Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σι Τζινπίνγκ προς Τζο Μπάιντεν: «Μην παίζετε με τη φωτιά, θα καείτε»

Ο πρό­ε­δρος της Κίνας Σι Τζιν­πίνγκ προει­δο­ποί­η­σε χτες τον αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Τζο Μπάι­ντεν να μην «παί­ζει με τη φωτιά», ανα­φε­ρό­με­νος στην Ταϊ­βάν, καθώς εντεί­νο­νται οι ανη­συ­χί­ες για κλι­μά­κω­ση της κρί­σης στις σχέ­σεις Πεκί­νου-Ουά­σινγ­κτον ανα­φο­ρι­κά με την πιθα­νή επί­σκε­ψη στο νησί της προ­έ­δρου της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Νάν­σι Πελόζι.

Τα κινε­ζι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν ότι ο Σι Τζιν­πίνγκ είπε στον Μπάι­ντεν ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα πρέ­πει να σεβα­στούν την «αρχή της μίας Κίνας» και τόνι­σε ότι το Πεκί­νο δεν ανα­γνω­ρί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία της Ταϊ­βάν και την παρέμ­βα­ση ξένων δυνάμεων.

«Όσοι παί­ζουν με τη φωτιά, απλά θα καούν», φέρε­ται να είπε ο Σι Τζιν­πίνγκ στον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, σύμ­φω­να με τα κινε­ζι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης. «Ελπί­ζου­με ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά μπο­ρεί να το δει αυτό ξεκά­θα­ρα», συμπλή­ρω­σε ο κινέ­ζος πρόεδρος.

Από την πλευ­ρά του, ο Τζο Μπάι­ντεν δια­βε­βαί­ω­σε τον κινέ­ζο ομό­λο­γό του ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τι­κή για την Ταϊ­βάν δεν έχει αλλά­ξει και ότι οι ΗΠΑ αντι­τί­θε­νται σθε­να­ρά σε μονο­με­ρείς προ­σπά­θειες αλλα­γής του status quo ή στην υπο­νό­μευ­ση της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας στην περιοχή.

Η Κίνα θεω­ρεί ότι το νησί είναι μια από τις ιστο­ρι­κές επαρ­χί­ες της, που δεν έχει ακό­μη κατα­φέ­ρει να επα­νε­νώ­σει με την υπό­λοι­πη χώρα. Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι εκφρά­ζουν φόβους ότι το Πεκί­νο εξε­τά­ζει το σενά­ριο στρα­τιω­τι­κής εισβο­λής στην Ταϊ­βάν προ­κει­μέ­νου να επι­βά­λει τον έλεγ­χό του.

Η σημε­ρι­νή επι­κοι­νω­νία, διάρ­κειας 2 ωρών και 17 λεπτών, ήταν η πέμ­πτη που είχαν οι δύο ηγέ­τες μετά την ανά­λη­ψη της προ­ε­δρί­ας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο