Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα δημοσιεύματα για την χρησιμοποίηση του Predator από την ΕΥΠ

Νέα δημο­σιεύ­μα­τα στον Κυρια­κά­τι­κο Τύπο έρχο­νται να ανα­δεί­ξουν πτυ­χές από το πολυ­δαί­δα­λο και σκο­τει­νό θεσμι­κό πλαί­σιο των παρα­κο­λου­θή­σε­ων, επι­βε­βαιώ­νο­ντας για ακό­μη μια φορά ότι «ουδείς εξαι­ρεί­ται». Οι συγκε­κρι­μέ­νες απο­κα­λύ­ψεις συν­δέ­ο­νται άμε­σα με τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό πόλε­μο, τους ενδο­α­στι­κούς καυ­γά­δες και τις δικομ­μα­τι­κές «κοκο­ρο­μα­χί­ες», όμως σε κάθε περί­πτω­ση δεί­χνουν την δυσω­δία του αστι­κού κράτους.

Η εφη­με­ρί­δα «Documento» υπο­στη­ρί­ζει πως πέντε πρό­σω­πα παγι­δεύ­τη­καν ταυ­τό­χρο­να από την ΕΥΠ και το Predator. Τα νέα ονό­μα­τα που δημο­σιεύ­ει είναι του υπουρ­γού Εργα­σί­ας Κωστή Χατζη­δά­κη που «παρα­κο­λου­θού­νταν τον και­ρό της θητεί­ας του στο υπουρ­γείο Ενέρ­γειας», του διευ­θυ­ντή της «Καθη­με­ρι­νής» Αλέ­ξη Παπα­χε­λά, του αντι­ναύ­αρ­χου ε.α. Αρι­στεί­δη Αλε­ξό­που­λου ο οποί­ος είναι επι­κε­φα­λής της Γενι­κής Διεύ­θυν­σης Αμυ­ντι­κών Εξο­πλι­σμών, του πρώ­ην σύμ­βου­λου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέ­ξη Δια­κό­που­λου και του ευρω­βου­λευ­τή της ΝΔ Γιώρ­γου Κύρ­τσου που δια­γρά­φτη­κε από τη ΝΔ.

Το «Βήμα» επα­νέρ­χε­ται, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως το Predator είχε εγκα­τα­στα­θεί την περί­ο­δο κυρί­ως 2020 — 2022 στο κτί­ριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρα­σκευή, το οποίο προ­ο­ρί­ζο­νταν να φιλο­ξε­νή­σει μονά­δες των μυστι­κών υπη­ρε­σιών για την ασφά­λεια του κυβερνοχώρου.

Στον συγκε­κρι­μέ­νο χώρο «έδι­ναν παρών αστυ­νο­μι­κοί που είχαν μετα­τε­θεί στην ΕΥΠ κυρί­ως από την Υπο­διεύ­θυν­ση Δίω­ξης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος της Ασφά­λειας Αττι­κής αλλά και άλλες αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες», σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα, το οποίο ανα­φέ­ρει πως «τα ονό­μα­τα όλων των αστυ­νο­μι­κών όπως οι Χρή­στος Χ., Ηλί­ας Κ. Πανα­γιώ­της Τ. Ιωάν­νης Γρ. Κώστας Π. (ορι­σμέ­νοι με τον βαθ­μό του αρχι­φύ­λα­κα, αστυ­νό­μου κτλ) αλλά και άλλων που είχαν ενερ­γο­ποι­η­θεί πέριξ του Predator σε κρί­σι­μα πόστα είναι στη διά­θε­ση της εφημερίδας».

Σύμ­φω­να πάντα με το «Βήμα», «η ομά­δα αυτή που είχε δια­χει­ρι­στεί το Predator φέρε­ται να είχε προϊ­στά­με­νη μια αξιω­μα­τι­κό της ΕΛΑΣ που είχε πολυ­ε­τή παρου­σία στην προ­α­να­φε­ρό­με­νη υπη­ρε­σία της Αστυ­νο­μί­ας αλλά και σε άλλες υπη­ρε­σί­ες των σωμά­των ασφα­λεί­ας. Η συγκε­κρι­μέ­νη αξιω­μα­τι­κός είχε τοπο­θε­τη­θεί σε κρί­σι­μα πόστα της ΕΥΠ με ευθύ­νη ελέγ­χου και του συστή­μα­τος νόμι­μων συνα­κρο­ά­σε­ων ύστε­ρα από μεσο­λά­βη­ση άλλου στε­λέ­χους της ΕΛΑΣ με τον οποίο δια­τη­ρού­σε πολύ­χρο­νες επα­φές. Ο εν λόγω αστυ­νο­μι­κός ήταν στε­νός συνερ­γά­της του επι­χει­ρη­μα­τία Γιάν­νη Λαβρά­νου που φέρε­ται ότι συμ­με­τεί­χε στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την ενερ­γο­ποί­η­ση του συγκε­κρι­μέ­νου λογι­σμι­κού στη χώρα μας. Επι­πλέ­ον η εν λόγω αξιω­μα­τι­κός η οποία υπέ­γρα­ψε και το αίτη­μα για την παρα­κο­λού­θη­ση του προ­έ­δρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρου­λά­κη, θεω­ρού­νταν η πιο στε­νή συνερ­γά­τις του τότε διοι­κη­τή της ΕΥΠ Πανα­γί­ω­τη Κοντο­λέ­ο­ντος».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο