Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημαντική πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παλαιστίνη

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται σημα­ντι­κή πρω­το­βου­λία Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των απ’ όλο τον κόσμο, μετά από έκκλη­ση του Κόμ­μα­τος του Λαού της Παλαι­στί­νης για Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση στή­ρι­ξης της πάλης του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Στην Ανα­κοί­νω­ση, που ήδη στη­ρί­ζουν 14 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα, κατα­δι­κά­ζο­νται τα εγκλή­μα­τα του ισραη­λι­νού στρα­τού στην Παλαι­στί­νη, καθώς και η πολι­τι­κή στή­ρι­ξη που αυτά έχουν από τις ΗΠΑ, με ανα­γνώ­ρι­ση της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ. Επι­πλέ­ον, κατα­δι­κά­ζε­ται η πολι­τι­κή της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, που στα λόγια εξι­σώ­νει το θύμα με τον θύτη και στην πρά­ξη ανα­βαθ­μί­ζει τις σχέ­σεις της με το ισραη­λι­νό κράτος.

Στην Ανα­κοί­νω­ση καυ­τη­ριά­ζε­ται η στά­ση κομ­μά­των της Ευρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς, όπως του γερ­μα­νι­κού αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος «Die Linke», υπο­στή­ρι­ξης της ισραη­λι­νής κατο­χής και των εποι­κι­σμών, αλλά και κομ­μά­των της Ευρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς που έχουν κυβερ­νη­τι­κές θέσεις και στη­ρί­ζουν την εμβά­θυν­ση των σχέ­σε­ων των χωρών τους με το Ισραήλ.

Εκφρά­ζε­ται ακό­μη η κατα­δί­κη του πρό­σφα­του ρατσι­στι­κού νόμου στο Ισρα­ήλ και δια­τυ­πώ­νε­ται η πάγια θέση των ΚΚ για αλλη­λεγ­γύη στον Παλαι­στι­νια­κό λαό, στον δίκαιο αγώ­να του υπέρ του ανε­ξάρ­τη­του και κυρί­αρ­χου Παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ.

Ολό­κλη­ρη η Ανα­κοί­νω­ση καθώς και τα κόμ­μα­τα που την υπο­γρά­φουν μέχρι στιγ­μής, έχουν ως εξής:

Η Κοι­νή Ανακοίνωση

Το πλή­ρες κεί­με­νο της Κοι­νής Ανακοίνωσης:

«Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα κατα­δι­κά­ζουν απο­φα­σι­στι­κά τα εγκλή­μα­τα που δια­πράτ­τει ο ισραη­λι­νός στρα­τός ενα­ντί­ον του Παλαι­στι­νια­κού λαού στα κατε­χό­με­να εδά­φη, ειδι­κά στη Λωρί­δα της Γάζας, που προ­κά­λε­σαν αιμα­το­κύ­λι­σμα, δολο­φο­νώ­ντας εν ψυχρώ άοπλους δια­δη­λω­τές, άνδρες, γυναί­κες και παιδιά.

Η επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή της διοί­κη­σης του Τραμπ και η ανα­γνώ­ρι­ση της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ και η μετα­κί­νη­ση εκεί της πρε­σβεί­ας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, ενά­ντια στη γενι­κή διε­θνή κατα­κραυ­γή, ενθάρ­ρυ­ναν την επι­θε­τι­κό­τη­τα του Ισρα­ήλ, που συνε­χί­ζει τόσο την παρά­νο­μη κατο­χή των Παλαι­στι­νια­κών εδα­φών όσο και τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Οι κυβερ­νή­σεις των χωρών που υιο­θε­τούν μια στά­ση ίσων απο­στά­σε­ων, εξι­σώ­νο­ντας το θύμα με τον θύτη, έχουν μεγά­λες ευθύ­νες. Η θέση της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, που καθώς τελεί­ται μια οργα­νω­μέ­νη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού, καλεί “όλες τις πλευ­ρές να επι­δεί­ξουν συγκρά­τη­ση” και ανα­βαθ­μί­ζει τις σχέ­σεις της με το ισραη­λι­νό κρά­τος, είναι απαράδεκτη.

Κάποια ευρω­παϊ­κά αρι­στε­ρά κόμ­μα­τα έχουν επί­σης μια απα­ρά­δε­κτη θέση υπο­στή­ρι­ξης της ισραη­λι­νής κατο­χής και των εποι­κι­σμών, όπως δεί­χνει η τελευ­ταία επί­σκε­ψη του ηγέ­τη της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του γερ­μα­νι­κού αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος “Die Linke” και η φύτευ­ση δέντρου στον ισραη­λι­νό εποικισμό.

Ενώ κάποιες άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, με επι­κε­φα­λής άλλα κόμ­μα­τα που είναι μέλη της Ευρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς, ανα­πτύσ­σουν σχέ­σεις με το Ισρα­ήλ, ειδι­κά στρατιωτικές.

Η τελευ­ταία ψήφι­ση του ισραη­λι­νού νόμου περί εθνι­κής ιθα­γέ­νειας στην Κνε­σέτ είναι ένα πρό­σθε­το βήμα προς το κρά­τος του απαρτχάιντ.

Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη και την υπο­στή­ρι­ξή τους στον Παλαι­στι­νια­κό λαό και στον δίκαιο αγώ­να του υπέρ του ανε­ξάρ­τη­του και κυρί­αρ­χου Παλαι­στι­νια­κού κρά­τους μέσα στα σύνο­ρα πριν από τις 4 Ιού­νη 1967, με την πρω­τεύ­ου­σά του στην Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ.

Συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να μας και καλού­με τους λαούς να ενι­σχύ­σουν την αλλη­λεγ­γύη τους στον αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού, μέχρι το τέλος της ισραη­λι­νής επι­θε­τι­κό­τη­τας και κατο­χής που υπο­στη­ρί­ζε­ται από τον παγκό­σμιο ιμπεριαλισμό.

Τα κόμ­μα­τα που υπο­γρά­φουν έως τώρα:

Κόμ­μα Εργα­σί­ας της Αυστρίας
Βρα­ζι­λιά­νι­κο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα στη Δανία
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελ Σαλβαδόρ
Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακστάν
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Μεξικού
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Μπανγκλαντές
Ουγ­γρι­κό Εργα­τι­κό Κόμμα
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ουκρανίας
Κόμ­μα του Λαού της Παλαιστίνης
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Παραγουάης
Κομ­μου­νι­στές της Σερβίας
Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Τουρκίας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο