Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σοσιαλδημοκρατία και συνδικαλισμός, μια μεγάλη «αγκαλιά» στην Σουηδία

   Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Πριν από λίγες ημέ­ρες δημο­σιεύ­τη­κε ο οικο­νο­μι­κός απο­λο­γι­σμός όλων των Σου­η­δι­κών κομ­μά­των της Βου­λής για την χρή­ση 2017. Τα οικο­νο­μι­κά του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος έχουν το μεγα­λύ­τε­ρο ενδια­φέ­ρον, σαν το μεγα­λύ­τε­ρο και πιο ιστο­ρι­κό κόμ­μα, αυτό που κυβέρ­νη­σε την χώρα για πάνω από 60 χρόνια.

Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς του ΚΚ Σουηδίας

Συγκέ­ντρω­ση Πρω­το­μα­γιάς του ΚΚ Σουηδίας

Ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον έχει το γεγο­νός ότι η Γενι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών Σου­η­δί­ας, ΓΣΕΣ, και οι υπό­λοι­πες Ομο­σπον­δί­ες όχι μόνο συμ­με­τέ­χουν κάθε χρό­νο στην χρη­μα­το­δό­τη­ση του κόμ­μα­τος από τις συν­δρο­μές των μελών τους (!) αλλά συν­δρά­μουν και οικο­νο­μι­κά με μεγά­λα ποσά στην προ­ε­κλο­γι­κή του εκστρα­τεία, ανοι­χτά και απροκάλυπτα.

0a610ca7-859c-468f-b0df-0404dde30636

Ο Σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρω­θυ­πουρ­γός Λεβέν και ο πρό­ε­δρος της ΓΣΕΣ Τόρβαλτσον

Ποσό 1.150.000 ευρώ σε σύνο­λο κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης 13.448.045 ευρώ, προ­έρ­χε­ται από τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργανώσεις. 

Από αυτά οι 600.000 κατα­βάλ­λο­νται από τη ΓΣΕΣ και τα υπό­λοι­πα από τις 14 Ομο­σπον­δί­ες που την απαρτίζουν. 

Οι υπό­λοι­πες οικο­νο­μι­κές πηγές του κόμ­μα­τος που φτά­νουν τα 23.935.000 ευρώ, προ­έρ­χο­νται από κομ­μα­τι­κές και επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, συν­δρο­μές μελών, εισφο­ρές κλπ. 

Η ΓΣΕΣ έχει περί­που 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια μέλη.

Η οικο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη με 600.000 ευρώ ετη­σί­ως από τις συν­δρο­μές των μελών της στο κόμ­μα των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, γίνε­ται με από­φα­ση του Συνε­δρί­ου της! 

Η ΓΣΕΣ στή­ρι­ξε προ­ε­κλο­γι­κά το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα με 3 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ στις εκλο­γές του 2014 και για τις εκλο­γές του 2018 θα δια­θέ­σει 6 εκα­τομ­μύ­ρια με από­φα­ση του Γενι­κού Συμ­βου­λί­ου της Ομοσπονδίας. 

Η αιτιο­λο­γία της ηγε­σί­ας είναι ότι “το μέλ­λον του εργα­ζό­με­νου είναι ταυ­τό­ση­μο με την πολι­τι­κή της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας”. Επο­μέ­νως, αφού η ΓΣEΣ είναι ο εκπρό­σω­πος των εργα­ζο­μέ­νων, άρα δεν βλέ­πουν κανέ­να πρό­βλη­μα να δια­θέ­τουν τα χρή­μα­τα των μελών τους για την ενί­σχυ­ση του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμματος. 

Άλλω­στε η ΓΣΕΣ είναι μια μεγά­λη κερ­δο­φό­ρα επι­χεί­ρη­ση με επεν­δύ­σεις εκα­τομ­μυ­ρί­ων. Οι απο­δό­σεις των επεν­δύ­σε­ων της ΓΣΕΣ, εκτός από τις ετή­σιες συν­δρο­μές των μελών που είναι γύρω στις 750.000 το χρό­νο, είναι της τάξης του ενός εκα­τομ­μυ­ρί­ου ευρώ τον χρό­νο και τα Ίδια Κεφά­λαιά της είναι περί τα 130 εκατομμύρια. 

Η ανοδική πορεία των μετοχών επιχειρήσεων της ΓΣΕΣ

Η ανο­δι­κή πορεία της μετο­χής της ασφα­λι­στι­κής εται­ρί­ας της ΓΣΕΣ με κόκ­κι­νο χρώμα.

Οι απο­δό­σεις προ­έρ­χο­νται από την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα του ομί­λου των 14 επι­χει­ρή­σε­ων και των θυγα­τρι­κών τους, που είναι εγγε­γραμ­μέ­νες στο Χρηματιστήριο. 

Δια­θέ­τει ακό­μη 7 εκδο­τι­κούς οίκους και τυπο­γρα­φεία, 9 εφη­με­ρί­δες και περιο­δι­κά. Όταν καταγ­γέλ­λει η ηγε­σία της ΓΣΕΣ τους καπι­τα­λι­στές της “αρπα­χτής”, στη­ρί­ζο­ντας τους “σοβα­ρούς” επι­χει­ρη­μα­τί­ες, όλοι γνω­ρί­ζουν πως ακο­λου­θεί ακρι­βώς την ίδια επι­θε­τι­κή καπι­τα­λι­στι­κή πολι­τι­κή επεν­δύ­ο­ντας στο χρη­μα­τι­στή­ριο, σε ρέπους, funds και όλα τα άλλα προ­ϊ­ό­ντα της αγοράς.

Δια­τη­ρεί με αυτό τον τρό­πο έναν ολό­κλη­ρο στρα­τό από οικο­νο­μι­κά και νομι­κά στε­λέ­χη όπως και επαγ­γελ­μα­τί­ες συν­δι­κα­λι­στές με παχυ­λούς μισθούς και προ­νό­μια, και που κατέ­χουν τις πρώ­τες θέσεις της εργα­τι­κής αριστοκρατίας. 

Είναι ένα κομ­μά­τι του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, έχει μετε­ξε­λι­χθεί και μετα­τρα­πεί σε δημό­σιο “Οργα­νι­σμό ιδιω­τι­κού δικαί­ου”, εγκα­τα­λεί­πο­ντας για πάντα τον αγω­νι­στι­κό δρό­μο και τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργαζομένων. 

Τα Σου­η­δι­κά συν­δι­κά­τα είναι κρα­τι­κά και κυβερ­νη­τι­κά συν­δι­κά­τα και οι εργα­ζό­με­νοι δεν έχουν τίπο­τα να περι­μέ­νουν από αυτά.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο