Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκοτώθηκε σε ατύχημα ο Νότης Μαυρουδής

Νεκρός είναι ο συν­θέ­της και κιθα­ρί­στας Νότης Μαυ­ρου­δής, έπει­τα από ατύ­χη­μα που είχε στην εξο­χι­κή του κατοι­κία στην Κου­κου­ρά­βα Πηλίου.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο γνω­στός καλ­λι­τέ­χνης έβα­λε ένα ξύλο στα κάγκε­λά της αυλής του σπι­τιού του, πάτη­σε πάνω, έχα­σε την ισορ­ρο­πία του, ίσως και να ζαλί­στη­κε και έπε­σε στο κενό από ύψος 3 μέτρων περίπου.

Η σύζυ­γός του εμβρό­ντη­τη από το τρα­γι­κό συμ­βάν, βλέ­πο­ντάς τον μέσα στα αίμα­τα κάλε­σε το ΕΚΑΒ, αλλά δυστυ­χώς ήταν αργά για τον άτυ­χο συνθετη.

Η σορός του μετα­φέρ­θη­κε στο Νοσο­κο­μείο Βόλου, όπου οι για­τροί δια­πί­στω­σαν τον θάνα­τό του.

Ο Νότης Μαυ­ρου­δής ήταν 77 ετών.

Ποιος ήταν ο Νότης Μαυρουδής

Ο Νότης Μαυ­ρου­δής γεν­νή­θη­κε το 1945 στην Αθήνα.

Το 1958 ξεκί­νη­σε μαθή­μα­τα κιθά­ρας στο Εθνι­κό Ωδείο με καθη­γη­τή τον Δημή­τρη Φάμπα και πήρε το δίπλω­μα το 1969 με ‘Αρι­στα. Το 1970 εγκα­τα­στά­θη­κε στην Ιτα­λία, όπου του ανα­τέ­θη­κε η έδρα κλα­σι­κής κιθά­ρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδα­ξε έως το 1975. Το 1970 επί­σης παρα­κο­λού­θη­σε τα μαθή­μα­τα της Ακα­δη­μί­ας Santiago de Compostella στην Ισπα­νία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκα­τα­στά­θη­κε ορι­στι­κά στην Αθή­να και από αυτή τη χρο­νιά δίδα­ξε κλα­σι­κή κιθά­ρα στο Εθνι­κό Ωδείο.

Ως συν­θέ­της και σολίστ έχει δώσει πολ­λά ρεσι­τάλ σε πολ­λές χώρες (Ελλά­δα, Ιτα­λία, Φιν­λαν­δία, Ελβε­τία, Γερ­μα­νία, Ουγ­γα­ρία, Αυστρία, Κού­βα). Ως καθη­γη­τής στο Εθνι­κό Ωδείο Αθή­νας είχε μαθη­τές αρκε­τούς δημο­φι­λείς καλ­λι­τέ­χνες, όπως οι Μανώ­λης Ανδρου­λι­δά­κης, Σωκρά­της Μάλα­μας, Πανα­γιώ­της Μάρ­γα­ρης, Γιώρ­γος Μελάς, Λάμπρος Ντού­σι­κος, Δημή­τρης Σωτη­ρό­που­λος κ.ά.

Απέ­σπα­σε σημα­ντι­κά βρα­βεία και δια­κρί­σεις για το έργο του όπως το ‘Α βρα­βείο στο Φεστι­βάλ τρα­γου­διού της Θεσ­σα­λο­νί­κης, το 1965 και το ‘Α βρα­βείο στο διε­θνή δια­γω­νι­σμό κιθά­ρας στο Μιλά­νο, το 1969.

Η δισκο­γρα­φία του ήταν πλού­σια. Περιε­λά­βα­νε 25 προ­σω­πι­κούς δίσκους, έργα για κλα­σι­κή κιθά­ρα και συν­θέ­σεις με δημο­φι­λείς τραγουδιστές.

Το ντε­μπού­το στην δισκο­γρα­φία το έκα­νε το 1964, με τα τρα­γού­δια «‘Ακρη δεν έχει ο ουρα­νός» και «Τα γιορ­τι­νά σου φόρε­σε», σε στί­χους του Γιάν­νη Κακου­λί­δη με ερμη­νευ­τή τον Γιώρ­γο Ζωγράφο.

Το 1990 το τρα­γού­δι του «Ο παλιά­τσος», σε στί­χους της Μέλ­πως Ζαρό­κω­στα, με την παι­δι­κή χορω­δία του Δημή­τρη Τυπάλ­δου, πήρε το Α΄ βρα­βείο στον 12ο διε­θνή Δια­γω­νι­σμό Παι­δι­κών Χορω­διών στη Λισαβόνα.

Ο Νότης Μαυ­ρου­δής είχε συνερ­γα­στεί με σπου­δαί­ους ποι­η­τές όπως ο Οδυσ­σέ­ας Ελύ­της, ο Γιάν­νης Κακου­λί­δης, ο Ηλί­ας Πετρό­που­λος, ο ‘Ακος Δασκα­λό­που­λος, ο Μάνος Χατζι­δά­κις, καθώς και σημα­ντι­κούς τρα­γου­δι­στές όπως οι Θανά­σης Γκαϊ­φύλ­λιας, Γιώρ­γος Ζωγρά­φος, Αρλέ­τα, Πόπη Αστε­ριά­δη, Ελέ­νη Βιτά­λη, Γιώρ­γος Μου­φλου­ζέ­λης, Γιάν­νης Σαμ­σιά­ρης, Νένα Βενε­τσά­νου, Πέτρος Παν­δής, Κώστας Θωμα­ΐ­δης, Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης, Τάνια Τσα­να­κλί­δου, Μανώ­λης Μητσιάς, Χάρις Αλε­ξί­ου, Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, Γλυ­κε­ρία, Παντε­λής Θαλασ­σι­νός, Έλλη Πασπα­λά, Ανα­στα­σία Μου­τσά­τσου κ.ά.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο