Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκηνές χάους στην Καμπούλ και διεργασίες για την επόμενη ημέρα

Σε εξέ­λι­ξη παζά­ρια για την μετα­βί­βα­ση της εξου­σί­ας στους Ταλι­μπάν με τους υπεύ­θυ­νους για την τρα­γω­δία του Αφγα­νι­κού λαού (αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κούς και Ευρω­παί­ους) να προ­σπα­θούν να εξα­σφα­λί­σουν τις δικλεί­δες για την «νέα επο­χή». Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ο λαός του Αφγα­νι­στάν πλή­ρω­σε τη «σωτη­ρία» του με 200–300 χιλιά­δες νεκρούς και χρό­νια εξα­θλί­ω­ση ( Σχε­δόν 2.400 άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν ή τραυ­μα­τί­στη­καν τον Μάη και τον Ιού­νη, ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός που έχει κατα­γρα­φεί τους δύο αυτούς μήνες από το 2009, ανα­κοί­νω­σε ο ΟΗΕ).

Οι ΗΠΑ σιγο­ντά­ρουν τη συμ­με­το­χή των Ταλι­μπάν σε μια μελ­λο­ντι­κή κυβέρ­νη­ση και δια­πραγ­μα­τεύ­τη­καν μαζί τους τα προη­γού­με­να χρό­νια όπως και η Ρσία με την Κίνα οι οποί­ες δια­τη­ρούν διαύ­λους επι­κοι­νω­νί­ας με τους Ταλι­μπάν. Από και­ρό τώρα αντα­γω­νι­στι­κά ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα για το «μείγ­μα εξου­σί­ας» στο Αφγανιστάν.

Οι διεργασίες

Για συμ­φω­νία με σκο­πό να υπάρ­ξει ειρη­νι­κή μετά­βα­ση εξου­σί­ας στους Ταλι­μπάν έκα­νε λόγο ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών του Αφγα­νι­στάν Αμπ­ντούλ Σατάρ Μιρ­ζα­κουάλ, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση.

Επι­κε­φα­λής μίας προ­σω­ρι­νής διοί­κη­σης στην Καμπούλ είναι πιθα­νόν να ορι­στεί ο Αλί Άχμαντ Τζα­λα­λί, ένας ακα­δη­μαϊ­κός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώ­ην υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών του Αφγα­νι­στάν, ανέ­φε­ραν τρεις διπλω­μα­τι­κές πηγές σήμε­ρα, την ώρα που οι Ταλι­μπάν έχουν περι­κυ­κλώ­σει την πόλη.

Δεν είναι μέχρι στιγ­μής σαφές εάν οι Ταλι­μπάν έχουν δώσει το τελι­κό «ναι» στον διο­ρι­σμό του Τζα­λα­λί, όπως είχε θεω­ρη­θεί ως ένα ενδε­χο­μέ­νως απο­δε­κτό πρό­σω­πο για την επί­βλε­ψη της μετά­βα­σης της εξου­σί­ας, σύμ­φω­να με τις πηγές.

Την ίδια στιγ­μή, οι Ταλι­μπάν υπο­στη­ρί­ζουν ότι έχουν απο­κτή­σει τον έλεγ­χο της αερο­πο­ρι­κής βάσης και φυλα­κής του Μπα­γκράμ στα προ­ά­στεια της Καμπούλ.

Το συγκε­κρι­μέ­νο συγκρό­τη­μα υπήρ­ξε το επί­κε­ντρο του πολέ­μου ενά­ντια στους Ταλι­μπάν και την αλ – Κάϊ­ντα επί περί­που 20 έτη.

Αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις είχαν εγκα­τα­στα­θεί για πρώ­τη φορά εκεί τον Δεκέμ­βριο του 2001 και το Μπα­γκράμ μετε­ξε­λί­χθη σε μία τερά­στια βάση δυνα­μι­κό­τη­τος περί­που 10.000 στρατιωτών.

Τζορτζ Μπους, Μπα­ράκ Ομπά­μα και Ντό­ναλντ Τραμπ είχαν άπα­ντες επι­σκε­φθεί τη συγκε­κρι­μέ­νη βάση σε περιό­δους της προ­ε­δρι­κής θητεί­ας τους

Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

Μια αντι­προ­σω­πεία της αφγα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, στην οποία συμ­με­τέ­χει μετα­ξύ άλλων ο υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τού­χος Αμπ­ντου­λάχ Αμπ­ντου­λάχ, θα ταξι­δέ­ψει στο Κατάρ σήμε­ρα για να συνα­ντη­θεί με εκπρο­σώ­πους των Ταλι­μπάν, είπε ένας Αφγα­νός διαπραγματευτής.

Ο Φάου­ζι Κού­φι, μέλος της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής ομά­δας στην Καμπούλ, επι­βε­βαί­ω­σε στο Ρόι­τερς ότι η αντι­προ­σω­πεία θα συνα­ντη­θεί με τους Ταλι­μπάν στο κρά­τος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώ­ση του θέμα­τος είπε στο Ρόι­τερς ότι η αφγα­νι­κή αντι­προ­σω­πεία και οι εκπρό­σω­ποι των Ταλι­μπάν θα συζη­τή­σουν τη μετά­βα­ση της εξου­σί­ας, προ­σθέ­το­ντας πως Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι θα εμπλα­κούν επίσης.

Περικυκλωμένη πόλη

«Οι πολί­τες δεν πρέ­πει να ανη­συ­χούν, η πόλη είναι ασφα­λής, οποιοσ­δή­πο­τε προ­κα­λεί ανα­τα­ρα­χή στην πόλη θα αντι­με­τω­πι­στεί βάσει του νόμου», είπε ο Αφγα­νός υπουρ­γός Εσωτερικών.

«Η ασφά­λεια της πόλης είναι εγγυ­η­μέ­νη, δεν θα υπάρ­ξει επί­θε­ση ενα­ντί­ον της πόλης και έχει συμ­φω­νη­θεί πως η μετά­βα­ση της εξου­σί­ας θα γίνει με ειρη­νι­κό τρόπο».

Νωρί­τε­ρα, εκπρό­σω­πος τύπου των Ταλι­μπάν (Ζαμπι­χου­λάχ Μου­τζα­χίντ) δήλω­σε στο BBC ότι διε­ξά­γο­νται συνο­μι­λί­ες με το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο σχε­τι­κά με μια ειρη­νι­κή κατά­λη­ψη της εξουσίας.

«Οι μαχη­τές των Ταλι­μπάν βρί­σκο­νται σε ανα­μο­νή σε όλες τις εισό­δους της Καμπούλ μέχρι να επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία για μια ειρη­νι­κή και ικα­νο­ποι­η­τι­κή μετά­βα­ση της εξου­σί­ας», ανέφερε.

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Άμυ­νας Μπι­σμι­λάχ Καν Μοχα­μά­ντι είπε επί­σης σε ένα βιντε­ο­μή­νυ­μα, που ανήρ­τη­σε στο Facebook ότι εκεί­νος, ως εκπρό­σω­πος των ενό­πλων δυνά­με­ων, εγγυά­ται την ασφά­λεια της Καμπούλ.

Στο προεδρικό Μέγαρο οι Ταλιμπάν;

Ανέ­φε­ρε, επι­πλέ­ον, ότι έχει γίνει γνω­στό πως ο πρό­ε­δρος Άσραφ Γάνι συνα­ντή­θη­κε με πολι­τι­κούς και τους ανέ­θε­σε να συγκρο­τή­σουν μια αντι­προ­σω­πεία που θα ταξι­δέ­ψει στην Ντό­χα τη Δευ­τέ­ρα για να επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία με τους Ταλιμπάν.

«Σας δια­βε­βαιώ­νω όλους σας ότι η ασφά­λεια της Καμπούλ θα δια­τη­ρη­θεί εωσό­του επι­τευ­χθεί μια συμ­φω­νία», δήλω­σε ο Μοχαμάντι.

Όπως μάλι­στα μετα­δί­δει το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Al Arabiya, αντι­προ­σω­πεία των Ταλι­μπάν έφθα­σε στο προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο στην Καμπούλ για τη «διε­ξα­γω­γή συνο­μι­λιών» με την κυβέρνηση.

Σύμ­φω­να, επί­σης, με το Al Arabiya, το γρα­φεί­ου του προ­έ­δρου της χώρας Άσραφ Γάνι είπε σήμε­ρα πως η κατά­στα­ση στην Καμπούλ βρί­σκε­ται υπό έλεγ­χο και ότι οι Ταλι­μπάν δεν έχουν κατα­λά­βει την αφγα­νι­κή πρωτεύουσα.

Δεν υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για μάχες εντός της πόλης, όπως μετα­δί­δει το Ρόιτερς.

Ωστό­σο, στην Καμπούλ επι­κρα­τεί ανα­τα­ρα­χή, καθώς πολ­λοί άνθρω­ποι επι­χεί­ρη­σαν να πάρουν τις οικο­νο­μί­ες τους, να αγο­ρά­σουν φαγη­τό και να επι­στρέ­ψουν στις οικο­γέ­νειές τους.

Χάος και ανασφάλεια στην πόλη

Σε πολ­λούς δρό­μους επι­κρα­τεί κυκλο­φο­ρια­κό χάος, καθώς οι πολί­τες είτε προ­σπα­θούν να επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους είτε να μετα­βούν στο αερο­δρό­μιο, περι­γρά­φουν κάτοικοι.

«Ορι­σμέ­νοι άφη­σαν τα κλει­διά στα αυτο­κί­νη­τά τους και άρχι­σαν να περ­πα­τούν προς το αερο­δρό­μιο», είπε ένας κάτοι­κος σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με το Ρόιτερς.

Ένας άλλος ανέ­φε­ρε: «Ο κόσμος επι­στρέ­φει στα σπί­τια του υπό τον φόβο να ξεσπά­σουν μάχες».

Δημο­σιο­γρά­φος του BBC μετα­φέ­ρει ως εξής το κλί­μα στην αφγα­νι­κή πρωτεύουσα:

«Πολ­λά κατα­στή­μα­τα και αγο­ρές είναι κλει­στές και πολ­λοί κάτοι­κοι λένε ότι ποτέ δεν ήταν πιο ανήσυχοι.

Πολ­λά κυβερ­νη­τι­κά κτί­ρια είναι επί­σης κλει­στά και σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις στρα­τιώ­τες και αστυ­νο­μι­κοί έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τις θέσεις τους.

Μικρές εκρή­ξεις ακού­γο­νται σπο­ρα­δι­κά αλλά η πηγή τους δεν έχει διευκρινιστεί».

Η Μόσχα δεν εκκενώνει την πρεσβεία της στην Καμπούλ

Η Ρωσία εργά­ζε­ται με άλλες χώρες για τη διε­ξα­γω­γή μιας έκτα­κτης συνε­δρί­α­σης του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ με αντι­κεί­με­νο το Αφγα­νι­στάν, έγι­νε σήμε­ρα γνω­στό από έναν αξιω­μα­τού­χο του υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

«Εργα­ζό­μα­στε σε αυτό», δήλω­σε ο Ζαμίρ Καμπού­λοφ, σε ρωσι­κά πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως η συνε­δρί­α­ση ανα­μέ­νε­ται να διε­ξα­χθεί σύντομα.

Η Ρωσία βρί­σκε­ται ανά­με­σα σε χώρες που έλα­βαν εγγυ­ή­σεις εκ μέρους των Ταλι­μπάν, σε σχέ­ση με την ασφά­λεια των πρε­σβειών τους, εξή­γη­σε σήμε­ρα ο Καμπού­λοφ. Υπο­γράμ­μι­σε δε ότι «καμία εκκέ­νω­ση» της διπλω­μα­τι­κής απο­στο­λής της χώρας του δεν προβλέπεται.

«Λάβα­με εγγυ­ή­σεις πριν από κάποιο και­ρό. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που τις έλα­βε», διευ­κρί­νι­σε, σύμ­φω­να με το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA Novosty.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: 902.gr / ΑΠΕ / Καθημερινή

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο