Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε 15 ημέρες η απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Εντός 15 ημε­ρών θα ανα­κοι­νώ­σει την εισή­γη­σή του για τη μετα­τρο­πή ή όχι της Αγί­ας Σοφί­ας σε τέμε­νος το τουρ­κι­κό Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας, όπως μετέ­δω­σε η εφη­με­ρί­δα Sabah. Η ακρό­α­ση στο ανώ­τα­το δικα­στή­ριο της γεί­το­νος διήρ­κε­σε μόλις λίγα λεπτά το πρωί της Πέμπτης.

Σημειώ­νε­ται ότι η εισή­γη­ση του τουρ­κι­κού δικα­στη­ρί­ου, θετι­κή ή αρνη­τι­κή, δεν θα έχει δεσμευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε περί­πτω­ση που το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο κάνει δεκτές τις προ­σφυ­γές, η μετα­τρο­πή της Αγί­ας Σοφί­ας σε τέμε­νος προ­ϋ­πο­θέ­τει διοι­κη­τι­κή από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης.  Σε κάθε περί­πτω­ση πάντως, ακό­μα και απόρ­ρι­ψης της προ­σφυ­γή, ο  πρό­ε­δρος Ερντο­γάν κρα­τά στα χέρια του το «κλει­δί», χωρίς κανείς να μπο­ρεί να προ­ε­ξο­φλή­σει τι θα κάνει. 

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα στο πλαί­σιο των ευρύ­τε­ρων παζα­ριών και αντα­γω­νι­σμών επα­να­φέ­ρει το ζήτη­μα της μετα­τρο­πής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί.

Παρέμ­βα­ση για το θέμα έκα­ναν με δημό­σια επι­στο­λή τους δεκά­δες ακα­δη­μαϊ­κοί και μελε­τη­τές της τέχνης από όλο τον κόσμο, ζητώ­ντας, μετα­ξύ άλλων, «ένα ιστο­ρι­κό κει­μή­λιο τόσο πολύ­τι­μο να μην κατα­λή­ξει εργα­λείο σε παι­χνί­δια εξω­τε­ρι­κής πολιτικής».

«Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας»

Την έκπλη­ξή της εξέ­φρα­σε η Άγκυ­ρα για τις ανα­φο­ρές του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε ό,τι αφο­ρά το καθε­στώς της Αγί­ας Σοφίας.

Σε δήλω­σή του, ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Χαμί Ακσόι δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση της χώρας έχει λάβει μέτρα για να προ­στα­τεύ­σει τη θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία και την ελευ­θε­ρία των πεποι­θή­σε­ων, σημειώ­νο­ντας πως οι ελευ­θε­ρί­ες αυτές είναι εγγυ­η­μέ­νες από το τουρ­κι­κό σύνταγ­μα και τους νόμους, για όλους τους πολί­τες χωρίς καμία διάκριση.

Ο κ. Ακσόι σημεί­ω­σε πως η Αγία Σοφία είναι ιδιο­κτη­σία της Τουρ­κί­ας, όπως όλα τα πολι­τι­στι­κά περιου­σια­κά στοι­χεία που βρί­σκο­νται στη χώρα, κάνο­ντας λόγο για εσω­τε­ρι­κό ζήτη­μα, στο πλαί­σιο των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Άγκυρας.

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση του τουρ­κι­κού ΥΠΕΞ

«Το δελ­τίο Τύπου που εξέ­δω­σε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ σχε­τι­κά με το καθε­στώς της Αγί­ας Σοφί­ας μας προ­κά­λε­σε έκπληξη.

Η κυβέρ­νη­σή μας έλα­βε σιω­πη­λά επα­να­στα­τι­κά μέτρα για να προ­στα­τεύ­σει την ελευ­θε­ρία της θρη­σκεί­ας και των πεποι­θή­σε­ων, που είναι εγγυ­η­μέ­νη από το σύνταγ­μα και τους νόμους μας, για όλους τους πολί­τες μας χωρίς καμία διάκριση.

Σε αυτό το πλαί­σιο, προ­στα­τεύ­ου­με σχο­λα­στι­κά όλες τις πολι­τι­στι­κές ιδιο­κτη­σί­ες που κατέ­χου­με χωρίς καμία διά­κρι­ση, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αγί­ας Σοφί­ας, στο πλαί­σιο της παρά­δο­σης της ανε­κτι­κό­τη­τας που απορ­ρέ­ει από τον πολι­τι­σμό και την ιστο­ρία μας.

Η Τουρ­κία φρό­ντι­ζε ευλα­βι­κά την ιστο­ρι­κή, πολι­τι­στι­κή και πνευ­μα­τι­κή αξία της Αγί­ας Σοφί­ας από την κατά­κτη­σή της.

Σε αυτήν την περί­πτω­ση, υπεν­θυ­μί­ζου­με και πάλι μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που πρέ­πει να επα­να­λαμ­βά­νου­με συνε­χώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιο­κτη­σία της Τουρ­κί­ας, όπως όλα τα πολι­τι­στι­κά περιου­σια­κά στοι­χεία που βρί­σκο­νται στη γη μας.

Κάθε είδους κίνη­ση επί­δει­ξης ισχύ­ος σχε­τι­κά με την Αγία Σοφία είναι επί­σης ένα ζήτη­μα που αφο­ρά τις εσω­τε­ρι­κές μας υπο­θέ­σεις στο πλαί­σιο πάντα των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Τουρκίας.

Φυσι­κά όλοι είναι ελεύ­θε­ροι να εκφρά­σουν τη γνώ­μη τους. Ωστό­σο, δεν είναι απο­δε­κτό το να μιλά κανείς για κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μια γλώσ­σα “προει­δο­ποι­ή­σε­ων και επιβολής”».

Παρέμβαση Πομπέο

Νωρί­τε­ρα, παρέμ­βα­ση για το θέμα της Αγί­ας Σοφί­ας έκα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μάικ Πομπέο, καλώ­ντας την τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση να δια­τη­ρή­σει το υπάρ­χον καθε­στώς του μνη­μεί­ου παγκό­σμιας κλη­ρο­νο­μιάς και να μην τη μετα­τρέ­ψει σε μου­σουλ­μα­νι­κό τέμενος.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο