Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σιωπηρή διαμαρτυρία φοιτητών στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός — Μήνυμα ενάντια στη βία των εγκληματικών συμμοριών

Στο σημείο που δολο­φο­νή­θη­κε ο Άλκης Καμπα­νός συγκε­ντρώ­θη­καν το μεση­μέ­ρι φοι­τη­τές, σε μια σιω­πη­ρή παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά της βίας. O Άλκης Καμπα­νός έχα­σε τη ζωή του μετά την επί­θε­ση από χού­λι­γκανς ξημε­ρώ­μα­τα της 1ης Φεβρουα­ρί­ου στην οδό Θ. Γαζή, στην περιο­χή Χαριλάου.

«Στη θέση του Άλκη θα μπο­ρού­σε να είναι ο καθέ­νας μας, ο φίλος μας, οι φίλοι του», δήλω­σε ο Ορέ­στης Λάπ­πας, συμ­φοι­τη­τής του 19χρονου, ο οποί­ος στη συνέ­χεια εξέ­φρα­σε τα συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια του Άλκη και κατέ­θε­σε ένα λου­λού­δι στο σημείο. «Ήταν ένα παι­δί στην ηλι­κία μας, ένας συμ­φοι­τη­τής μας, ένας από εμάς», είπε. Και πρό­σθε­σε: «Κατα­δι­κά­ζου­με την απο­τρό­παια δολο­φο­νία, την εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα των μαφιό­ζι­κων αυτών συμ­μο­ριών που σκορ­πούν τον φόβο, καλ­λιερ­γούν το μίσος και τη διχό­νοια των νέων και της κοι­νω­νί­ας. Κατα­δι­κά­ζου­με επί­σης τις αιτί­ες που γεν­νούν τέτοιες συμπε­ρι­φο­ρές, τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα δηλα­δή των μεγά­λων ΠΑΕ.

Το ποδό­σφαι­ρο που θέλου­με εμείς ανή­κει στον λαό, ανή­κει στους νέους, ανή­κει σε όλους εμάς. Ο Άλκης δεν πρέ­πει να είναι αφορ­μή για να συνε­χι­στεί αυτό το μίσος.

Ας ξεκα­θα­ρί­σου­με, λοι­πόν, με τη δρά­ση μας πως θα είναι ο τελευ­ταί­ος. Πως δεν θα επι­τρέ­ψου­με να συνε­χι­στεί η κόντρα των πολ­λών για τα κέρ­δη των λίγων. Δεν θα δεί­ξου­με κανέ­ναν φόβο και καμία ανο­χή στα τάγ­μα­τα εφό­δου και στην εγκλη­μα­τι­κή τους δράση».

«Διά της σιω­πής σήμε­ρα δια­τρα­νώ­νου­με την κατα­δί­κη μας σε αυτή την απο­τρό­παια δολο­φο­νία και δηλώ­νου­με ότι ο φόβος δε θα επι­κρα­τή­σει, αυτός ο κύκλος βίας πρέ­πει να στα­μα­τή­σει εδώ και τώρα. Απαι­τού­με την παρα­δειγ­μα­τι­κή τιμω­ρία των δρα­στών και βρι­σκό­μα­στε εδώ να κατα­θέ­σου­με ένα λου­λού­δι στη μνή­μη του συνα­δέλ­φου μας», δήλω­σε ο φοι­τη­τής του Τμή­μα­τος Νομι­κής Τάσος Παπα­δό­που­λος.

«Αυτή η κατά­στα­ση δε θα γίνει κανο­νι­κό­τη­τα, οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι όλο το επό­με­νο διά­στη­μα κι εμείς σαν φοι­τη­τές θα στα­θού­με ενά­ντια και σε αυτές τις πρα­κτι­κές και σε όποιον τις συγκα­λύ­πτει», πρό­σθε­σε η φοι­τή­τρια του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας- Αρχαιο­λο­γί­ας Σοφία Χατζο­πού­λου.

Το δικό τους μήνυ­μα έστει­λαν οι μαθη­τές, κρα­τώ­ντας πλα­κάτ που έγραφαν:

«Σήμε­ρα ο Άλκης, αύριο εσύ! Ο φόνος του Άλκη δεν θα ξεχα­στεί!» και «Η σάπια κοι­νω­νία γεν­νά αυτή τη βία. Εμείς παλεύ­ου­με για άλλη κοινωνία!».

Η κινη­το­ποί­η­ση, με σύν­θη­μα «Σήμε­ρα ο Άλκης, αύριο εσύ; Ας γίνει η αφορ­μή να αλλά­ξου­με τον κόσμο», διορ­γα­νώ­θη­κε από τη Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Θεσ­σα­λο­νί­κης και Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους του ΑΠΘ.

συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας, την Κυρια­κή 13 Φλε­βά­ρη, στις 11 π.μ., στην πλα­τεία της Χαρι­λά­ου, ενά­ντια στην οπα­δι­κή βία, διορ­γα­νώ­νει ο Σύλ­λο­γος Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων του 79ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, του σχο­λεί­ου της γει­το­νιάς όπου δολο­φο­νή­θη­κε ο 19χρονος Άλκης. Με σύν­θη­μα «Όχι στη βία — Για να μην υπάρ­ξει ποτέ ξανά άλλος Άλκης» καλεί γονείς, μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κούς, κατοί­κους της περιο­χής να στη­ρί­ξουν την κινητοποίηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο