Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2500–2000 π.Χ. στην κοιλάδα Qumayrah του Ομάν

Kοι­νή ομά­δα Πολω­νών και αρχαιο­λό­γων του Ομάν ανα­κά­λυ­ψε πολ­λά αντι­κεί­με­να, όπως πύρ­γο, ενδεί­ξεις τήξης χαλ­κού και πέτρι­νο πίνα­κα παι­χνι­διών σε ανα­σκα­φές στη θέση αρχαί­ου οικι­σμού στην κοι­λά­δα Qumayrah του Ομάν.

Η ομά­δα, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Piotr Bieliński από το Πολω­νι­κό Κέντρο Μεσο­γεια­κής Αρχαιο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου της Βαρ­σο­βί­ας (PCMA UW) και τον Δρ. Σουλ­τάν αλ-Μπά­κρι, γενι­κό διευ­θυ­ντή Αρχαιο­τή­των στο Υπουρ­γείο Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς και Του­ρι­σμού του Σουλ­τα­νά­του του Ομάν, διε­ξά­γει τις ανα­σκα­φές στο πλαί­σιο ενός έργου με τίτλο «Η ανά­πτυ­ξη οικι­σμού στα βου­νά του βόρειου Ομάν κατά την Επο­χή του Χαλ­κού και του Σιδή­ρου».

Σύμ­φω­να με την PCMA UW, η οποία δημο­σί­ευ­σε τα ευρή­μα­τα στην ιστο­σε­λί­δα της , το έργο διε­ρευ­νά την ανά­πτυ­ξη οικι­σμών στην ορο­σει­ρά Βόρειο Χαζάρ του Ομάν.

Οι πιο πρό­σφα­τες εργα­σί­ες επι­κε­ντρώ­θη­καν ειδι­κά σε οικι­σμούς από την περί­ο­δο um an-Nar, περί­που 4.000 χρό­νια πριν.

Ο χώρος ανα­σκα­φής βρι­σκό­ταν σε μια στρα­τη­γι­κά σημα­ντι­κή δια­σταύ­ρω­ση δια­δρο­μών, κατά μήκος της οποί­ας είχαν προη­γου­μέ­νως ανα­κα­λυ­φθεί και άλλες τοπο­θε­σί­ες της περιό­δου αυτής. Εκεί, οι αρχαιο­λό­γοι ήλπι­ζαν να απο­κα­λύ­ψουν στοι­χεία άλλου οικι­σμού, όπως ανα­φέ­ρει δημο­σί­ευ­μα της ιστο­σε­λί­δας jpost.com.

Η ομάδα βρήκε αυτά τα στοιχεία με τη μορφή ενός μεγάλου πύργου που προηγουμένως ήταν κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια, χάλκινα αντικείμενα και έναν αρχαίο πίνακα παιχνιδιών.

Η ανα­κά­λυ­ψη του πύρ­γου ακο­λού­θη­σε προη­γού­με­νες ανα­σκα­φές απο­κα­λύ­πτο­ντας τρεις άλλους πύρ­γους. Αν και ο πιο πρό­σφα­τος πύρ­γος έχει πλά­τος μέχρι 20 μέτρα, «ανα­κα­λύ­φθη­κε μόνο κατά τη διάρ­κεια [των τελευ­ταί­ων] ανα­σκα­φών», σύμ­φω­να με τη Δρ. Agnieszka Pieńkowska του PCMA UW. «Η λει­τουρ­γία αυτών των προ­ε­ξε­χου­σών δομών που υπάρ­χουν σε πολ­λές τοπο­θε­σί­ες umm an-Nar πρέ­πει ακό­μα να διε­ρευ­νη­θεί», πρόσθεσε.

Η ομά­δα ανα­κά­λυ­ψε επί­σης χάλ­κι­να αντι­κεί­με­να και πρό­σθε­τες ενδεί­ξεις ότι λει­τουρ­γεί χαλ­κός. Ο καθη­γη­τής Bieliński ανέ­φε­ρε αυτά τα ευρή­μα­τα ως από­δει­ξη ότι οι κάτοι­κοι του οικι­σμού «συμ­με­τεί­χαν στο επι­κερ­δές εμπό­ριο χαλ­κού για το οποίο το Ομάν ήταν διά­ση­μο εκεί­νη την επο­χή, με ανα­φο­ρές για χαλ­κό του Ομάν που υπήρ­χαν στα κυνό­δο­ντα κεί­με­να από τη Μεσοποταμία».

Τέλος, οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν πέτρινο πίνακα παιχνιδιών με σημάδια και τρύπες — υποδεικνύοντας έννοιες παρόμοιες με αυτές άλλων παιχνιδιών που παίχτηκαν κατά την Εποχή του Χαλκού.

Αν και τέτοια αντι­κεί­με­να είναι σπά­νια, έχουν βρε­θεί και άλλοι πίνα­κες παι­χνι­διών από τη Μεσο­πο­τα­μία, την Ινδία και τη λεκά­νη της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, σύμ­φω­να με τον Μπιέλινσκι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο