Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι Λασιθίου

Σημα­ντι­κά κατά­λοι­πα οικι­σμού της Πρω­το­μι­νω­ι­κής ΙΙΑ περιό­δου (περ. 2600 π.Χ.) ανα­κα­λύ­φθη­καν πλη­σί­ον του μνη­μεια­κού συγκρο­τή­μα­τος που ερευ­νά­ται στο Σίσι Λασιθίου.

«Μετά την εγκα­τά­λει­ψη του οικι­σμού από τους κατοί­κους του, οι οποί­οι άφη­σαν κατά χώραν σχε­δόν το σύνο­λο του υλι­κού πολι­τι­σμού τους, ένα μνη­μεια­κό κτί­ριο κατα­σκευά­στη­κε προς ανα­το­λάς του χωριού. Το κτί­ριο αυτό απο­τέ­λε­σε τον πυρή­να της μετέ­πει­τα δυτι­κής πτέ­ρυ­γας. Αν και κατα­στρά­φη­κε από πυρ­κα­γιά το 2500 π.Χ., τα κατά­λοι­πά του ενσω­μα­τώ­θη­καν σχε­δόν αυτού­σια στην κατα­σκευή του μνη­μεια­κού συγκρο­τή­μα­τος με αυλή, το οποίο ανε­γέρ­θη γύρω στο 1700 π.Χ.», ανα­φέ­ρει, σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή του, το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και Αθλητισμού.

«Περαι­τέ­ρω ανα­σκα­φή του μνη­μεια­κού συγκρο­τή­μα­τος με αυλή απο­κά­λυ­ψε ένα δάπε­δο επι­στρω­μέ­νο με εξαι­ρε­τι­κής ποιό­τη­τας κονί­α­μα, κοσμη­μέ­νο με στι­κτό διά­κο­σμο και έναν κομ­ψά κτι­σμέ­νο πήλι­νο αγω­γό για την απορ­ροή των υδά­των από τη μήκους 33 μέτρων κεντρι­κή αυλή προς την ανα­το­λι­κή κλι­τύ», προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

«Σε άλλα σημεία του λόφου εντο­πί­στη­καν αξιό­λο­γα κατά­λοι­πα λιγό­τε­ρο γνω­στών φάσε­ων, μετα­ξύ των οποί­ων οικία που κατα­στρά­φη­κε κατά τη Μεσο­μι­νω­ι­κή ΙΙΙΑ περί­ο­δο, ενδε­χο­μέ­νως από σει­σμό, και ένα εκτε­τα­μέ­νο στρώ­μα με Υστε­ρο­μι­νω­ι­κή ΙΙ-ΙΙΙΑ1 κερα­μι­κή με έντο­να ίχνη κνω­σια­κών επι­δρά­σε­ων. Στην ίδια περί­ο­δο ανή­κει και ένας κιβω­τιό­σχη­μος τάφος, ο οποί­ος είχε χτι­στεί μέσα σε προ­γε­νέ­στε­ρο ταφι­κό κτί­ριο της Νεο­α­να­κτο­ρι­κής περιό­δου», επι­ση­μαί­νει το ΥΠΠΟΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο