο, καθώς και οχή­μα­τα που έφτα­σαν για ενίσχυση.

Στο έργο της κατά­σβε­σης συν­δρά­μουν 2 ελι­κό­πτε­ρα και 2 μηχα­νή­μα­τα έργου του στρα­τού, 4 οχή­μα­τα ΟΤΑ και μία υδροφόρα.

Τα κατά τόπους ανα­κρι­τι­κά γρα­φεία των Π.Υ. καθώς και Κλι­μά­κια της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού (ΔΑΕΕ) διε­ρευ­νούν τα αίτια εκδή­λω­σης των πυρκαγιών.

Η Πυρο­σβε­στι­κή υπεν­θυ­μί­ζει τις περιο­χές στις οποί­ες προ­βλέ­πε­ται πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατηγορία4) για αύριο Δευ­τέ­ρα 12 Αυγού­στου 2019, σύμ­φω­να με το Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρκαγιάς.

Οι περιο­χές αυτές είναι:

  • Περι­φέ­ρεια Αττι­κής (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (Βοιω­τία, Σκύ­ρος, Φθιώ­τι­δα, Εύβοια)
  • Περι­φέ­ρεια Πελο­πον­νή­σου (Κοριν­θία, Αργο­λί­δα, Αρκα­δία, ανα­το­λι­κή Λακωνία)
  • Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλά­δας (Αχα­ΐα, Ηλεία)
  • Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας (Σπο­ρά­δες)
  • Περι­φέ­ρεια Βόρειου Αιγαί­ου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)

Για τις περιο­χές αυτές τίθε­ται σε εφαρ­μο­γή το 2ο στά­διο επι­χει­ρη­σια­κής ετοι­μό­τη­τας του ΠΣ, που σημαί­νει ότι συνε­χί­ζε­ται η εφαρ­μο­γή του Σχε­δί­ου Δρά­σε­ων Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση κιν­δύ­νων λόγω δασι­κών πυρ­κα­γιών, σύμ­φω­να με το οποίο προ­βλέ­πε­ται, μετα­ξύ άλλων, η εφαρ­μο­γή του μέτρου της προ­λη­πτι­κής απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας οχη­μά­των και παρα­μο­νής εκδρο­μέ­ων σε εθνι­κούς δρυ­μούς, δάση και «ευπα­θείς» περιοχές.

Παράλ­λη­λα θα συνε­χι­στούν οι περι­πο­λί­ες ενα­έ­ριας επι­τή­ρη­σης, καθώς και οι μικτές περι­πο­λί­ες από Πυρο­σβε­στι­κές, Αστυ­νο­μι­κές και Στρα­τιω­τι­κές δυνάμεις.

Το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμαα πευ­θύ­νει έκκλη­ση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί και να απο­φεύ­γουν οποια­δή­πο­τε δρα­στη­ριό­τη­τα θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει εκδή­λω­ση πυρκαγιάς.

2. Να παρα­κο­λου­θούν τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για την πρό­λη­ψη δασι­κών πυρ­κα­γιών που είναι δια­θέ­σι­μες στην ιστο­σε­λί­δα και στους επί­ση­μους λογα­ρια­σμούς του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περί­πτω­ση που αντι­λη­φθούν πυρ­κα­γιά, να ειδο­ποιούν αμέ­σως την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία στον αριθ­μό κλή­σης 199 ή στον Ευρω­παϊ­κό Αριθ­μό κλή­σης 112.

Τέλος, παρα­κα­λεί όλους τους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί και σε περί­πτω­ση πυρ­κα­γιάς, για τη δική τους ασφά­λεια, να ακο­λου­θούν πιστά τις υπο­δεί­ξεις των αρμό­διων αρχών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο