Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημείωμα, για την Ανθολογία «Γράμματα της ποίησης», της Χαρούλας Βερίγου

Η ποί­η­ση παρά το γεγο­νός ότι απο­τε­λεί τον πιο φωτει­νό πυρή­να της λογο­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας, απευ­θυ­νό­ταν πάντα στους λίγους. Και σήμε­ρα εξα­κο­λου­θεί να γίνε­ται το ίδιο, αφού σε λίγες ψυχές απευ­θύ­νε­ται, αλλά ευτυ­χώς όχι ψυχές του ελά­χι­στου… Είναι παρή­γο­ρο όμως το γεγο­νός ότι δεν θα πάψει ποτέ να δοκι­μά­ζει τα όρια της ανθρώ­πι­νης έκφρα­σης και να καλ­λιερ­γεί την ύψι­στη μορ­φή της γλώσσας.

Ο Χαλίλ Γκι­μπράν πίστευε ότι : «Η ποί­η­ση δεν είναι ένας ψεύ­τι­κος Μεσ­σί­ας, αλλά η ιερή ενσάρ­κω­ση του χαμό­γε­λου […] ποί­η­ση δεν είναι ένα εμπό­ρευ­μα, αλλά μια ανά­σα αθα­να­σί­ας.» Από­ψε χαμο­γε­λά­με και υπο­δε­χό­μα­στε με χαρά αυτή την πολύ­τι­μη έκδο­ση, με την ελπί­δα πως, οι ποι­η­τές θα συνε­χί­σουν να εκφρά­ζουν το ανεί­πω­το, συμπυ­κνώ­νο­ντας όλο το βάρος της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας σε λίγους μόνο στίχους.

Η ποί­η­ση είναι και θα παρα­μεί­νει η τέχνη, που κατα­φέρ­νει να εκφρά­ζε­ται νοη­τι­κά και συνειρ­μι­κά, υπη­ρε­τώ­ντας τόσο την επι­θυ­μία του να μετα­δώ­σει μηνύ­μα­τα στους απο­δέ­κτες της, όσο και την βαθιά εσω­τε­ρι­κή ανά­γκη της ψυχής να μετα­μορ­φώ­σει ένα βίω­μα, για να γνω­ρί­σει τον εαυ­τό της, οπό­τε η δημιουρ­γία γίνε­ται το μονα­δι­κό κατα­φύ­γιο που μπο­ρεί να μας λυτρώσει.
Ας μεί­νου­με εγκρα­τείς, με καθα­ρά τα σύνερ­γα που μας δάνει­σε η φύση και απέ­να­ντι σε ό,τι γρά­φου­με σκλη­ροί, για να μπο­ρέ­σου­με να δώσου­με τον καλύ­τε­ρο εαυ­τό μας στην ποί­η­ση, αμφι­βάλ­λο­ντας για όλα.

Δανεί­ζο­μαι τα λόγια της Κικής Δημου­λά: «Η Τέχνη ξανα­πλά­θει ως λαθραί­ος Θεός τον κόσμο απ’ την αρχή σχε­δόν, μετα­μορ­φώ­νο­ντας ό,τι μας απελ­πί­ζει ως γνω­στό και αδιά­σει­στο σε μια κατα­πραϋ­ντι­κή αβε­βαιό­τη­τα. Όσον αφο­ρά τώρα τα άγνω­στα, αυτά που μας δια­φεύ­γουν και τα πολ­λά που μας τρο­μο­κρα­τούν, τα ανα­πα­ρι­στά κατά το δυνα­τόν, κατά προ­σέγ­γι­σιν, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες μισο­έ­γκυ­ρες που της δίνει κρυ­φά η φαντα­σία και με άλλες κάπως εγκυ­ρό­τε­ρες που κρα­τά στο αρχείο του το διο­ρα­τι­κό ένστικτο.»

Ας δώσου­με μια ακό­μη ευκαι­ρία στην ποί­η­ση. Ευχα­ρι­στώ για την τιμή της συμμετοχής

Αύριο, εν ονό­μα­τι της αγάπης
Ζωή Δικταί­ου (Χαρού­λα Βερίγου)

Κέρ­κυ­ρα 14 Φλε­βά­ρη του 2020

 

***

12Τίτλος: Γράμ­μα­τα της ποίησης
Υπό­τι­τλος: 19 ποι­η­τές εντέ­χνως στο Ατέχνως
Δια­στά­σεις: 17Χ24
Αρ. σελ.: 128
Έτος έκδο­σης: 2020
Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Τιμή βιβλιο­πω­λεί­ου: 12 ευρώ
Παραγ­γε­λί­ες: [email protected]
📱 6979795057


 

Μπο­ρεί­τε να παρα­λά­βε­τε το βιβλίο όπου εσείς μας υπο­δεί­ξε­τε χωρίς επι­πλέ­ον κόστος.
📩  Στείλ­τε μήνυ­μα με τη διεύ­θυν­ση παρα­λα­βής στο: [email protected]

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο