Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουδάν: Η πείνα σκοτώνει ολοένα και περισσότερα παιδιά

«Έχω ακραίο υπο­σι­τι­σμό και δεν μπο­ρού­σα να βγά­λω γάλα»: στην Κάλ­μα, η Ανσάφ Όμαρ θρη­νεί εδώ κι ενά­μι­σι μήνα τον γιο της, ηλι­κί­ας 18 μηνών, που πέθα­νε από πεί­να — όπως δεκά­δες άλλα παι­διά σε αυτόν τον καταυ­λι­σμό εκτο­πι­σμέ­νων στο Σουδάν.

«Τον πήγα παντού, σε νοσο­κο­μεία, σε κλι­νι­κές, αλλά τελι­κά πέθα­νε», αφη­γή­θη­κε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η φοβε­ρά λεπτή Ανσάφ, 34 ετών, που βρή­κε κατα­φύ­γιο αφού ξέσπα­σε ο πόλε­μος στο Νταρ­φούρ, το 2003, σε αυτόν τον καταυ­λι­σμό, στην περι­φέ­ρεια της Νιά­λα, στην πρω­τεύ­ου­σας της επαρ­χί­ας του Νότιου Νταρφούρ.

Στην περιο­χή αυτή, που συνο­ρεύ­ει με το Τσαντ, οι συνέ­πειες της πεί­νας είναι συχνά μοι­ραί­ες· όμως και σε όλο το υπό­λοι­πο Σου­δάν, μια από τις πιο φτω­χές χώρες στον πλα­νή­τη, το πρό­βλη­μα έχει θεριέ­ψει: τα 15 από τα 45 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους υφί­στα­νται το τρέ­χον διά­στη­μα υποσιτισμό.

Κύριος λόγος για την κατά­στα­ση αυτή δεν είναι άλλος από την χρό­νια αποι­κια­κή εκμε­τάλ­λευ­ση στην οποία οι ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις έχουν, εδώ και δεκα­ε­τί­ες ολό­κλη­ρες κατα­δι­κά­σει, την Υπο­σα­χά­ρια Αφρικ (όπως και άλλες περιο­χές του πλα­νή­τη), κλέ­βο­ντας τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές της πηγές και αφή­νο­ντας τους λαούς να πεθαί­νουν από την πεί­να και να αιμα­το­κυλ­λού­νται σε εμφύ­λιους σπαραγμούς.

Τρία εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά ηλι­κί­ας μικρό­τε­ρης των πέντε ετών υφί­στα­νται πολύ σοβα­ρό υπο­σι­τι­σμό, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ. Ανά­με­σά τους, «πάνω από 100.000 παι­διά κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν από πεί­να αν δεν τους προ­σφερ­θεί βοή­θεια», προει­δο­ποιεί η Λένι Κίνζ­λι, υπεύ­θυ­νη επι­κοι­νω­νί­ας του Παγκό­σμιου Επι­σι­τι­στι­κού Προ­γράμ­μα­τος (ΠΕΠ) στο Σουδάν.

Δεν δια­τρέ­χουν όλα τα παι­διά στο Σου­δάν κίν­δυ­νο να πεθά­νουν· όμως το ένα τρί­το από όσα είναι μικρό­τε­ρα από πέντε ετών έχουν ύψος «κάτω από τον μέσο όρο σε αυτή την ηλι­κία», και σχε­δόν τα μισά έχουν «επί­πε­δο καθυ­στέ­ρη­σης της ανά­πτυ­ξης 40%», προει­δο­ποιεί η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Alight. Στην Κάλ­μα και στα περί­χω­ρά της, η οργά­νω­ση βοή­θειας κατέ­γρα­ψε 63 θανά­τους παι­διών από πεί­να μόνο στα δικά της κέντρα το 2022.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο