Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν: Διαψεύδει δημοσίευμα του «The Press Project»

Πρό­σφα­τα σε ελλη­νι­κή ιστο­σε­λί­δα δημο­σιεύ­τη­κε ένα άρθρο για τις εξε­λί­ξεις στο Καζακ­στάν, στο οποίο ο συγ­γρα­φέ­ας έγρα­φε ότι το Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακ­στάν «κατα­τάσ­σε­ται στον χώρο του τρο­τσκι­σμού». Ακό­μη υπο­στή­ρι­ζε πως το στέ­λε­χός του Α. Κουρ­μά­νοφ έδω­σε συνέ­ντευ­ξη σε μια ιστο­σε­λί­δα που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το ίδρυ­μα Εμπερτ, που στή­ρι­ξε την αντι­δρα­στι­κή ανα­τρο­πή στην Ουκρα­νία (το λεγό­με­νο «Μαϊ­ντάν»), και διά­φο­ρες ακρο­δε­ξιές και φασι­στι­κές δυνά­μεις που προ­ω­θούν τις λεγό­με­νες «έγχρω­μες επαναστάσεις».

Σχε­τι­κά με το δημο­σί­ευ­μα αυτό λάβα­με και δημο­σιεύ­ου­με το παρα­κά­τω κεί­με­νο διά­ψευ­σης από το Πολι­τι­κό Συμ­βού­λιο του Σοσια­λι­στι­κού Κινή­μα­τος Καζακ­στάν για την απο­κα­τά­στα­ση της αλήθειας:

«Σε δημο­σί­ευ­μα της ιστο­σε­λί­δας thepressproject.gr, που υπο­γρά­φει ο δημο­σιο­γρά­φος Πανα­γιώ­της Παπα­δο­μα­νω­λά­κης, δημο­σιεύ­τη­κε το άρθρο: “Καζακ­στάν και η κατά­κτη­ση της Κεντρι­κής Ασί­ας”, που ερμη­νεύ­ει στρε­βλά τα γεγο­νό­τα που έλα­βαν χώρα τον Γενά­ρη του τρέ­χο­ντος έτους στη χώρα μας, όπως και τη στά­ση του Σοσια­λι­στι­κού Κινή­μα­τος Καζακ­στάν. Έχου­με επα­νει­λημ­μέ­να δηλώ­σει ότι θεω­ρού­με τις συγκε­ντρώ­σεις και τις απερ­γί­ες που κατέ­κλυ­σαν όλες τις πόλεις του Καζακ­στάν ως κοι­νω­νι­κή έκρη­ξη και μαζι­κή λαϊ­κή δρά­ση και απορ­ρί­πτου­με κάθε σχέ­ση με τις «έγχρω­μες επαναστάσεις».

Στο συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο ανα­φέ­ρε­ται ότι το Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακ­στάν δήθεν συμ­με­τεί­χε στην Επι­τρο­πή της Εργα­τι­κής Διε­θνούς (CWI), κάτι που είναι ψέμα. Η οργά­νω­σή μας ιδρύ­θη­κε τον Μάιο του 2011 με πρω­το­βου­λία ανε­ξάρ­τη­των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, μελών του κοι­νω­νι­κού κινή­μα­τος των ενυ­πό­θη­κων δανεί­ων “Ας αφή­σου­με τη στέ­γη στο λαό”, καθώς και από πρώ­ην μέλη του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και άλλες ομά­δες. Το 2015, το Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακ­στάν εντά­χθη­κε στη Διε­θνή Συνά­ντη­ση των κομ­μου­νι­στι­κών και εργα­τι­κών κομ­μά­των του Solidnet.

Η προ­ϋ­πάρ­χου­σα ομά­δα “Σοσια­λι­στι­κή Αντί­στα­ση”, που ήταν τμή­μα της Επι­τρο­πής για την Εργα­τι­κή Διε­θνή, έπα­ψε να υπάρ­χει το 2014 και τώρα η ομά­δα της Τρο­τσκι­στι­κής Διε­θνούς του CWI στο Καζακ­στάν εκπρο­σω­πεί­ται από τον επι­κε­φα­λής του συν­δι­κά­του “Amanat” Andrey Prigor, ο οποί­ος, αντί­θε­τα από εμάς, υπο­στη­ρί­ζει τον σημε­ρι­νό πρό­ε­δρο και την κυβέρ­νη­ση του Καζακστάν.

Το Σοσια­λι­στι­κό κίνη­μα Καζακ­στάν δεν έχει δηλώ­σει ποτέ και που­θε­νά ότι τα γεγο­νό­τα στο Καζακ­στάν μοιά­ζουν με την “Αρα­βι­κή Άνοι­ξη”. Επι­πλέ­ον, η οργά­νω­σή μας κατα­δί­κα­ζε πάντα το “Μαϊ­ντάν” και την τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια των ναζί στο σπί­τι των Συν­δι­κά­των στην Οδησ­σό στην Ουκρα­νία στις 2 Μαΐ­ου 2014 [i] και πραγ­μα­το­ποί­η­σε  σε δύσκο­λες συν­θή­κες πικε­το­φο­ρί­ες κοντά στο Προ­ξε­νείο της Ουκρα­νί­ας στο Καζακ­στάν[ii], κατα­δί­κα­σε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά και αμέ­σως την απα­γό­ρευ­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ουκρα­νί­ας και της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας σε αυτή τη χώρα[iii].

Αυτήν την περί­ο­δο οι εκπρό­σω­ποι της οργά­νω­σής μας έδω­σαν πολ­λές συνε­ντεύ­ξεις, απά­ντη­σαν σε ερω­τή­σεις εκπρο­σώ­πων δια­φό­ρων αρι­στε­ρών οργα­νώ­σε­ων και ΜΜΕ για την κατά­στα­ση στο Καζακ­στάν προ­κει­μέ­νου να διευ­κρι­νί­σου­με τη θέση μας. Όμως ο συμπρό­ε­δρος του Σοσια­λι­στι­κού Κινή­μα­τος του Καζακ­στάν, Αϊνούρ Κουρ­μά­νοφ, δεν έδω­σε καμία συνέ­ντευ­ξη στο έντυ­πο LeftEast, το οποίο φέρε­ται να λαμ­βά­νει υπο­στή­ρι­ξη από το Ίδρυ­μα Φρί­ντριχ Έμπερτ, σύμ­φω­να με τον Πανα­γιώ­τη Παπαδομανωλάκη.

Όπως φαί­νε­ται από τον σύν­δε­σμο στο δημο­σί­ευ­μα αυτής της ιστο­σε­λί­δας[iv] αυτό το άρθρο με τίτλο “Έγχρω­μη επα­νά­στα­ση ή εξέ­γερ­ση της εργα­τι­κής τάξης; Μια συνέ­ντευ­ξη με τον Αϊνούρ Κουρ­μά­νοφ για τις δια­δη­λώ­σεις στο Καζακ­στάν” είναι μια ανα­τύ­πω­ση από ένα ρωσι­κό αρι­στε­ρό μέσο. Μάλι­στα, ο εν λόγω δημο­σιο­γρά­φος δεν θέλη­σε να δώσει τον απευ­θεί­ας σύν­δε­σμο σε αυτό το δημο­σί­ευ­μα, μιας και αυτό θα ακύ­ρω­νε αμέ­σως το ψέμα του.

Αυτή τη στιγ­μή, πολ­λές οργα­νώ­σεις έχουν ανα­τυ­πώ­σει άρθρα, βίντεο, συνε­ντεύ­ξεις μας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δηλώ­σε­ών μας από την επί­ση­μη πηγή του κόμ­μα­τος. Το υλι­κό μας χρη­σι­μο­ποιεί­ται ενερ­γά σε διά­φο­ρες ανα­φο­ρές, δηλώ­σεις και εκκλή­σεις, αφού στο κάλε­σμά μας [v] απευ­θύ­να­με έκκλη­ση σε όλα τα κομ­μου­νι­στι­κά, εργα­τι­κά και αρι­στε­ρά κόμ­μα­τα και οργα­νώ­σεις, καθώς και στα συν­δι­κά­τα να ξεκι­νή­σουν μια μεγά­λη ‑κλι­μα­κω­τή εκστρα­τεία υπο­στή­ρι­ξης των εργα­ζο­μέ­νων και των μαζών που αντι­τά­χθη­καν στις πολυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες και στο καθε­στώς Ναζαρ­μπά­γιεφ, καθώς και απαι­τώ­ντας τη νομι­μο­ποί­η­ση των δρα­στη­ριο­τή­των του απα­γο­ρευ­μέ­νου Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος του Καζακστάν.

Το Σοσια­λι­στι­κό κίνη­μα Καζακ­στάν συμ­με­τέ­χει σήμε­ρα στις Συνα­ντή­σεις των κομ­μου­νι­στι­κών και εργα­τι­κών κομ­μά­των του “Solidnet” και συμ­βά­λει στις εργα­σί­ες της “Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κής Επιθεώρησης”».

Το Πολι­τι­κό Συμ­βού­λιο του Σοσια­λι­στι­κού Κινή­μα­τος Καζακστάν

[i] http://socialismkz.info/?p=14224

[ii] http://socialismkz.info/ ?p=13054

[iii] http://socialismkz.info/?p=15321

[iv]https://lefteast.org/a‑color-revolution-or-a-working-class-uprising-an-interview-with-aynur-kurmanov-on-the-protests-in-kazakhstan/

[v] http://socialismkz.info/?p=26802

902.gr.

Σχετικά με τη διάψευση του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

Κατό­πιν της επί­ση­μης διά­ψευ­σης του Σοσια­λι­στι­κού Κινή­μα­τος του Καζακ­στάν, ο συντά­κτης του «ThePressProject» Π. Παπα­δο­μα­νω­λά­κης προ­χώ­ρη­σε σε διευ­κρι­νι­στι­κό κεί­με­νο: https://thepressproject.gr/schetika-me-ti-diapsefsi-tou-sosialistikou-kinimatos-kazakstan/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο