Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σιβηρία: Οκτώ νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε πανεπιστήμιο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οκτώ άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και έξι τραυ­μα­τί­στη­καν σήμε­ρα όταν ένας ένο­πλος φοι­τη­τής άνοι­ξε πυρ μέσα σε ένα πανε­πι­στή­μιο της πόλης Περμ της Ρωσί­ας, σύμ­φω­να με τη Ρωσι­κή Ανα­κρι­τι­κή Επιτροπή.

Ο ένο­πλος σκο­τώ­θη­κε από τις αρχές καθώς προ­έ­βα­λε αντί­στα­ση κατά την προ­σπά­θεια σύλ­λη­ψής του, όπως δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο Ρόι­τερς το γρα­φείο Τύπου του πανεπιστημίου.

Το πανε­πι­στή­μιο Perm State βρί­σκε­ται σε από­στα­ση 1.300 χιλιο­μέ­τρων ανα­το­λι­κά της Μόσχας.

Από οπτι­κό υλι­κό που προ­έ­βα­λαν τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης φαί­νο­νται φοι­τη­τές να πηδούν από τα παρά­θυ­ρα του πρώ­του ορό­φου του κτι­ρί­ου και να τρέ­χουν για να δια­φύ­γουν από τον ένοπλο.

Σύμ­φω­να με την Ρωσι­κή Ανα­κρι­τι­κή Επι­τρο­πή, η οποία χει­ρί­ζε­ται τις έρευ­νες για μεγά­λα εγκλή­μα­τα, ο ένο­πλος ήταν φοι­τη­τής του συγκε­κρι­μέ­νου πανεπιστημίου.

Η Ρωσία έχει αυστη­ρούς περιο­ρι­σμούς σχε­τι­κά με την οπλο­κα­το­χή από πολί­τες, αλλά κάποιες κατη­γο­ρί­ες όπλων δια­τί­θε­νται προς πώλη­ση, όπως όπλα για κυνή­γι, για νόμι­μη άμυ­να ή για αθλή­μα­τα, αν οι επί­δο­ξοι κάτο­χοί τους περά­σουν τις απα­ραί­τη­τες εξετάσεις.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετα­δί­δουν τοπι­κά Μέσα ο δρά­στης φέρε­ται να είναι ο 18χρονος Timur Bekmansurov ο οποί­ος δεν δρα­στη­ριο­ποιεί­ται σε κάποια ομά­δα αλλά χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «μονα­χι­κός λύκος» και άφη­σε σημεί­ω­μα πριν την πρά­ξη του. «Όσο και­ρό γνώ­ρι­ζα τον εαυ­τό μου, πάντα σκε­φτό­μουν τον θάνα­το», γρά­φει το κεί­με­νο, σύμ­φω­να με τον Independent.

SIBIRIA2

«Απο­φά­σι­σα για την ημε­ρο­μη­νία, τις 20 Σεπτεμ­βρί­ου. Ενώ προ­σπα­θώ να μελε­τή­σω τα περά­σμα­τα μετα­ξύ των κτι­ρί­ων, το όφε­λος από αυτό είναι η εφαρ­μο­γή τους με ένα λεπτο­με­ρές σχέ­διο της πανε­πι­στη­μια­κής επι­κρά­τειας» γρά­φει ο φερό­με­νος ως δρά­στης της επίθεσης.

«Μισώ τον εαυ­τό μου, αλλά θέλω να βλά­ψω όλους όσους μπαί­νουν στο δρό­μο μου. Το κου­δού­νι­σμα έγι­νε ακό­μα πιο δυνα­τό, σαν μια μέγ­γε­νη να σφίγ­γει το κεφά­λι μου. Η αίσθη­ση ότι όλα γύρω είναι απλά ένα όνει­ρο δεν φεύ­γει. Δεν βλέ­πω λόγο να γρά­ψω κάτι άλλο. Στο τέλος, μπο­ρώ να πω ότι δεν είμαι ο πρώ­τος και πολύ μακριά από τον τελευ­ταίο. Δεν θα σωθεί­τε από την απα­γό­ρευ­ση των όπλων, θα σκο­τω­θεί­τε από αυτο­κί­νη­τα, βόμ­βες, μαχαί­ρια, όλα όσα έρχο­νται στο χέρι. Άνθρω­ποι σαν εμέ­να θα κατα­στρέ­ψουν τα πάντα γύρω σας», φέρε­ται να γρά­φει στο σημεί­ω­μά του σύμ­φω­να με τοπι­κά μέσα.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο