Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε 62 χώρες εξαπλώθηκε ο κοροναϊός — Αυξάνονται κρούσματα και νεκροί

Σε 62 χώρες εξα­πλώ­θη­κε ο κορο­ναϊ­ός — μετα­ξύ των οποί­ων και η χώρα μας με 7 κρού­σμα­τα μέχρι στιγ­μής — με τους νεκρούς να αγγί­ζουν τις 3.000 και τα κρού­σμα­τα τις 87.000.

Στην Κίνα η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι κατέ­γρα­ψε 35 νέους θανά­τους και 573 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού. Ο αριθ­μός των θανά­των είναι μειω­μέ­νος σε σχέ­ση με αυτόν που κατα­γρα­φό­ταν την Παρα­σκευή. Ο συνο­λι­κός απο­λο­γι­σμός των θανά­των εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας ανήλ­θε σε 2.870.

Τα νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα ήταν περισ­σό­τε­ρα από ό,τι μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα (427), κατά την Εθνι­κή Επι­τρο­πή. Όλοι, πλην ενός από τους θανά­τους, κατα­γρά­φη­καν στην επαρ­χία Χου­μπέι, εστία της κρί­σης. Στην επαρ­χία αυτή κατα­γρά­φη­καν επί­σης 570 από τα 573 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρούσματα.

Στη νότια Κορέα οι υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι κατέ­γρα­ψαν 376 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, γεγο­νός που αύξη­σε το σύνο­λό τους σε 3.526, από τα οποία θανα­τη­φό­ρα ήταν 17. Περί­που το 90% των νέων κρου­σμά­των κατα­γρά­φη­κε στην Ντέ­γκου, πόλη στο κεντρι­κό τμή­μα της Νότιας Κορέ­ας που μετα­τρά­πη­κε σε επί­κε­ντρο της κρί­σης στη χώρα, καθώς και στην επαρ­χία βόρεια Τσον­γκ­σάνγκ, ανέ­φε­ραν σε ανα­κοί­νω­σή τους τα Κορε­α­τι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (KCDC).

Στην Ιτα­λία τα κρού­σμα­τα έφθα­σαν το βρά­δυ του Σαβ­βά­του τα 1.049, ενώ οι ασθε­νείς που έχουν υπο­κύ­ψει, όπως ανα­κοί­νω­σαν οι ιτα­λι­κές αρχές, έχουν φτά­σει τους 29. Οι ασθε­νείς που έχουν απο­θε­ρα­πευ­θεί και οι εξε­τά­σεις τους είναι πλέ­ον αρνη­τι­κές στον ιό συνο­λι­κά είναι 50.

Τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα κατα­γρά­φο­νται στη Λομ­βαρ­δία, με 552 ασθε­νείς, ενώ ακο­λου­θούν η Εμί­λια Ρομά­να (πρω­τεύ­ου­σα της είναι η Μπο­λό­νια) με 213 ασθε­νείς και το Βένε­το με 189.

Οι θάνα­τοι από την επι­δη­μία του νέου κορω­νοϊ­oύ στο Ιράν αυξή­θη­καν κατά 11 μέσα στις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, φτά­νο­ντας συνο­λι­κά τους 54, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Κια­νούς Τζαχανπούρ.

Μιλώ­ντας στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, ο Τζα­χαν­πούρ είπε επί­σης ότι κατα­γρά­φη­καν 385 νέα κρού­σμα­τα, γεγο­νός που ανε­βά­ζει τον αριθ­μό των ασθε­νών στους 978. Ο Τζα­χαν­πούρ κάλε­σε όλους τους Ιρα­νούς να απο­φεύ­γουν τα αχρεί­α­στα ταξί­δια και να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους.

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του νέου κορο­νω­ϊ­ού στη Γερ­μα­νία αυξή­θη­κε στα 117, από 66 μέχρι χθες, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ.

Η κυβερ­νη­τι­κή επι­τρο­πή αντι­με­τώ­πι­σης κρί­σε­ων έχει διευ­ρύ­νει τις οδη­γί­ες της σχε­τι­κά τα ταξί­δια και ματαί­ω­σε σημα­ντι­κές διε­θνείς εκδηλώσεις.

Περισ­σό­τε­ρα από τα μισά κρού­σμα­τα εντο­πί­στη­καν στη Βόρεια Ρηνα­νία-Βεστφα­λία, το πολυ­πλη­θέ­στε­ρο κρα­τί­διο της Γερ­μα­νί­ας. Πολ­λά σχο­λεία και βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί θα παρα­μεί­νουν κλει­στά αύριο Δευ­τέ­ρα, ώστε να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση του ιού, καθώς ορι­σμέ­νοι εκπαι­δευ­τι­κοί βρέ­θη­καν θετικοί.

Στην Αυστρα­λία, 78χρονος Αυστρα­λός, πρώ­ην επι­βά­της του κρουα­ζιε­ρό­πλοιου «Diamond Princess», το οποίο παρα­μέ­νει σε καρα­ντί­να στα ανοι­κτά της Ιαπω­νί­ας, έγι­νε το πρώ­το θύμα του κορο­νοϊ­ού στην Αυστρα­λία, ανα­κοί­νω­σαν οι υγειο­νο­μι­κές αρχές. Η σύζυ­γός του, 79 ετών, η οποία επί­σης μολύν­θη­κε πάνω στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο, νοση­λεύ­ε­ται στο Περθ. Πάνω από 700 κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι σήμε­ρα μετα­ξύ των επι­βα­τών και των μελών του πλη­ρώ­μα­τος του «Diamond Princess».

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές στην πολι­τεία της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας επι­βε­βαί­ω­σαν το 26ο κρού­σμα του κορο­νοϊ­ού στην Αυστρα­λία, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι πρό­κει­ται για σαρα­ντά­ρη που είχε ταξι­δέ­ψει στο Ιράν.

Η Ταϊ­λάν­δη κατέ­γρα­ψε τον πρώ­το της θάνα­το από τον νέο κορο­νο­ϊό. Πρό­κει­ται για έναν 35χρονο άνδρα που έπα­σχε και από δάγκειο πυρε­τό. Μέχρι στιγ­μής στην Ταϊ­λάν­δη έχουν κατα­γρα­φεί 42 κρού­σμα­τα. Από αυτούς τους ασθε­νείς οι 30 έχουν αναρ­ρώ­σει και 11 εξα­κο­λου­θούν να νοση­λεύ­ο­νται σε νοσοκομεία.

Στο Μεξι­κό, οι αρχές του Μεξι­κού έχουν επι­βε­βαιώ­σει τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα. Δύο κρού­σμα­τα έχουν κατα­γρα­φεί στην Πόλη του Μεξι­κού, ένα στην πόλη Κου­λια­κάν (την πρω­τεύ­ου­σα στη βορειο­δυ­τι­κή πολι­τεία Σινα­λόα) και άλλο ένα στην πόλη Τορε­όν (στη βόρεια πολι­τεία Κοαουίλα).

Στη Βρα­ζι­λία, το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι επι­βε­βαί­ω­σε το δεύ­τε­ρο κρού­σμα, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι πρό­κει­ται για 32χρόνο ο οποί­ος είχε επι­σκε­φθεί πρό­σφα­τα την Ιταλία.

Η Αρμε­νία ανα­κοί­νω­σε το πρώ­το κρού­σμα. Πρό­κει­ται για έναν 28χρονο που επέ­στρε­ψε από το γει­το­νι­κό Ιράν. Η Αρμε­νία έκλει­σε τα σύνο­ρά της με το Ιράν και ανέ­στει­λε τις αερο­πο­ρι­κές συν­δέ­σεις με τη γει­το­νι­κή χώρα πριν μία εβδομάδα.

Η κυβέρ­νη­ση της Ιρλαν­δί­ας ανα­κοί­νω­σε και αυτή ότι κατέ­γρα­ψε το πρώ­το κρού­σμα, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι πρό­κει­ται για Ιρλαν­δό ο οποί­ος επέ­στρε­ψε από τη βόρεια Ιτα­λία. Ένας αγώ­νας ράγκ­μπι ανά­με­σα στις εθνι­κές ομά­δες της Ιτα­λί­ας και της Ιρλαν­δί­ας που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να διε­ξα­χθεί στο Δου­βλί­νο την 7η Μάρ­τη αναβλήθηκε.

Και το Λου­ξεμ­βούρ­γο ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το πρώ­το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα. Ο ασθε­νής είναι ένας άνδρας, περί­που 40 ετών, που ταξί­δε­ψε πρό­σφα­τα στην Ιταλία.

Η Τουρ­κία επέ­κτει­νε τις απα­γο­ρεύ­σεις πτή­σε­ων εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού, ανα­στέλ­λο­ντας τα δρο­μο­λό­για από και προς την Ιτα­λία, το Ιράκ και τη Νότια Κορέα, δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας. Οι τουρ­κι­κές αερο­γραμ­μές έχουν ήδη στα­μα­τή­σει τις πτή­σεις προς την Κίνα και το Ιράν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο