Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκληρό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια — Τι ισχύει για μετακίνηση επιστημόνων-αυτοαπασχολούμενων

Στο επί­πε­δο πολύ αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου τίθε­νται από αύριο 13 Φεβρουα­ρί­ου οι περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Αχα­ΐ­ας και Εύβοιας ‑πλην της Σκύ­ρου-, λόγω των επι­δη­μιο­λο­γι­κών δεδο­μέ­νων που έχουν προ­κύ­ψει, όπως ανα­κοί­νω­σε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς κατά την τακτι­κή ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλά­δα. Παράλ­λη­λα στο επί­πε­δο πολύ αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου παρα­μέ­νουν ο δήμος Αγί­ου Νικο­λά­ου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου.

Στις περιο­χές αυτές, είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η τηλε-εκπαί­δευ­ση για την πρω­το­βάθ­μια και τη δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση, ενώ ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία των παι­δι­κών και βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών (με εξαί­ρε­ση την πρω­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση και τους παι­δι­κούς και βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς που λει­τουρ­γούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκό­νου, καθώς και τα σχο­λεία ειδι­κής αγωγής).

Επί­σης, ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία του λια­νε­μπο­ρί­ου, των κομ­μω­τη­ρί­ων και των υπη­ρε­σιών προ­σω­πι­κής υγιει­νής. Σχε­τι­κά με την ανα­στο­λή των οικο­δο­μι­κών εργα­σιών στις περιο­χές αυτές, το μέτρο αυτό αίρε­ται από αύριο το πρωί, με εξαί­ρε­ση τους δήμους Μυκό­νου και Θήρας που παρα­μέ­νουν σε καθε­στώς ανα­στο­λής οικο­δο­μι­κών εργασιών.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου η ΠΕ Ρεθύμνου και οι δήμοι Καλυμνίων και Καρπάθου

Στο επί­πε­δο αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου, στις «κόκ­κι­νες» περιο­χές δηλα­δή, τίθε­νται από αύριο 13 έως τις 22 Φεβρουα­ρί­ου ολό­κλη­ρη η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Ρεθύ­μνου, ο δήμος Καλυ­μνί­ων, καθώς και ο δήμος Καρ­πά­θου, όπως ανέ­φε­ρε, κατά τη διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σης για την πορεία της παν­δη­μί­ας, ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκε­κρι­μέ­να, στο επί­πε­δο αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου — «κόκ­κι­νο», βρί­σκο­νται από αύριο 13 έως τη Δευ­τέ­ρα 22 Φεβρουα­ρί­ου, οι εξής περιοχές:

- ο δήμος Εορδαίας,

- ο δήμος Θηβαίων,

- ο δήμος Τανάγρας,

- ο δήμος Σπάρτης,

- η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Ζακύνθου,

- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,

- ο δήμος Τεμπών

- η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Ρεθύμνου,

- ο δήμος Καλυ­μνί­ων και

- ο δήμος Καρπάθου.

Παράλ­λη­λα, όπως είπε ο κ. Χαρ­δα­λιάς, τα πρό­σθε­τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα δεν παρα­τεί­νο­νται στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Λέσβου, καθώς η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να της περιο­χής έχει βελ­τιω­θεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευ­τέ­ρα 15 Φεβρουα­ρί­ου στις 6 το πρωί περ­νά στο επί­πε­δο επι­τή­ρη­σης, στις «κίτρι­νες», δηλα­δή, περιοχές.

Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Ακό­μη, ο κ. Χαρ­δα­λιάς ανα­κοί­νω­σε την παρά­τα­ση των μέτρων, κατά μία εβδο­μά­δα για τις περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης και Χαλ­κι­δι­κής. Συγκε­κρι­μέ­να, όπως τόνι­σε, τα μέτρα που ισχύ­ουν για τις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης και Χαλ­κι­δι­κής, όπως περι­γρά­φο­νται στην ΚΥΑ που εκδό­θη­κε στις 10 Φεβρουα­ρί­ου στο επί­πε­δο για τις μητρο­πο­λι­τι­κές περιο­χές, παρα­τεί­νο­νται για ακό­μα μία εβδο­μά­δα και έως τη Δευ­τέ­ρα 22 Φεβρουα­ρί­ου, καθώς και στις δύο αυτές περιο­χές παρα­τη­ρεί­ται αύξη­ση του ιικού φορτίου.

Διευκρινίσεις για μετακίνηση επιστημόνων-αυτοαπασχολούμενων και δημοσιογράφων

Διευ­κρι­νί­σεις για τη μετα­κί­νη­ση των επι­στη­μό­νων- αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και των δημο­σιο­γρά­φων έδω­σε κατά τη διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σης ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς. Όπως ανέ­φε­ρε, σχε­τι­κά με την μετα­κί­νη­ση των εργα­ζο­μέ­νων οι επι­στή­μο­νες — αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, που δια­θέ­τουν επαγ­γελ­μα­τι­κή ταυ­τό­τη­τα εκδι­δό­με­νη από επαγ­γελ­μα­τι­κό σύλ­λο­γο με τη μορ­φή ΝΠΔΔ, πχ Δικη­γο­ρι­κοί Σύλ­λο­γοι, Τεχνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο, Οικο­νο­μι­κό Επι­με­λη­τή­ριο, Ιατρι­κοί Σύλ­λο­γοι, δεν απαι­τεί­ται προς πιστο­ποί­η­ση της ιδιό­τη­τάς τους να φέρουν την απαι­τού­με­νη εκτύ­πω­ση από το πλη­ρο­φο­ρια­κό σύστη­μα TAXIS των φορο­λο­γι­κών στοι­χεί­ων φυσι­κών προ­σώ­πων και επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, εφό­σον επι­δει­κνύ­ουν την σε ισχύ επαγ­γελ­μα­τι­κή ταυ­τό­τη­τα του Συλ­λό­γου τους.

Όσον αφο­ρά τη μετα­κί­νη­ση των δημο­σιο­γρά­φων για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους, αυτή εξα­κο­λου­θεί να πραγ­μα­το­ποιεί­ται με τον τρό­πο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο