Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ύψος-ρεκόρ 2,3 τρισ. ευρώ το χρέος της Γερμανίας

Σε ύψος-ρεκόρ, 2,3 τρι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ ανέρ­χε­ται το συνο­λι­κό χρέ­ος της Γερ­μα­νί­ας, κυρί­ως εξαι­τί­ας των συνε­πειών της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού και της ενερ­γεια­κής κρίσης.

Σύμ­φω­να με την Ομο­σπον­δια­κή Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία, το χρέ­ος ομο­σπον­δί­ας, κρα­τι­δί­ων, δήμων και κοι­νο­τή­των έφθα­σε στο τέλος του 2022 τα 2367,3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ υψη­λό­τε­ρο απ’ ό,τι ήταν τον Δεκέμ­βριο του 2021. Το ομο­σπον­δια­κό χρέ­ος αυξή­θη­κε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ. «Αυτό οφεί­λε­ται κυρί­ως στη συνε­χι­ζό­με­νη αύξη­ση των απαι­τή­σε­ων χρη­μα­το­δό­τη­σης από το Ταμείο Οικο­νο­μι­κής Στα­θε­ρο­ποί­η­σης (WSF), ως απο­τέ­λε­σμα της παν­δη­μί­ας των τελευ­ταί­ων ετών και της τρέ­χου­σας ενερ­γεια­κής κρί­σης», ανα­φέ­ρουν οι στα­τι­στι­κο­λό­γοι. Το ταμείο ιδρύ­θη­κε το 2020 και επε­κτά­θη­κε το 2022, προ­κει­μέ­νου να συμπε­ρι­λά­βει τον αντί­κτυ­πο της ενερ­γεια­κής κρί­σης, ενώ σημα­ντι­κή είναι η επι­βά­ρυν­ση και από το νεο­συ­στα­θέν ταμείο 100 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των ενό­πλων δυνά­με­ων. Το 2022 πάντως τα κον­δύ­λια του ταμεί­ου δεν είχαν ακό­μη χρησιμοποιηθεί.

Τα ομό­σπον­δα κρα­τί­δια πάντως, εκτός από την Σαξο­νία — ‘Ανχαλτ, κατά­φε­ραν το 2022 να μειώ­σουν τα χρέη τους κατά 5% σε σχέ­ση με το 2021. Αντί­στρο­φα, οι υπο­χρε­ώ­σεις των δήμων αυξή­θη­καν κατά 4,4%.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο